Quantcast
ΥΠΟΙΚ: Πώς θα εξοφλήσει ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις 5,5 δισ. ευρώ - enikonomia.gr
share

ΥΠΟΙΚ: Πώς θα εξοφλήσει ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις 5,5 δισ. ευρώ

δημοσιεύτηκε:

Στην εξόφληση ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων, συνολικού ύψους 5,5 δισ. ευρώ, που έχουν συσσωρευτεί έως και 30 Απριλίου 2016, θα προχωρήσει το Δημόσιο σταδιακά εντός των προσεχών 18 μηνών.

Με απόφαση που υπέγραψε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γ. Χουλιαράκης καθορίζονται οι διαδικασίες για τη μεταφορά πιστώσεων από τον κρατικό προϋπολογισμό προς τους φορείς της Κεντρικής και της Γενικής Κυβέρνησης προκειμένου να εξοφλήσουν τα χρέη τους προς τρίτους το αργότερο ως το τέλος του 2017.

Όπως προκύπτει από το προοίμιο της απόφασης, το υπουργείο Οικονομικών προτίθεται να εκταμιεύσει 3,5 δισ. ευρώ εντός του 2016 και άλλα 2 δισ. ευρώ εντός του 2017 για να εξοφληθούν τα χρέη προηγούμενων ετών όλων των υπουργείων, των νοσοκομείων, των ασφαλιστικών ταμείων, των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης και των λοιπών νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου.

Σύμφωνα με την Nαυτεμπορική στην απόφαση του αναπληρωτή υπουργού, οι φορείς της Κεντρικής Διοίκησης οριστικοποιούν το σύνολο των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων προς τρίτους, στο τέλος του μήνα πριν από την υποβολή αιτήματος μεταφοράς πιστώσεων και καταρτίζουν με ευθύνη του προϊσταμένου Οικονομικών Υπηρεσιών αναλυτική κατάσταση με τις υποχρεώσεις αυτές.
Στην κατάσταση αυτή αποτυπώνονται οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις κατά χρονολογική σειρά, ανάλογα με το χρόνο δημιουργίας τους και σύμφωνα με τα σχετικά παραστατικά. Η εν λόγω κατάσταση φυλάσσεται από το φορέα με ευθύνη του προϊσταμένου Οικονομικών Υπηρεσιών και τίθεται στη διάθεση οποιουδήποτε ελεγκτικού οργάνου και του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.