Ανάπτυξη μεγαλύτερη από τις αρχικές εκτιμήσεις, ίσως και έως 1,5% για φέτος, προβλέπουν κορυφαία στελέχη του υπουργείου Οικονομικών σε σημερινές δηλώσεις τους στο Αθηναϊκό Πρακτορείο και στηρίζουν αυτή την εκτίμηση σε οκτώ δείκτες.
Παράλληλα, ο αναπτυξιακός νόμος και οι επίσημες προσκλήσεις για τις πρώτες δράσεις του νέου ΕΣΠΑ θα ανακοινωθούν τις επόμενες ημέρες, σύμφωνα με πληροφορίες.
Ειδικότερα, τα στελέχη του υπουργείου αναφέρουν οτι θα αυξηθεί ο ρυθμός οικονομικής ανάπτυξης της χώρας, έως 1,5% το 2016, βασιζόμενοι στα ακόλουθα στοιχεία:
Μειώθηκε κατά 3,8 δισεκατομμύρια ευρώ το ανώτατο όριο δανεισμού των ελληνικών τραπεζών από τον ELA, σύμφωνα με την ΤτΕ.
Βελτιώθηκε, μετά από 16 μήνες, ο ελληνικός Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών (ΡΜΙ) τον Δεκέμβριο 2015.
Αύξηση των εξαγωγών: Προϊόντα αξίας 16,66 δισεκατομμυρίων ευρώ εξήχθησαν από την Ελλάδα (εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών) το ενδεκάμηνο του 2015, (επίδοση που αποτελεί ρεκόρ για τη χώρα στα χρόνια του ευρώ), σύμφωνα με τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Εξαγωγέων και με το Κέντρο Εξαγωγικών Ερευνών και Μελετών (ΚΕΕΜ).
Αύξηση της μισθωτής απασχόλησης τον Δεκέμβριο 2015, σύμφωνα με τα αποτελέσματα του πληροφοριακού συστήματος του υπουργείου Εργασίας, ΕΡΓΑΝΗ.
Στην Ελλάδα καταγράφηκε η μεγαλύτερη αύξηση (κατά 3,3%) στη βιομηχανική παραγωγή της ΕΕ τον Νοέμβριο 2015, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat.
Επιστροφή του πληθωρισμού σε θετικό έδαφος, μετά από 33 μήνες ανέφερε στέλεχος της Eurobank στο εβδομαδιαίο οικονομικό της δελτίο «7 Ημέρες Οικονομία».
Υπέρβαση εσόδων σε ταμειακή βάση ύψους 1,918 δισεκατομμυρίων ευρώ παρουσίασε ο προϋπολογισμός του 2015, σύμφωνα με στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους.
Το 2016 υπάρχουν σημαντικές δυνατότητες ενίσχυσης της οικονομικής δραστηριότητας με την παροχή σημαντικής ρευστότητας από το κράτος προς την ιδιωτική οικονομία, σύμφωνα με τον ΣΕΒ.