ΥΠΕΘΟ: Ανατροπή στην φορολόγηση των bitcoin

bitcoin

Καταργείται η 16μελής επιτροπή που είχε έργο τον καθορισμό πλαισίου φορολόγησης και ελέγχου των κρυπτονομισμάτων και ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων, πέντε μήνες μετά τη συγκρότηση της, με αποτέλεσμα να μην προχωρά μέχρι νεωτέρας το σχέδιο  του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών για την φορολόγηση των κρυπτονομισμάτων.

Υπενθυμίζεται, ότι στην επιτροπή  συμμετείχαν  εφοριακοί της ΑΑΔΕ και του ΣΔΟΕ, υπάλληλοι της Τράπεζας της Ελλάδος, της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και της Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες με έργο την υποβολή προτάσεων για το φορολογικό καθεστώς των κρυπτονομισμάτων.

Μετά την κατάργηση της επιτροπής, παρατείνεται  το κενό που υπάρχει μέχρι σήμερα, με αποτέλεσμα τα κρυπτονομίσματα να μην  αναγνωρίζονται από την εφορία, γεγονός που δημιουργεί προβλήματα σε φορολογούμενους που έχουν επενδύσεις σε αυτά.

Το ερώτημα που τίθεται τώρα είναι εάν το οικονομικό επιτελείο εγκαταλείπει οριστικά το σχέδιο του για τον καθορισμό ενός νομοθετικού πλαισίου φορολόγησης των κρυπτονομισμάτων  ή σκοπεύει να επανέρθει στο θέμα  υπό άλλες συνθήκες.

Μέχρι σήμερα το bitcoin αντιμετωπίζεται ως μέσο πληρωμής και όχι επενδυτικό προϊόν, οπότε και η αγοραπωλησία του δεν εμπίπτει σε ΦΠΑ, ούτε υπάρχει και σχετική πρόβλεψη ως προς τη φορολογία από πλευρά εισοδήματος.

Σήμερα επιβάλλεται φόρος στην υπεραξία που προκύπτει από την πώληση:

α. Μετοχών σε εταιρεία μη εισηγμένη σε χρηματιστηριακή αγορά, μετοχών και άλλων κινητών αξιών εισηγμένων σε χρηματιστηριακή αγορά, εφόσον ο μεταβιβάζων συμμετέχει στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας με ποσοστό 0,5%.

β. Μεριδίων ή μερίδων σε προσωπικές εταιρείες.

γ. Κρατικών ομολόγων και εντόκων γραμματίων ή εταιρικών ομολόγων.

δ. Παραγώγων χρηματοοικονομικών προϊόντων.

Στην ανωτέρω λίστα δεν περιλαμβάνονται τα κρυπτονομίσματα, γεγονός που δεν επιτρέπει την επιβολή φόρου από τις Αρχές και κατ’ επέκταση την αναγνώριση του εισοδήματος που προκύπτει.

Exit mobile version