Για το εάν εξετάζει το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης να μειώσει τις ασφαλιστικές εισφορές για υπερωρίες, υπερεργασία, νυχτερινά και αργίες ρωτήθηκε σήμερα ο Γ.Γ. Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Νίκος Μηλαπίδης κατά τη συνέντευξη που παραχώρησε στο MEGA.
«Ο διάλογος με τους κλάδους .. και τον τουρισμό και την εστίαση είναι διαρκής εδώ και 5 μήνες. Γιατί θυμίζω ότι η υπουργική απόφαση που τους ενέταξε τους ΚΑΔ της οικονομικής δραστηριότητας στην ψηφιακή κάρτα ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο με την υπουργική απόφαση της κ. Κεραμέως. Ο διάλογος είναι διαρκής. Γυρνάμε όλη την Ελλάδα, συζητάμε τις ιδιαιτερότητες του κλάδου και διαπιστώνουμε ότι τα λειτουργικά κόστη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων είναι συγκεκριμένα. Υπάρχουν αιτήματα και των κοινωνικών κλαδικών εταίρων. Εξετάζει το υπουργείο να μειώσει περαιτέρω το μη μισθολογικό κόστος. Δηλαδή τις ασφαλιστικές εισφορές , υπερωρίες, υπερεργασία, νυχτερινά και αργίες » είπε και πρόσθεσε πως « υπάρχουν σενάρια τα οποία το υπουργείο Εργασίας επεξεργάζεται με το συναρμόδιο υπουργείο Οικονομικών».
Και διευκρίνισε πως αυτό «θα αφορά όλες τις επιχειρήσεις και όχι μόνο τον τουρισμό και την εστίαση. Mε αφορμή το άπλωμα της ψηφιακής κάρτας εργασίας σε όλη την οικονομία βλέπουμε ως αντιστάθμισμα τη μείωση του ασφαλιστικού κόστους πέραν από τις 5,5 μονάδες που ήδη η κυβέρνηση έχει μειώσει»
Όσον αφορά στο πόσο θα μειωθούν οι εισφορές για υπερεργασία είπε « πολύ σύντομα θα είμαστε σε θέση να κάνουμε ανακοινώσεις επειδή θεωρούμε ότι υπάρχουν ελλείψεις εργατικού δυναμικού και το λαμβάνουμε υπόψη. Υπάρχει στενότητα στην αγορά εργασίας και επειδή το καλοκαίρι αναμένεται να έχουμε μεγάλη τουριστική άνοδο θεωρούμε ότι θα κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε έτσι ώστε η υπερωρία και η υπερεργασία να πληρώνονται αλλά αυτό θα κοστίζει λιγότερο στον εργοδότη»
Στην ερώτηση εάν αυτή η μείωση θα είναι 50% ή 70% επεσήμανε « έχουμε διάφορα σενάρια. Εξετάζουμε σενάρια μείωσης τα οποία θα είναι από 15% μέχρι 20% χαμηλότερο. Αλλά όλο αυτό χρειάζεται μια δημοσιονομική αποτύπωση .Για αυτό με βλέπετε πολύ προσεκτικό. Να δούμε και τι λέει το υπουργείο Οικονομικών».
« Πολύ σύντομα θα υπάρξουν ανακοινώσεις από την κ. Κεραμέως» είπε μεταξύ άλλων.
Για τα ξενοδοχεία
Επίσης ρωτήθηκε εάν ο χρόνος προσέλευσης και αποχώρησης των εργαζομένων των ξενοδοχείων μπορεί να γίνει μισή ώρα αντί για 10 λεπτά που είναι σήμερα, ύστερα από την αντίδραση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας του κλάδου.
« Ορισμένες από τις αιτιάσεις των ξενοδόχων όπως και όλων των κλάδων είναι πολύ δικαιολογημένες και εύλογες γιατί υπάρχουν ιδιαιτερότητες. Άλλο είναι μια μεγάλη ξενοδοχειακή μονάδα που από τον χώρο εισόδου στην εγκατάσταση μέχρι τον χώρο εργασίας μεσολαβούν 3 με 5 χιλιόμετρα και υπάρχουν και άλλες μονάδες που είναι πολύ μικρότερες.
Εμείς δεν θέλουμε να έχουμε το μακρύ χέρι της πολιτείας μέσα στις εγκαταστάσεις. Αυτό το οποίο θέλουμε είναι μια κοινή λογική. Για αυτό έχει εκδοθεί και μια σχετική εγκύκλιος την προηγούμενη εβδομάδα που είναι προσαρμοσμένη στις ανάγκες των επιχειρήσεων η οποία λέει ότι εάν για πχ δεν δουλεύει κάποιος 8 π.μ με 4 μμ υπάρχει ένα 10 λεπτο πριν την προσέλευση και και ένα 10 δεκάλεπτο μετά την αποχώρηση από την δουλειά .Δηλαδή 8 παρά δέκα το πρωί και αντίστοιχα 4.10 το μεσημέρι που δεν υπόκειται σε ελέγχους. Η Επιθεώρηση Εργασίας δεν μπορεί να επιβάλλει καμία είδους κύρωση για τους προσερχόμενους στην αγορά εργασίας» απάντησε.
« Εμείς εδώ είμαστε για να το προσαρμόσουμε .Για αυτό είχαμε και πιλοτικό διάστημα το προηγούμενο εφαρμογής .Θα ακούσουμε… ο διάλογος είναι διαρκής .Αυτό το οποίο θέλουμε να ξέρουν και οι επιχειρήσεις και οι εργαζόμενοι είναι ότι θέλουμε να τηρούνται οι χρόνοι εργασίας για να προωθούνται οι υγιείς διαφανείς σχέσεις και ο ανταγωνισμός. Η ψηφιακή κάρτα εργασίας δεν καταγράφει μόνο τον χρόνο θέλουμε και τον ανταγωνισμό μεταξύ των επιχειρήσεων… να διατηρείται υγιής .Γιατί δίπλα σε μια επιχείρηση που εφαρμόζει τα πάντα υπάρχουν άλλες επιχειρήσεις που ενδεχομένως να μην τα εφαρμόζουν και αυτό νοθεύει τον ανταγωνισμό» συμπλήρωσε.
« Καταλαβαίνουμε ότι οι βάρδιες σε περίοδο αιχμής στα ξενοδοχεία μπορεί να περιλαμβάνουν λιγότερες ώρες ξεκούρασης. Θα το κοιτάξουμε, θα το δούμε .Πάντως αυτά τα φαινόμενα που θέλουμε να εκλείψουν είναι να δουλεύουν κάποιοι 15 και 16 ώρες στα νησιά σε κακές συνθήκες » είπε μεταξύ άλλων
Δείτε παρακάτω το σχετικό ΒΙΝΤΕΟ