Υπέρ του ελληνικού προγράμματος τάχθηκε ο Σόιμπλε

Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε κάλεσε τους Γερμανούς βουλευτές να στηρίξουν το πρόγραμμα βοήθειας στην Ελλάδα, σημειώνοντας ότι αυτό προσφέρει μία «βιώσιμη διαδρομή», παρά το ότι το ΔΝΤ δεν έχει δεσμευθεί να συμμετάσχει στη νέα χρηματοδότηση.

Η επιστολή του Σόιμπλε προς τη γερμανική Βουλή σήμερα αποτελεί μέρος της προετοιμασίας της καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ εν όψει της μεθαυριανής ψηφοφορίας στη Μπούντεσταγκ για το πακέτο βοήθειας ύψους 86 δις. ευρώ που απαιτεί οικονομικές μεταρρυθμίσεις και λιτότητα από την Ελλάδα.

Μιλώντας, εξ άλλου στον γερμανικό τηλεοπτικό σταθμό ZDF, ο Σόιμπλε δήλωσε σήμερα  ότι δεν έχει καμιά απολύτως επιφύλαξη και θα καλέσει τους συναδέλφους του βουλευτές να ταχθούν υπέρ του νέου προγράμματος στήριξης της Ελλάδας στην ψηφοφορία της Τετάρτης στη Μπούντεσταγκ, τονίζοντας τη δραματική μεταβολή που σημειώθηκε στην προθυμία της ελληνικής κυβέρνησης να εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις.

«Μπορώ να το υποστηρίξω με απόλυτη βεβαιότητα, εν μέρει διότι δεν έλαβα ο ίδιος ελαφρά αυτή την απόφαση… ότι το σωστό πράγμα είναι να ψηφίσουμε υπέρ» της συμφωνίας της Ελλάδας με τους πιστωτές της, ανέφερε ο Σόιμπλε μιλώντας στη γερμανική δημόσια τηλεόραση ZDF.

Περιέγραψε τους όρους του δανείου στην Ελλάδα ως «πολύ γενναιόδωρους», πρόσθεσε όμως ότι είναι πεπεισμένος πως θα γίνουν βήματα που θα καθησυχάσουν το ΔΝΤ για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και θα εξασφαλίσουν τη συμμετοχή του.

«Είμαι πολύ βέβαιος ότι θα φθάσουμε σε μια κοινή εκτίμηση και είμαι επίσης βέβαιος ότι το ΔΝΤ, τον ρόλο του οποίου έχουμε χαρακτηρίσει απόλυτα αναγκαίο, θα συμμετάσχει σε αυτό το πρόγραμμα».

Ερωτηθείς εάν η έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη έχει πλέον φύγει από το τραπέζι, ο Σόιμπλε απάντησε ότι αυτό επαφίεται στην Αθήνα.

Ο Σόιμπλε ζήτησε από τους Γερμανούς βουλευτές εξουσιοδότηση για να στηρίξει το ελληνικό πρόγραμμα στη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), τα βράδυ της Τετάρτης, λίγες ώρες μετά την ψηφοφορία στη γερμανική Βουλή.

Ζήτησε επίσης από τους βουλευτές να αποδεσμευθεί η πρώτη δόση των 26 δις. ευρώ, κυρίως για την πληρωμή των πιστωτών της Ελλάδας και την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών της.

 

Πηγή: Bloomberg

Exit mobile version