ΥΠΕΝ: Τι περιλαμβάνει το νομοσχέδιο για τον εκσυγχρονισμό της διαχείρισης αποβλήτων

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Θεόδωρος Σκυλακάκης παρουσίασε χθες στο Υπουργικό Συμβούλιο το νομοσχέδιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για τον εκσυγχρονισμό της διαχείρισης αποβλήτων.

Το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας ανοίγει το δρόμο για μια μεταρρύθμιση στην ανακύκλωση. Βασικοί της πυλώνες είναι:

α) Η εφαρμογή από το τέλος του 2025, ενιαίου πανελλαδικού συστήματος εγγυοδοσίας για πλαστικές φιάλες και φιάλες από αλουμίνιο, με πάνω από 15.000 σημεία στα οποίαθα μπορεί ο καταναλωτής να επιστρέφει τις φιάλες και να εισπράττει το αντίτιμο της εγγυοδοσίας,

(β) η παροχή υπηρεσίας χωριστής συλλογής ανακυκλώσιμων και βιοαποβλήτων, σε μικρούς νησιωτικούς και ορεινούς Δήμους κάτω των 10.000 κατοίκων και η παροχή εξοπλισμού στους υπόλοιπους,

(γ) η ρύθμιση ζητημάτων στην εναλλακτική διαχείριση, με στόχο να κατατεθεί από τους υπόχρεους παραγωγούς νέο επιχειρησιακό σχέδιο που θα περιλαμβάνει και τη συλλογή των ανακυκλώσιμων υλικών, με τριπλάσιους πόρους για την ανακύκλωση.

Exit mobile version