ΥΠΕΝ: Τι αναφέρει η νέα συμφωνία για την τηλεθέρμανση

τηλεθέρμανση

Συμφωνία για την συνέχιση της τηλεθέρμανσης σε 130.000 καταναλωτές της Δυτικής Μακεδονίας (Πτολεμαίδας – Κοζάνης – Αμύνταιου)  για την επόμενη 20ετία ανακοίνωσαν σήμερα ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θόδωρος Σκυλακάκης και η υφυπουργός Αλεξάνδρα Σδούκου παρουσία του Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας, δημάρχων και βουλευτών της περιοχής.

Το αποτέλεσμα της συμφωνίας είναι πως το κόστος θα είναι σημαντικά χαμηλότερο από τις εναλλακτικές πηγές θέρμανσης, όπως ανακοίνωσαν οι παραπάνω.

Πώς γίνεται η τηλεθέρμανση

Η τηλεθέρμανση εξασφαλίζει τη θέρμανση των κατοικιών μέσω δικτύου ζεστού νερού που παράγεται κυρίως από τις υφιστάμενες λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ οι οποίες όμως τίθενται σταδιακά εκτός λειτουργίας στο πλαίσιο της απολιγνιτοποίησης. Η συμφωνία που υπεγράφη σήμερα εξασφαλίζει την επίλυση τριών προβλημάτων που είναι:

Η δήλωση Σκυλακάκη

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο κ. Σκυλακάκης, η συμφωνία κατά την ενδιάμεση περίοδο εξασφαλίζει τιμή πώλησης της ενέργειας από τη ΔΕΗ προς τις δημοτικές επιχειρήσεις στα 32,5 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Η τιμή αυτή, όπως είπε ο υπουργός, αν συνυπολογιστεί και το επίδομα θέρμανσης (το οποίο όπως είναι γνωστό κλιμακώνεται ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν σε κάθε περιοχή) διαμορφώνεται στα ίδια επίπεδα με τα υφιστάμενα.

Όπως ανέφεραν οι δήμαρχοι των τριών περιοχών οι τελικές τιμές για τον καταναλωτή κυμαίνονται στα 6.5-7 σεντς ανά κιλοβατώρα. Συγκριτικά οι εναλλακτικές επιλογές διαμορφώνονται σε πολλαπλάσια επίπεδα (αντλία θερμότητας 10,5 σεντς, βιομάζα 10-13,5 σεντς, ηλεκτρολέβητες πάνω από 20 σεντς και λέβητες πετρελαίου 16 σεντς ανά κιλοβατώρα.)

 

Exit mobile version