Quantcast
ΥΠΕΝ: Νέο "λίφτινγκ" στον Μεταλλευτικό Κώδικα-Ποιες αλλαγές έρχονται - enikonomia.gr
share

ΥΠΕΝ: Νέο “λίφτινγκ” στον Μεταλλευτικό Κώδικα-Ποιες αλλαγές έρχονται

δημοσιεύτηκε:

Έρχεται “λίφτινγκ” στον Μεταλλευτικό Κώδικα.

«Ήδη έχουμε αναθέσει στις υπηρεσίες μας την επικαιροποίηση του Μεταλλευτικού Κώδικα που μετά από αρκετά χρόνια θα πρέπει να εκσυγχρονιστεί και να γίνει πιο ελκυστικός για επενδυτικούς σκοπούς. Ο Μεταλλευτικός Κώδικας απαιτεί την ουσιαστική παρέμβασή μας ώστε να γίνει απλούστερη, ευκολότερη και συμβατή με τις απαιτήσεις των καιρών, η διαδικασία εκμίσθωσης των μεταλλευτικών χώρων. Για να αντιμετωπίσουμε προβλήματα του παρελθόντος έχουμε ενεργοποιήσει μια Ομάδα Έργου που θα φέρει μια νομοθετική ρύθμιση για το Post Mining, δηλαδή ανενεργούς εξορυκτικούς χώρους και την αποκατάστασή τους ώστε να μην εγκαταλείπονται οι χώροι εξόρυξης, με απρόβλεπτες συνέπειες στο περιβάλλον.

Η ίδια ομάδα θα προτείνει σχέδιο νόμου για την φύλαξη, συντήρηση και εναλλακτική αξιοποίηση των χώρων αυτών με στόχο την αξιοποίησή τους με παράλληλη διατήρηση και ανάδειξη της μεταλλευτικής κληρονομιάς. Όσον αφορά τις κρίσιμες και στρατηγικές πρώτες ύλες, τα μέχρι τώρα δεδομένα της έρευνας για το μεταλλείο στους Μολάους είναι πολύ ενθαρρυντικά για την ύπαρξη Γερμανίου, ενώ προχωρούμε στην προκήρυξη διαγωνισμού για τα αποθέματα Αντιμονίου στη Χίο. Παράλληλα, υποστηρίζουμε τις προσπάθειες παραγωγής Γαλλίου από τα βωξιτικά κοιτάσματα » σημείωσε ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας,  Αριστοτέλης Αϊβαλιώτης μιλώντας σε εκδήλωση του ΣΜΕ υπό τον τίτλο: «Καινοτομία και Ψηφιακή μετάβαση στην Εξορυκτική Βιομηχανία- Εφαρμογές και Προκλήσεις» που έγινε πρόσφατα στη Δράμα.

«Σημαντικό αντικείμενο της προσπάθειας μας για τις κρίσιμες και στρατηγικές πρώτες ύλες είναι η θέσπιση και ενεργοποίηση του «one single point contact» όπως αυτό προβλέπεται στην CRMA. Αυτό όμως θα ισχύσει για όλες τις ορυκτές πρώτες ύλες. Πρόθεσή μας δεν είναι η ύπαρξη δύο διαφορετικών μηχανισμών αδειοδότησης, αλλά η δημιουργία ενός ενιαίου συστήματος αδειοδότησης, για όλες τις ορυκτές πρώτες ύλες.

Σύντομα θα ανακοινωθούν οι αποφάσεις μας. Ακόμη έχουμε βάλει ως στόχο εντός του ετήσιου σχεδίου δράσης του υπουργείου, το σχεδιασμό ενός Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος για τον τομέα των ΟΠΥ, το οποίο θα υποστηρίζει τους εμπλεκόμενους φορείς, τις επιχειρήσεις και τις υπηρεσίες αδειοδότησης, αλλά και τις νέες συνθήκες που διαμορφώνονται στον κλάδο ειδικότερα μετά την δημοσίευση του νέου Ευρωπαϊκού Κανονισμού για τις Κρίσιμες Ορυκτές Πρώτες Ύλες, που -μεταξύ άλλων- επιτάσσει την ψηφιοποίηση των διαδικασιών του τομέα και την εξωστρέφεια της πληροφορίας προς διευκόλυνση των επενδύσεων. Ένα τέτοιο Σύστημα θα αποτελέσει εργαλείο πληροφόρησης αλλά και λήψης αποφάσεων στον τομέα της εξόρυξης, με τη συμμετοχή σε αυτό όλων των υπηρεσιών που εκδίδουν σχετικές διοικητικές πράξεις» συμπλήρωσε.

Η δήλωση του  Γενικού γραμματέα του ΣΜΕ

Το παρών στην εκδήλωση αυτή έδωσε και ο  Γενικός γραμματέας του ΣΜΕ , Φώτης Στεφανής.

« Ο ΣΜΕ έχει επεξεργασθεί και επικοινωνήσει αρμοδίως σειρά θέσεων που αφορούν την εξόρυξη σε περιοχές Νatura, την υπόγεια εκμετάλλευση μαρμάρων, τις λιμενικές εγκαταστάσεις των εξορυκτικών βιομηχανιών, την Δασική Νομοθεσία και την απλοποίηση της περιβαλλοντικής νομοθεσίας. Όμως δεν μπορώ να αποφύγω λίγα παραπάνω λόγια για τον Λατομικό Νόμο Ν.4512/18, τον κύριο νόμο της λατομικής δραστηριότητας που αφορά τη συντριπτική πλειοψηφία των εργασιών στη περιοχή αυτή.

Τον υποδεχθήκαμε με θετική άποψη, όμως 6 χρόνια μετά απαιτείται να βελτιωθεί ώστε να απαλειφθούν σημεία που δημιουργούν περιττές καθυστερήσεις, ευνοούν αθέμιτα λατομικές δραστηριότητες σε βάρος των νομίμως λειτουργούντων λατομείων και με επιβολή τελών αποθαρρύνουν την μακροπρόθεσμη αξιοποίηση των λατομικών ορυκτών με βελτιωμένο περιβαλλοντικό αποτύπωμα» δήλωσε ο  Γενικός γραμματέας του ΣΜΕ , Φώτης Στεφανής.

Στην συνέχεια ο κ. Στεφανής απευθύνθηκε στους εκπροσώπους της πολιτείας  και  ζήτησε «…να σκύψουν στα προβλήματα του κλάδου, για να κάνουν περισσότερα και γρηγορότερα ώστε να είμαστε ανταγωνιστικοί, γιατί όταν μία ανανέωση άδειας εκμετάλλευσης τριετίας καθυστερεί πολλά χρόνια, τότε οι αγοραστές που γνώρισαν και υποστήριξαν μία ποιότητα μαρμάρου δεν θα περιμένουν και θα στραφούν στον ανταγωνισμό…»

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.