Του Τάσου Δασόπουλου
Διαπραγμάτευση με μεγάλο αντίπαλο τον χρόνο και την απαραίτητη χρηματοδότηση θα είναι αυτή που θα έχει ξεκινήσει η Κυβέρνηση αφού οι δανειστές μας μπορούν να περιμένουν αλλά όχι και οι υποχρεώσεις της χώρας.
Η βάση του προγράμματος «γέφυρας» που ετοιμάζεται να προτείνει στους δανειστές το υπουργείο οικονομικών έχει ένα βασικό αδύνατο σημείο Βασίζει την χρηματοδότηση του σε χρήματα που είχαν δοθεί για το μνημόνιο το οποίο υποστηρίζουν – μέχρι στιγμής -με όλες τους τις δυνάμεις και η ΕΕ και το ΔΝΤ και η ΕΚΤ.
Όλα τα εναλλακτικά σχέδια έπεσαν στο τραπέζι για την χρηματοδότηση του δημοσίου και των υποχρεώσεων χρέους που φτάνουν τα 22,5 δις για το 2015 έχουν το ίδιο πρόβλημα.
¨Ότι υπολογίζουν την είσπραξη των 1,9 δις ευρώ από τα κέρδη της ΕΚΤ από την διακράτηση ελληνικών ομολόγων για το 2014 , των 12,5 δις ευρώ από το ΔΝΤ.
Συνολικά η Ελλάδα από κέρδη των κεντρικών τραπεζών από ελληνικά ομόλογα έχει να λάβει (μαζί με την δόση που εκκρεμεί) ακόμη άλλα 5,6 δις.
Όλα είναι μνημόνιο
Δυστυχώς για την Ελλάδα όλα αυτά τα χρήματα μαζί με την αύξηση της οροφής των εκδόσεων από τα 15 δις ευρώ που είναι σήμερα είναι όλα δεμένα με το μνημόνιο.
Μπορεί να ακούγεται παράλογο αλλά το 2011 η τότε υπηρεσιακή Κυβέρνηση του κ Λουκά Παραδήμου δέχθηκε και τα κέρδη των κρατικών τραπεζών και η αύξηση της οροφής των εντόκων να εξαρτώνται από την έγκριση της ΕΚΤ η οποία με την σειρά της θα πρέπει να έχει διαθέσιμη μια θετική αξιολόγηση της τρόικας.
Μένει λοιπόν να φανεί το πόσο γρήγορα θα μπορέσει να πείσει η Αθήνα τους πιστωτές της ότι το πρόγραμμα που προτείνει είναι όντος βιώσιμο με βάση τα κριτήρια των δανειστών ώστε να μπορέσει να εξασφαλίσει αυτά τα χρήματα .
Θετική η παρέμβαση Ομπάμα
Η έκκληση του αμερικανού προέδρου κ. Μπαράκ Ομπάμα προς την κ. Μέρκελ για να βρεθεί το ταχύτερο δυνατό λύση για την Ελλάδα στο πλαίσιο της συνάντησης είναι θετική χωρίς αμφιβολία.
«Ανυπομονώ να ακούσω τις εκτιμήσεις της Angela για το πώς η Ευρώπη και το ΔΝΤ μπορούν να συνεργαστούν με τη νέα ελληνική κυβέρνηση για να βρεθεί ένας τρόπος που θα επαναφέρει την Ελλάδα στην βιώσιμη ανάπτυξη εντός της ευρωζώνης» τόνισε ο Μπαράκ Ομπάμα, προσθέτοντας ότι η ανάπτυξη αυτή είναι κρίσιμη για την παγκόσμια οικονομία και για τις ΗΠΑ.
Ωστόσο η απάντηση τη Γερμανίδα Καγκελάριου ήταν σχεδόν Σιβυλλική.
«Από το 2010, η γερμανική πολιτική είναι η Ελλάδα να μείνει στην Ευρωζώνη», δήλωσε η Μέρκελ. «Θα περιμένω από την Ελλάδα να έρθει με μία βιώσιμη πρόταση και εν συνεχεία θα τη συζητήσουμε» απάντησε η κ. Μέρκελ.
Το ζήτημα είναι ποιο πρόγραμμα θα κριθεί ως βιώσιμο την στιγμή που έως τώρα τα μέτρα που έχουν εξαγγελθεί ακυρώνουν μεταρρυθμίσεις του μνημονίου που θεωρούνταν ως τώρα πανάκεια.
Κρισιμότερο είναι το ερώτημα το πότε θα φτάσει το υπουργείο οικονομικών σε μια συμφωνία με τους εταίρους και τους δανειστές μας την στιγμή που μέχρι στιγμή αντιμετωπίζει μια ριζική άρνηση.
Γαλλία και Ιταλία έχουν διαμηνύσει ότι θέλουν μεν να βοηθήσουν αλλά με βάση τα συμφωνημένα, η Ισπανία έχει και πολιτικό κόστος αν δεν τα καταφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ αφού ο κ. Ραχόι νιώθει ότι απειλείται από τους Podemos, η προεκλογική Φιλανδία δεν θέλει να ακούσει για ελαφρύνσεις προς την Ελλάδα και η συμμαχία Γερμανίας Ολλανδίας θέλουν την εφαρμογή του μνημονίου;
Η απάντηση θα αρχίσει να δίνεται από την Τετάρτη όταν ο κ. Βαρουφάκης αντιμετωπίσει τους ευρωπαίους ομολόγους του και μαζί το πρόεδρο κ. Γκερούντ Νταϊσελμπλούμ για πρώτη φορά μετά την επεισοδιακή συνάντηση της Αθήνας.
Στροφή στις μεταρρυθμίσεις
Στο μεταξύ σήμερα το βράδυ θα φτάσει στην Ελλάδα ο επικεφαλής του ΟΟΣΑ κ. Ανχέλ Χουρία ο οποίος θα δειπνήσει με τον κ. Βαρουφάκη.
Στόχος της επίσκεψης είναι να επισημοποιηθεί ένα πακέτο 10 μεταρρυθμίσεων – με την σφραγίδα του Οργανισμού – που θα πάρει μαζί του στις Βρυξέλλες ο έλληνας υπουργός οικονομικών ώστε να αντικαταστήσει τις «τοξικές» όπως τις ονομάζει μεταρρυθμίσεις του μνημονίου.
Αύριο στις 11 το πρωί ο κ. Χουρία θα συναντηθεί και με τον νέο Πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα και θα αποχωρήσει για την σύνοδο των G20 στην Κωνσταντινούπολη.