Χριστοδουλάκης: Αναγκαία η παράταση του ΕΣΠΑ ως το τέλος του 2016

Αίτημα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την επιμήκυνση του χρόνου απορρόφησης των κονδυλίων του παλαιού ΕΣΠΑ και για την επαναξιολόγηση των κονδυλίων που αναλογούν στην Ελλάδα θα υποβληθεί ως το τέλος του μήνα, δήλωσε ο Νίκος Χριστοδουλάκης.

Ο υπουργός Οικονομίας είπε ότι θα καταθέσει φάκελο στην Ε.Ε. ζητώντας την αύξηση των κονδυλίων για το νέο ΕΣΠΑ 2014- 2020, το «ΕΣΠΑ της κρίσης» όπως το χαρακτήρισε.

Το ύψος του ποσού που θα διατεθεί μέσω του νέου ΕΣΠΑ είναι 20 δισ. ευρώ, είπε ο κ. Χριστοδουλάκης σημειώνοντας ότι αυτό είναι ένα μικρό ποσό που έχει ανάγκη η ελληνική κοινωνία τα επόμενα χρόνια.

Υπολογίζεται ότι πρέπει να γίνουν επενδύσεις ύψους περίπου 100 δισ. ευρώ μέχρι το 2020 οπότε τα υπόλοιπα 80 δισ. θα πρέπει να βρεθούν από ιδιωτικές επενδύσεις, από ξένα ή ελληνικά κεφάλαια εκπατρισμένα ή όχι. Από όλες τις πηγές που μπορούν να βρεθούν, υπογράμμισε ο υπουργός.

Ο ίδιος τόνισε πως κρίνεται αναγκαία η παράταση της περιόδου επιλεξιμότητας του ΕΣΠΑ 2007– 2013 έως 31/12/2016. Η απορρόφηση των διαθέσιμων πόρων ανέρχεται σε 91,7%.

Η Ελλάδα αντιμετωπίζει αυξημένα προβλήματα ρευστότητας, σύμφωνα με τον κ. Χριστοδουλάκη, και θα πρέπει από κοινού να συμφωνήσουμε με την Επιτροπή να εξαντληθεί κάθε περιθώριο για να μη χαθούν αναπτυξιακοί πόροι που έχει τόσο ανάγκη η Ελλάδα της παρατεταμένης ύφεσης. Για το σκοπό αυτό θα συναντήσω την άλλη εβδομάδα αξιωματούχους της Ένωσης για να βρούμε λύση στο φλέγον πρόβλημα.

Η έγκριση για παράταση θα έδινε τα εξής πλεονεκτήματα:  “ξεπάγωμα” της εκτέλεσης μεγάλου μέρους εγκεκριμένων πληρωμών (άνω του 1 δισ. €) και την ολοκλήρωση έργων που βρίσκονται σε κατάσταση αναστολής ή και διάλυσης συμβάσεων,

Αναφορικά με τον αναπτυξιακό νόμο ο ίδιος σημείωσε πως βασικό κριτήριο θα πρέπει να είναι η δημιουργία θέσεων απασχόλησης.

«Πρέπει επιτέλους να δούμε ότι η χώρα έχει εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα και αυτό είναι το μέλλον της. Η ενίσχυση του ιδιωτικού τομέα είναι η μοναδική οδός για την έξοδο από την κρίση. Τα οράματα της δημιουργίας μιας δημόσιας λεωφόρου από την οποία θα περάσει η ευημερία της οικουμένης δεν υπάρχουν. Ο ιδιωτικός τομέας, παράγει και τρέφει όλους τους υπόλοιπους».

Σημείωσε επίσης ότι «τα τελευταία χρόνια γίναμε μάρτυρες πολλών αποτυχιών στην εφαρμογή των αναπτυξιακών νόμων σε μεγάλο βαθμό εξαιτίας της κρίσης αλλά και της δομής των συγκεκριμένων νόμων.  Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι από τον αναπτυξιακό του 2004 είχαν εγκριθεί 10.000 έργα και έχουν ολοκληρωθεί 5.100 έργα ενώ 2.000 θεωρούνται μη ενεργά αφού δεν έχουν πραγματοποιήσει καμία εκταμίευση.

ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΕΙΣ ΝΕΟΥ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΥ ΝΟΜΟΥ

1)      Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις  έχουν μεγάλο πρόβλημα εξεύρεσης ίδιων κεφαλαίων. Για το σκοπό αυτό προτείνετε η δημιουργία ενός Fund στο οποίο θα υπαχθούν οι ΜΜΕ. Το fund θα είναι εισηγμένη εταιρεία ώστε να ελέγχεται από όλους τους αρμόδιους μηχανισμούς.

2)      Σήμερα υπάρχει απουσία ενός μηχανισμού αξιόπιστης μέτρησης της πιστοληπτικής ικανότητας των επιχειρήσεων. Δημιουργία ενός Οργανισμού Πιστοληπτικής Αξιολόγησης Η οργάνωση θα αναληφθεί από την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών που θα αξιολογεί την φερεγγυότητα των ελληνικών επιχειρήσεων και θα δίνει μια διαβάθμιση η οποία θα είναι δημόσια. Η διαβάθμιση της εταιρίας θα είναι προϋπόθεση για την ένταξη της στον αναπτυξιακό νόμο.

3)      Σήμερα η χρηματοδότηση της έρευνας και ανάπτυξης στην Ελλάδα είναι σε χαμηλά επίπεδα (0,3% του ΑΕΠ) πολύ χαμηλότερα από τον μέσο όρο της ΕΕ. Πρέπει να ενισχυθεί η δυνατότητα των επιχειρήσεων να καινοτομούν. Ο νέος αναπτυξιακός νόμος θα επιδοτεί την έρευνα και ανάπτυξη των επιχειρήσεων που θα αποτελεί και ιδιαίτερο κριτήριο επιλεξιμότητας.

4)      Σήμερα υπάρχουν πολύ υψηλά ποσοστά ανεργίας.. Ο νέος αναπτυξιακός νόμος θα επιδοτεί τις επιχειρήσεις που συμβάλλουν σημαντικά στην αύξηση της απασχόλησης. Χωρίς νέα μαζική απασχόληση, η χώρα και η κοινωνία θα καταρρεύσει.

Exit mobile version