Χρ. Σακελλαρίδη: Να δοθεί λύση στο ασφυκτικό πρόβλημα ρευστότητας των εξαγωγέων

Του Κώστα Αγγελόπουλου

 

Να δοθεί άμεσα λύση στο ασφυκτικό πρόβλημα της ρευστότητας και της αδυναμίας πρόσβασης σε νέες γραμμές χρηματοδότησης ζητά η πρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εξαγωγών, Χριστίνα Σακελλαρίδη.

Μιλώντας στο enikonomia.gr, η κα Σακελλαρίδη τονίζει πως είναι απαραίτητη η επαναχάραξη της Εθνικής Στρατηγικής Εξωστρέφειας για να διατηρηθεί η δυναμική του κλάδου.

Η πρόεδρος του ΠΣΕ, επισημαίνει και τα «βασικά αγκάθια» για τις εξαγωγές που είναι «η αβεβαιότητα, η συνεχιζόμενη έλλειψη εμπιστοσύνης από τους εμπορικούς εταίρους για τις προοπτικές οικονομίας, αλλά και η έλλειψη κανονικότητας στις συνθήκες λειτουργίας του χρηματοπιστωτικού συστήματος στην Ελλάδα».

– Ποια είναι τα ατού αλλά και τα “αγκάθια” για τις ελληνικές εξαγωγές;

– Από το Σεπτέμβριο του 2014 ως και την επιβολή των κεφαλαιακών ελέγχων, οι ελληνικές εξαγωγές (εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών) απέκτησαν μια ισχυρή δυναμική ανόδου, λόγω της ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητάς σε σχέση με προϊόντα Τρίτων Χωρών που εισάγονται στην κατ’ εξοχήν αγορά της Ελλάδας, την Ευρωπαϊκή Ένωση. Το αβαντάζ της υποχώρησης του ευρώ, σε συνδυασμό με την -περιορισμένη έστω- ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας στα τέλη του 2014, αποτέλεσαν τη βάση για την ανοδική αντίδραση των εξαγωγών, που στο πρώτο εξάμηνο του 2015 καταγράφονταν σε διψήφια ποσοστά αύξησης (πλην πετρελαιοειδών).

Ωστόσο, τα capital controls και η επιστροφή της αβεβαιότητας γύρω από την πορεία της οικονομίας, περιόρισαν σημαντικά αυτή τη δυναμική τους τελευταίους μήνες. Το αποτέλεσμα ήταν έναντι αρχικών εκτιμήσεων για αύξηση ως και 5,5% των συνολικών εξαγωγών αγαθών και υπηρεσιών την περασμένη χρονιά, τελικά να αναμένεται ισχνή αύξηση κατά μόλις 0,1%, χάρη κυρίως στις επιδόσεις του τουρισμού, της ναυτιλίας, της βιομηχανίας και του αγροτικού τομέα.

Με άλλα λόγια θα μπορούσε κανείς να πει ότι τα βασικά «αγκάθια» για τις εξαγωγές είναι η αβεβαιότητα, η συνεχιζόμενη έλλειψη εμπιστοσύνης από τους εμπορικούς εταίρους για τις προοπτικές της οικονομίας, αλλά και η έλλειψη κανονικότητας στις συνθήκες λειτουργίας του χρηματοπιστωτικού συστήματος στην Ελλάδα.

Στον αντίποδα, η αύξηση των εξαγωγών σε όλους τους κλάδους (πλην των πετρελαιοειδών), που εισέφεραν πέρυσι σχεδόν 1,5 δις ευρω ή μία σχεδόν μονάδα του ΑΕΠ περισσότερα από το 2014, είναι ενδεικτική της προοπτικής των ελληνικών εξωστρεφών επιχειρήσεων, εφ’ όσον δρουν και λειτουργούν σε ένα στοιχειωδώς σταθερό περιβάλλον.

– Ποια προϊόντα συνεχίζουν να πηγαίνουν καλά και ποια παρουσιάζουν αρρυθμίες;

– Τα πιο πρόσφατα στοιχεία δείχνουν ότι το 2015, ήταν ένα έτος έντονων ιδιομορφιών. Από τη μία πλευρά, σημαντική ήταν η επίδραση των μειωμένων τιμών στο πετρέλαιο, γεγονός που επηρέασε σημαντικά τις συνολικές εξαγωγές της χώρας, δεδομένου ότι οι εξαγωγές πετρελαιοειδών είχαν φτάσει το 2014 να αντιστοιχούν στο 40% του συνόλου των ελληνικών εξαγωγών. Η υποχώρηση των τιμών του πετρελαίου μείωσε μεν τη συνολική αξία των ελληνικών εξαγωγών, αλλά από την άλλη πλευρά ανέδειξε την «πραγματική» συμμετοχή στην εξωστρέφεια των υπόλοιπων παραγωγικών κλάδων της οικονομίας.

Αποδεικνύεται λοιπόν ότι το νέο αναπτυξιακό πρότυπο της χώρας μπορεί να στηριχθεί στη μεταποίηση, τη βιομηχανία και τον πρωτογενή τομέα της χώρας, που αντιπροσωπεύουν το 65% των συνολικών εξαγωγών.

Χαρακτηριστικό είναι ότι στο 11μηνο του 2015, οι εξαγωγές εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών κινήθηκαν ανοδικά με ρυθμούς της τάξης του 8,4%, με πρωταγωνιστές το ελαιόλαδο, τα μηχανήματα, τα βιομηχανικά και τα αγροτοδιατροφικά προϊόντα.

– Τι προτείνετε στην κυβέρνηση για να ακολουθήσουν οι εξαγωγές θετική πορεία το 2016;

– Τη δεδομένη χρονική, είναι αλήθεια ότι πρώτη προτεραιότητα της Κυβέρνησης είναι το «κλείσιμο» της αξιολόγησης από τους θεσμούς, με τη νομοθέτηση και την προώθηση των προαπαιτούμενων της νέας συμφωνίας με τους δανειστές.

Ωστόσο θα πρέπει να σημειωθεί ότι μεταξύ των προαπαιτούμενων είναι και η επαναχάραξη της Εθνικής Στρατηγικής Εξωστρέφειας.

Το κρισιμότερο πρόβλημα των Ελλήνων Εξαγωγέων τα τελευταία χρόνια ήταν και παραμένει η ασφυκτική έλλειψη ρευστότητας και η αδυναμία πρόσβασης σε νέες γραμμές χρηματοδότησης. Στο πλαίσιο αυτό η Εθνική Στρατηγική Εξωστρέφειας θα πρέπει άμεσα να συνδεθεί με την ενεργοποίηση χρηματοδοτικών εργαλείων όπως το ΕΣΠΑ και ο Αναπτυξιακός Νόμος, αλλά και με την επίλυση του προβλήματος των «κόκκινων» επιχειρηματικών δανείων, ώστε να απελευθερωθεί και δυναμικό επενδύσεων στην οικονομία.

Από την άλλη πλευρά, η Κομισιόν εκτιμά ότι αν υλοποιηθεί ο Οδικός Χάρτης μεταρρυθμίσεων για τη διευκόλυνση του εξωτερικού εμπορίου στην Ελλάδα, οι εξαγωγές της χώρας θα αυξηθούν κατά 30% ή κατά περισσότερα από 16 δις ευρώ φτάνοντας πλέον στον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Το αποτέλεσμα θα είναι σωρευτικό για την ελληνική οικονομία και σε όρους αύξησης ΑΕΠ (για κάθε αύξηση 10% στις εξαγωγές προϊόντων προστίθεται τουλάχιστον 1,5 μονάδα στο ΑΕΠ) και σε θέσεις εργασίας (έχει υπολογιστεί ότι κάθε 1% αύξησης των εξαγωγών δημιουργεί ή διατηρεί περισσότερες από 10.000 θέσεις εργασίας).

Σε κάθε περίπτωση, εθνικά ζητούμενα σήμερα είναι η επιστροφή στην κανονικότητα και σε ρυθμούς ανάπτυξης της οικονομίας. Και για την πραγμάτωση αυτής της προσδοκίας απαιτείται η σύμπραξη και η συναίνεση όλων των παραγωγικών δυνάμεων της χώρας, για την ενίσχυση της εξωστρέφειας και την προσέλκυση επενδύσεων. Δεν χρειάζεται κάθε φορά να ανακαλύπτουμε εκ νέου την Αμερική. Μερικές φορές η λύση βρίσκεται στο… αυγό του Κολόμβου.

Exit mobile version