Ξεκινούν οι αιτήσεις για δωρεάν φιλοξενία σε  Βρεφονηπιακούς Σταθμούς της ΔΥΠΑ – Πού γίνονται οι αιτήσεις

νηπιαγωγείο

Ανοίγει σήμερα το απόγευμα η ηλεκτρονική πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων για εγγραφές και επανεγγραφές βρεφών-νηπίων στους 27 Βρεφονηπιακούς Σταθμούς της ΔΥΠΑ για τη σχολική χρονιά 2024-2025.

Μέσω αυτής της διαδικασίας, χιλιάδες γονείς έχουν την δυνατότητα να εξασφαλίσουν «καταφύγιο» σε βρεφονηπιακούς που παρέχουν δωρεάν τις υπηρεσίες τους.

Δικαίωμα να υποβάλουν αιτήσεις διατηρούν μέχρι και οικογένειες με εισόδημα που αγγίζει τα 40.000 ευρώ, εντούτοις «μένουν πίσω» στη «σειρά προτεραιότητας».

Γράφει ο Βαγγέλης Δουράκης

Σήμερα, λοιπόν, Πέμπτη 20 Ιουνίου και ώρα 18:00 ξεκινά η ηλεκτρονική υποβολή αιτήσεων για τους Βρεφονηπιακούς Σταθμούς της ΔΥΠΑ. Η φιλοξενία των βρεφών-νηπίων είναι δωρεάν και οι αιτήσεις μπορούν να υποβάλλονται μέχρι και 21 Ιουλίου.

Σε ποιες περιοχές λειτουργούν Βρεφονηπιακοί Σταθμοί της ΔΥΠΑ

Οι ιδιόκτητοι Βρεφονηπιακοί Σταθμοί της ΔΥΠΑ λειτουργούν από 1 Σεπτεμβρίου έως 31 Ιουλίου, 6:45-16:00 (Δευτέρα-Παρασκευή) και απευθύνονται σε βρέφη-νήπια από 6 μηνών έως 4 ετών.Εφαρμόζεται ημερήσιο πρόγραμμα δημιουργικής απασχόλησης για την αρμονική ψυχοσωματική και εκπαιδευτική ανάπτυξη των παιδιών.

Στην Αττική λειτουργούν Βρεφονηπιακοί στους Δήμους Αχαρνών, Αγίας Βαρβάρας, Άνω Λιοσίων, Ελευσίνας, Κερατσινίου, Μοσχάτου, Ολυμπιακού Χωριού, Περιστερίου και Χαϊδαρίου ενώ στην υπόλοιπη Ελλάδα λειτουργούν στις πόλεις Αγρινίου, Άρτας, Δράμας, Ηγουμενίτσας, Ιωαννίνων, Καβάλας, Καλαμάτας, Καρδίτσας, Καρπενησίου, Κομοτηνής, Λάρισας, Μεσολογγίου, Νάουσας, Ξάνθης, Πατρών, Πυλαίας Θεσσαλονίκης, Σερρών και Τρικάλων.

Η υποβολή των αιτήσεων γίνεται αποκλειστικά ηλεκτρονικά μέσω gov.gr:
https://www.gov.gr/ipiresies/ekpaideuse/eggraphe-se-brephiko-kai-paidiko-stathmo/eggraphe-se-brephonepiako-stathmo-tes-demosias-uperesias-apaskholeses-d-up

Η διαδρομή είναι: gov.gr → Εκπαίδευση → Εγγραφή σε βρεφικό και παιδικό σταθμό → Εγγραφή σε βρεφονηπιακό σταθμό της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (Δ.ΥΠ.Α.)

Ποιοι μπορούν να υποβάλλουν αιτήσεις

Δικαιούχοι είναι ο γονέας, οι γονείς ή οι ασκούντες την επιμέλεια (ανάδοχοι, κηδεμόνες, κ.λπ.) ωφελούμενων παιδιών, που: 

Τα κριτήρια επιλογής είναι οικονομικά και κοινωνικά. Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας υποβολής των αιτήσεων, θα αναρτηθούν προσωρινοί  πίνακες επιλεγέντων, αναπληρωματικών και αποκλειομένων βρεφών-νηπίων και οι δικαιούχοι θα μπορούν να υποβάλουν ενστάσεις.

Αιτήσεις μπορούν να υποβάλλουν ακόμη και όσοι έχουν οικογενειακά εισοδήματα μέχρι 40.000 ευρώ, από εκεί και πέρα όμως υπάρχει μια διαδικασία μοριοδότησης: Ως πραγματικό οικογενειακό εισόδημα νοείται το δηλωθέν εισόδημα οικονομικού έτους 2023 (που αφορά εισοδήματα του 2022) του υπόχρεου, της συζύγου του και των εξαρτωμένων τέκνων του, όπως αυτό εμφανίζεται στο εκκαθαριστικό σημείωμα της ΔΟΥ.

Στους πίνακες κατάταξης, προηγούνται τα βρέφη–νήπια εργαζομένων μητέρων και σε περίπτωση ισοψηφίας μορίων θα ληφθεί υπόψη το συνολικό εισόδημα της οικογένειας. Οι κενές θέσεις καλύπτονται μετά από διαγραφή παιδιού.

Οι γονείς, οι οποίοι πληρούν τις προϋποθέσεις ένταξης στο ανωτέρω πρόγραμμα καλούνται να υποβάλουν τη σχετική αίτηση σε αυτό. Όσοι λάβουν το voucher μπορούν να το καταθέσουν άμεσα, σε Βρεφονηπιακό Σταθμό της ΔΥΠΑ.

Exit mobile version