Η Eurostat (Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία) αναμένεται να επικυρώσει τις εκτιμήσεις της Ελλάδας ότι το 2015 σημείωσε πρωτογενές δημοσιονομικό πλεόνασμα 0,2% έως 0,4% του ΑΕΠ, αναφέρει δημοσίευμα της Wall Street Journal.
Ωστόσο, σημειώνει το δημοσίευμα, το ΔΝΤ θεωρεί ότι η πραγματική εικόνα είναι χειρότερη, επειδή το ελληνικό δημόσιο δεν πλήρωσε κάποιες υποχρεώσεις προς τους προμηθευτές του, δημιουργώντας πρόσθετα ληξιπρόθεσμα χρέη.
Η WSJ αναφέρει, επίσης, ότι παραμένει η διαφωνία μεταξύ των ευρωπαϊκών θεσμών και του ΔΝΤ, καθώς οι πρώτοι δέχονται ότι η Ελλάδα μπορεί να επιτύχει τον στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ το 2018 με μέτρα 3% του ΑΕΠ (5,6 δις. ευρώ), ενώ το Ταμείο θεωρεί ότι με τα μέτρα αυτά θα επιτευχθεί πλεόνασμα 1,5% του ΑΕΠ.
Για τον λόγο αυτό, το ΔΝΤ πιέζει τις χώρες της Ευρωζώνης να δεχθούν μείωση του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα στο 1,5% του ΑΕΠ και να προχωρήσουν σε σημαντική ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, κάτι για το οποίο είναι απρόθυμη έως τώρα η Γερμανία.