Η αυριανή ημέρα θα είναι ιστορική για την ΕΚΤ, αναφέρει η Wall Street Journal, καθώς θα αποφασίσει αν θα αρχίσει ένα μεγάλης κλίμακας πρόγραμμα αγορών ομολόγων, δηλαδή τη λεγόμενη πολιτική ποσοτικής χαλάρωσης.
Η εφημερίδα σημειώνει ότι πέντε είναι τα βασικά σημεία που πρέπει να προσεχθούν στην αυριανή απόφαση:
1) Το μέγεθος του προγράμματος. Οι οικονομολόγοι της ΕΚΤ είχαν εργασθεί με βάση την υπόθεση αγορών ύψους 500 δισ. ευρώ. Σήμερα έγινε γνωστό ότι το Εκτελεστικό Συμβούλιο της ΕΚΤ προτείνει στο Διοικητικό Συμβούλιο την αγορά 50 δισ. ευρώ μηνιαίως για τουλάχιστον ένα έτος, που σημαίνει τουλάχιστον 600 δισ. ευρώ. Οι αναλυτές θεωρούν ότι θα χρειασθούν μεγαλύτερα ποσά αγορών για να δείξει η ΕΚΤ τηνν αποφαισστικότητά της να επιτύχει τον στόχο της για πληθωρισμό 2%Siegenthaler, who thinks a minimum €1 trillion program is needed.
2) Ο τελικός στόχος. Ένα άλλο βασικό ερώτημα είναι, αν η ΕΚΤ θα θέσει έναν ρητό στόχο για το ύψος της ποσοτικής χαλάρωσης ή θα το αφήσει ασαφές. Η ανακοίνωση ενός μεγάλου ποσού από την αρχή έχει πλεονεκτήματα, ιδιαίτερα για τις αγορές, αλλά οι Αρχές μπορεί να θέλουν κάποια ευελιξία.
3) Πώς θα κατανεμηθούν οι αγορές ομολόγων μεταξύ των χωρών. Η Ευρωζώνη έχει 19 αγορές ομολόγων. Οι αγορές με βάση το ποσοστό κάθε χώρας στο κεφάλαιο της ΕΚΤ είναι πιθανότατα η πιο απλή επιλογή.
4) Πώς θα κατανεμηθεί ο κίνδυνος από τις αγορές ομολόγων; Μία άποψη που έχει κερδίσει έδαφος είναι ότι η κάθε εθνική κεντρική τράπεζα θα αναλάβει τον κίνδυνο από την αγορά χρέους της χώρας της.Το μειονέκτημα της προσέγγισης αυτής είναι ότι θα αντίκειται στην αρχή της ενιαίας νομισματικής πολιτικής για την Ευρωζώνη και ενδέχεται να περιορίσει τα αποτελέσματα της ποσοτικής χαλάρωσης στις υπερχρεωμένες χώρες της Νότιας Ευρώπης.
5) Πώς θα απαντήσει η ΕΚΤ το ελληνικό ζήτημα. Η ΕΚΤ πιθανόν δεν θα ήθελε να αγοράσει ελληνικά ομόλογα, εν όψει των εκλογών την Κυριακή στην Ελλάδα που μπορεί να καθορίσουν το μέλλον της χώρας εντός της Ευρωζώνης. Η ΕΚΤ μπορεί να παρακάμψει το ζήτημα αυτό, θέτοντας ως προυπόθεση για την αγορά ομολόγων να έχουν αυτά επενδυτική διαβάθμιση, κάτι που θα αφήσει εκτός για την ώρα τα ελληνικά και κυπριακά ομόλογα.