Η εξασθένηση των οικονομιών των αναδυόμενων οικονομιών, με πρώτη αυτή της Κίνας, συνεχίζεται και οι επιπτώσεις της είναι εμφανείς στις αναπτυγμένες οικονομίες, οι οποίες βλέπουν τις εξαγωγές τους να υποχωρούν, αναφέρει δημοσίευμα της Wall Street Journal.
Το Πεκίνο ανακοίνωσε σήμερα μεγαλύτερη του αναμενόμενου μείωση του πληθωρισμού τον Σεπτέμβριο (στο 1,6% από 2% τον Αύγουστο), εξέλιξη που αντανακλά την εξασθενημένη εγχώρια ζήτηση, μία μόλις ημέρα μετά την ανακοίνωση ότι οι εισαγωγές της μειώθηκαν κατά 20% τον ίδιο μήνα.
Και η Σιγκαπούρη, η εξωστρεφής οικονομία της οποίας θεωρείται βαρόμετρο για την ευρωστία της Ασίας, ανακοίνωσε ότι ξέφυγε για λίγο την ύφεση, καθώς η κεντρική τράπεζα της έλαβε μέτρα για δεύτερη φορά φέτος. Οι εισαγωγές της Ινδονησίας, που είναι η μεγαλύτερη οικονομία της Νοτιοανατολικής Ασίας, μειώθηκαν 16% στο 12μηνο έως τον Αύγουστο.
Αυτά τα ζοφερά στοιχεία αντανακλώνται στην οικονομία της Ευρωζώνης, η οποία απέδωσε την πτώση της βιομηχανικής παραγωγής τον Αύγουστο στις μεγάλες αναπτυσσόμενες οικονομίες, όπως της Κίνας.
Αντανακλάται και στην οικονομία της Ιαπωνίας, η βιομηχανική παραγωγή της οποίας ήταν χαμηλότερη του αναμενόμενου την ίδια περίοδο, καθώς και στην αμερικανική οικονομία, οι εξαγωγές της οποίας υποχώρησαν στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2011.
Η άμεση επίπτωση στην οικονομία της Ευρωζώνης φαίνεται, πάντως, να είναι χαμηλότερη από ότι στην αμερικανική και την ιαπωνική οικονομία, με βάση πίνακα που δημοσιεύει η εφημερίδα. Σύμφωνα με αυτόν, το ποσοστό των εξαγωγών στις αναδυόμενες αγορές στο σύνολο των εξαγωγών της είναι πολύ χαμηλότερο (24,6%) έναντι των δύο άλλων οικονομιών (46,6% και 45%, αντίστοιχα).