WSJ: Οι φόροι που προωθεί η ελληνική κυβέρνηση θα σκοτώσουν την ανάπτυξη

Με τίτλο: «Με την όπισθεν στην Αθήνα» και υπότιτλο: «Κανείς άλλος δεν μπορεί να σώσει την Ελλάδα, αν η ίδια η Ελλάδα δεν σώσει το εαυτό της», η Wall Street Journal είναι έντονα επικριτική σε άρθρο γνώμης της για τις κινήσεις της Αθήνας στο μέτωπο των διαρθρωτικών αλλαγών και της ολοκλήρωσης της πρώτης αξιολόγησης.

«Δεν υπάρχει πολλή πρόοδος για να αξιολογηθεί», σημειώνει, προσθέτοντας ότι «οι πιστωτές μπλοκάρουν το σχέδιο Β του ΣΥΡΙΖΑ για την περαιτέρω αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών – γνωστών και ως φόρων – με στόχο να διασωθούν οι συντάξεις. Η Αθήνα σέρνεται αναφορικά με την εφαρμογή του νέου πτωχευτικού νόμου και των ιδιωτικοποιήσεων που προβλέπονταν από τα περυσινό πρόγραμμα».

Οι κύριες «μεταρρυθμίσεις», σημειώνει η WSJ, που έχει προωθήσει έως τώρα η Αθήνα είναι κάποιες φορολογικές αυξήσεις που είχαν ζητήσει οι πιστωτές, όπως τη μεταφορά περισσότερων αγαθών στον υψηλό συντελεστή ΦΠΑ 23%. «Τα δύο πρώτα προγράμματα της Ελλάδας είχαν ως αποτέλεσμα να αυξηθούν τα δημόσια έσοδα στην Ελλάδα στο 36% του ΑΕΠ το 2014 από 31% το 2010», σημειώνει η εφημερίδα, προσθέτοντας: «Οι πιστωτές φαίνεται να θεωρούν ότι αυτό είναι καλό για τον προϋπολογισμό, αλλά θα σκοτώσει την ανάπτυξη».

Exit mobile version