Οι ηγέτες της Ευρωζώνης εξετάζουν προτάσεις για έκτακτη χρηματοδότηση της Ελλάδας, ώστε να αποφύγει η χώρα μία νέα χρεοκοπία στις 20 Ιουλίου (όταν πρέπει να πληρώσει 3,5 δις. ευρώ στην ΕΚΤ), με αντάλλαγμα την ψήφιση από την ελληνική Βουλή τουλάχιστον κάποιων από τα μέτρα της πρότασης των θεσμών που απορρίφθηκε με το δημοψήφισμα της Κυριακής, αναφέρει δημοσίευμα της Wall Street Journal.
Με την Άνγκελα Μέρκελ να επιμένει στο αίτημά της για την υλοποίηση μεταρρυθμίσεων από την Ελλάδα σε αντάλλαγμα στην παροχή βοήθειας, το μεγάλο ερώτημα είναι πόσα πολλά μέτρα η Ελλάδα θέλει να αποδεχθεί, σημειώνει το δημοσίευμα.
Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας προσήλθε στη σύνοδο κορυφής της Ευρωζώνης με την πρόταση για ενδιάμεση χρηματοδότηση έως το τέλος του μήνα, δήλωσε αξιωματούχος της Ελλάδας, προσθέτοντας: «Σε αντάλλαγμα, η Ελλάδα θα ψηφίσει κάποιες από τις μεταρρυθμίσεις που ζητούν οι πιστωτές της».
Η Ελλάδα, που είναι ο μεγαλύτερος σύμμαχος της Ελλάδας στην Ευρωζώνη, προωθεί μία συμφωνία, με την οποία η Αθήνα θα αποδεχθεί και θα ψηφίσει τα δημοσιονομικά μέτρα – με περιορισμένες αλλαγές – που περιλαμβάνοντας στο σχέδιο που απορρίφθηκε την περασμένη Κυριακή από τους Έλληνες ψηφοφόρους στο δημοψήφισμα.
Τότε, η Ελλάδα θα λάβει άμεση χρηματοδότηση και την προοπτική μίας μελλοντικής αναδιάρθρωσης του χρέους της, δήλωσε υψηλόβαθμος Γάλλος αξιωματούχος.
«Ουσιαστικά, τίποτε δεν άλλαξε» μετά το δημοψήφισμα, δήλωσε ο αξιωματούχος, προσθέτοντας ότι οι ηγέτες της Ευρωζώνης μπορεί να συναντηθούν ξανά την Κυριακή για να ολοκληρώσουν τις λεπτομέρειες.
Ο ίδιος αξιωματούχος δήλωσε ότι μόλις η Ελλάδα λάβει την άμεση χρηματοδότηση, οι δύο πλευρές θα διαπραγματευθούν μία διετή έως τριετή συμφωνία, που θα προβλέπει μείωση των επιτοκίων και επιμήκυνση των λήξεων των δανείων της Ελλάδας. Τότε, η Αθήνα θα περάσει τα πιο μακροπρόθεσμα μέτρα που ζητούν οι πιστωτές, όπως η απελευθέρωση του τομέα των υπηρεσιών, σημειώνει η WSJ.