WSJ: Η ελληνική οικονομία διολισθαίνει πάλι σε ύφεση

Η δέσμευση του Γιάνη Βαρουφάκη απέναντι στην Κριστίν Λαγκάρντ ότι η Ελλάδα θα αποπληρώσει όλα τα δάνεια στους πιστωτές της μείωσε τους φόβους για μία άμεση χρεοκοπία της Ελλάδας, αλλά η ελληνική οικονομία διολισθαίνει και πάλι στην ύφεση, αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας Wall Street Journal που επικαλείται ανακοίνωση της Morgan Stanley και δηλώσεις επιχειρηματιών. 

Η βραδεία πρόοδος στις διαπραγματεύσεις για το πρόγραμμα διάσωσης μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των δανειστών της, οι οποίες αναμένετο να ξεκινήσουν σήμερα, διαχέει αβεβαιότητα σε όλη την οικονομία της χώρας που αναδύθηκε πέρυσι από την ύφεση, μετά από 6ετή ύφεση που μείωσαν κατά 25% το ΑΕΠ της. 

Η αποδέσμευση χρημάτων για την αποπληρωμή του ΔΝΤ και των άλλων πιστωτών, σε συνδυασμό με την κατά προτεραιότητα πληρωμή των μισθών και συντάξεων, αναγκάζει την κυβέρνηση να καθυστερεί τις άλλες πληρωμές στο εσωτερικό, όπως στους προμηθευτές του δημόσιου τομέα και τις επιχειρήσεις που έχουν λαμβάνειν επιστροφές φόρων.

Το επιχειρηματικό και καταναλωτικό κλίμα πλήττεται από την ευρύτερη αβεβαιότητα σχετικά με τον αν η κυβέρνηση θα συμφωνήσει με τις αντιδημοφιλείς οικονομικές μεταρρυθμίσεις που ζητούν οι Έλληνες πιστωτές. 

Μετά τη συγκρατημένη ανάκαμψη πέρυσι, η ελληνικήοικονομία πιθανόν να έχει υποχωρήσει σε ύφεση και πάλι, σημειώνουν αναλυτές. “Το μακροοικονομικό περιβάλλον είναι πιθανόν να συνεχίσει να επιδεινώνεται, έως ότου η πολιτική αβεβαιότητα και η κατάσταση ρευστότητας αντιμετωπισθούν”, έγραψαν οικονομολόγοι της J.P. Morgan σε σημείωμά τους, σημειώνοντας ότι το κλίμα στη μεταποίηση, τις υπηρεσίες και τις κατασκευές υποχώρησαν τον Μάρτιο σε επίπεδα που υποδηλώνουν μία οικονομία που συρρικνώνεται. 

Η κυβέρνηση προβλέπει ρυθμό ανάπτυξης 1,4% φέτος, αλλά πολλοί οικονομολόγοι θεωρούν ότι η πρόβλεψη αυτή είναι πολύ αισιόδοξη. Η τύχη της οικονομίας εξαρτάται κυρίως από το πόσο γρήγορα θα μπορέσει να συμφωνήσει η ελληνική κυβέρνηση με την Ευρωζώνη για τις οικονομικές πολιτικές που θα αποδεσμεύσουν τη χρηματοδότηση προς τη χώρας. Η Αθήνα ελπίζει να επιτύχει μία συμφωνία έως τις 24 Απριλίου. Ωστόσο, αξιωματούχοι άλλων χωρών της Ευρωζώνης σημειώνουν ότι η κυβέρνηση Τσίπρα έχει ακόμη πολύ δρόμο για να διαμορφώσει ένα πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων που θα ικανοποιήσει τους πιστωτές, 

 Για να πληρώνει τα χρέη στους πιστωτές της, η κυβέρνηση έχει συγκεντρώσει όσα ταμειακά διαθέσιμα μπορούσε να βρει από τον δημόσιο τομέα. Γερμανοί αξιωματούχοι, αναφέρει το δημοσίευμα της WSJ, θεωρούν ότι η Ελλάδα μπορεί να συνεχίσει να εξυπηρετεί το χρέος της έως τον Ιούλιο, όταν θα πρέπει να αποπληρώσει ομόλογα ύψους 3,5 δισ. ευρώ στην ΕΚΤ, κάτι που είναι βέβαιο ότι θα απαιτήσει νέα χρηματοδότηση από τους πιστωτές για να αποφευχθεί μία χρεοκοπία. 

 

Πηγή: WSJ

Exit mobile version