Ο στόχος να κλείσει η αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος έως το τέλος Μαρτίου είναι απίθανο να επιτευχθεί, δήλωσαν Ευρωπαίοι αξιωματούχοι στην Wall Street Journal, σημειώνοντας ότι οι σκληρές απαιτήσεις του ΔΝΤ για μεγάλης κλίμακας μειώσεις δαπανών υπερβαίνουν κατά πολύ ότι είναι διατεθειμένη να αποδεχθεί η κυβέρνηση.
Το δημοσίευμα της εφημερίδας έχει τίτλο: «Η μεταναστευτική κρίση περιπλέκει τις προσπάθειες της Ελλάδας να ολοκληρώσει τις διαπραγματεύσεις για το πρόγραμμα».
«Τα προβλήματα αυξάνονται με εκθετικό ρυθμό», δήλωσε ο Mujtaba Rahman, σύμβουλος για θέματα πολιτικού κινδύνου στο Eurasia Group, προσθέτοντας: «Η σύμπτωση του προσφυγικού προβλήματος με τις προβληματικές πολιτικές διάσωσης αποτελούν κάτι σαν την ημέρα της κρίσεως για τον Τσίπρα».
Το ΔΝΤ γίνεται όλο και πιο απαισιόδοξο ότι τα νούμερα του ελληνικού προγράμματος διάσωσης βγαίνουν, αναφέρει το δημοσίευμα, σημειώνοντας ότι ενώ ο Τσίπρας προσφέρει στους δανειστές μέτρα ύψους 1% του ΑΕΠ, το ΔΝΤ ζητά μέτρα 4 έως 5% του ΑΕΠ για την επόμενη τριετία για να μπορέσει να σωθεί το πρόγραμμα.
«Αν το ΔΝΤ δεν εγκαταλείψει τα μαθηματικά του ή η Γερμανία δεν εγκαταλείψει το ΔΝΤ (σ.σ.: τη δέσμευσή της να συμμετέχει και το Ταμείο στο ελληνικό πρόγραμμα), ο κ. Τσίπρας και η μικρή κοινοβουλευτική του πλειοψηφία θα πρέπει να ψηφίσουν πολύ μεγαλύτερης κλίμακας μέτρα λιτότητας. Διαφορετικά, η Ελλάδα αντιμετωπίζει τον κίνδυνο της χρεοκοπίας τον Ιούλιο, όταν λήγουν μεγάλης αξίας ομόλογά της που κατέχει η ΕΚΤ, αναβιώνοντας το φάσμα της εξόδου από το ευρώ», αναφέρει η εφημερίδα.