«Το μεγαλύτερο εμπόδιο τους επόμενους μήνες θα είναι οι διαπραγματεύσεις για την οικονομική πολιτική της Ελλάδας, ώστε να ικανοποιεί τόσο τους πιστωτές όπως και τους Έλληνες» υποστηρίζεται σε άρθρο του Μάρκους Γουόλκερ στη Wall Street Journal.
Όπως επισημαίνεται, «η Ελλάδα και η υπόλοιπη Ευρωζώνη πέρασαν τον Φεβρουάριο προσπαθώντας να βρουν τη διαδικασία για τη διατήρηση της σταθερότητας στη χώρα, ενώ θα επιχειρήσουν την άνοιξη να διαπραγματευθούν έναν πολύ πιο δύσκολο ζήτημα, μια οικονομική πολιτική δηλαδή που θα ικανοποιεί τόσο τους πιστωτές, όπως και τους Έλληνες πολίτες».
Στο άρθρο, μεταξύ άλλων, αναφέρεται ότι «η συμφωνία, που επιτρέπει τη συνέχιση των συνομιλιών, ήταν δύσκολο να επιτευχθεί. Η επόμενη συμφωνία θα είναι ωστόσο πολύ δυσκολότερη, καθώς οι αόριστες ανακοινώσεις που επέτρεψαν τη συναίνεση, θα πρέπει να μετατραπούν σε συγκεκριμένες πολιτικές αποφάσεις. Μέρος της καχυποψίας μεταξύ της Ελλάδας και των, υπό την ηγεσία της Γερμανίας, πιστωτών, πηγάζει από την ιδεολογική διαφοροποίηση σχετικά με το τι έφταιξε σε αυτή τη μικρή, πληττόμενη χώρα, τα τελευταία πέντε χρόνια.
Το Βερολίνο αποδίδει ευθύνες για την οικονομική κατάρρευση, που ακολούθησε του σχεδίου διάσωσης του 2010, στα δημοσιονομικά και άλλα αμαρτήματα που προΰπαρχαν. Η νέα ελληνική κυβέρνηση κατηγορεί το ίδιο το σχέδιο διάσωσης που μετέτρεψε μια χρηματοπιστωτική κρίση σε μια ολοκληρωτική ύφεση. Οι διαφορετικές αυτές ερμηνείες οδηγούν και σε διαφορετικές πολιτικές για την αντιμετώπιση της κατάστασης».