Έως το τέλος Μαΐου σχεδιάζει η κυβέρνηση να έχει ψηφιστεί ο νέος αναπτυξιακός νόμος, που τέθηκε σήμερα σε δημόσια διαβούλευση. Αυτό είπε σε συνέντευξή του στο ραδιοφωνικό σταθμό “Στο Κόκκινο” ο γενικός γραμματέας Στρατηγικών Επενδύσεων Λόης Λαμπριανίδης.
Αναφερόμενος στο είδος και το ύψος των κινήτρων και των επιδοτήσεων, αλλά και τις κατηγορίες και τους κλάδους που περιλαμβάνονται στην πρόταση νόμου, ο κ. Λαμπριανίδης διευκρίνισε ότι η ενίσχυση που θα μπορούν να αναζητήσουν κάθε μεγέθους και μορφής εταιρίες έχει τις εξής διαφορετικές μορφές:
– Φοροαπαλλαγή ως 20%, ετησίως και επιμερισμό σε βάθος ως 15 ετών, με στόχο την ενίσχυση της απόδοσης.
– Δημόσια επιχορήγηση από 10% ως 45%, με κριτήρια γεωγραφικά, αλλά και ανάλογα με το μέγεθος της επιχείρησης.
– Επιδότηση χρηματοδοτικής μίσθωσης.
– Επιδότηση επιτοκίου.
– Επιδότηση κόστους απασχόλησης.
– Σταθερό για 12 χρόνια φορολογικό πλαίσιο, για επενδύσεις άνω των 20 εκατ. ευρώ με δημιουργία τουλάχιστον δύο νέων θέσεων εργασίας ανά ένα εκατ. ευρώ επιλέξιμης δαπάνης.
– Χηματοδότηση επιχειρηματικού κινδύνου, μέσω Ταμείου Συμμετοχών-fund, εγγυήσεις δανείων και κεφαλαιακές συμμετοχές.
“Ο νέος αναπτυξιακός νόμος περιλαμβάνει οκτώ καθεστώτα ενισχύσεων: Μηχανολογικού εξοπλισμού, γενικής επιχειρηματικότητας, νέων ανεξάρτητων μικρομεσαίων επιχειρήσεων, επενδύσεων καινοτομικού χαρακτήρα, συνεργειών και δικτυώσεων, ενδιάμεσων χρηματοπιστωτικών οργανισμών-Ταμείων Συμμετοχών, ολοκληρωμένων χωρικών και κλαδικών σχεδίων και επενδύσεων μείζονος σημασίας” είπε σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, ο ίδιος.
Το ελάχιστο ύψος των επενδυτικών σχεδίων, πρόσθεσε ο κ. Λαμπριανίδης, είναι κατ’ ανώτατο όριο 100.000 ευρώ για κοινωνική συνεταιριστική επιχείρηση (Κοιν.Σ.Επ.), 150.000 ευρώ για πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις, 250.000 ευρώ για μεσαίες επιχειρήσεις και τους συνεργατικούς σχηματισμούς και 500.000 ευρώ για τις μεγάλες επιχειρήσεις.
Το ύψος ενίσχυσης είναι μέχρι 5 εκατ. ευρώ ανά επενδυτικό σχέδιο, έως 10 εκατ. ευρώ ανά επιχείρηση και μέχρι 20 εκατ. ευρώ για το σύνολο των συνεργαζόμενων ή συνδεδεμένων επιχειρήσεων.
“Οι τομείς που θα περιλαμβάνονται είναι ο αγροτοδιατροφικός, ο τουρισμός, η πληροφορική, η φαρμακοβιομηχανία και άλλοι” κατέληξε ο γενικός γραμματέας.