Βρούτσης: Η ΝΔ καλωσορίζει το ενδεχόμενο της μη περικοπής συντάξεων

«Η ΝΔ καλωσορίζει το ενδεχόμενο της μη περικοπής συντάξεων» δηλώνει ο τομεάρχης Εργασίας της ΝΔ, Γιάννης Βρούτσης τονίζοντας, ωστόσο, ότι η τυχόν απόφαση της κυβέρνησης για τη μη περικοπή αποτελεί ξεχωριστεί διαρθρωτική αλλαγή καθώς, θυμίζει, η εθνική συμφωνία για το ασφαλιστικό σύστημα προβλέπει ότι η συνταξιοδοτική δαπάνη δεν θα πρέπει να υπερβεί το 16% του ΑΠΕ μέχρι το 2060.

Απαντώντας στον ισχυρισμό του ΣΥΡΙΖΑ και των άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης ότι «επί ημερών ΝΔ κόπηκε ένα μεγάλο μέρος των συντάξεων» ο κ. Βρούτσης επισημαίνει στο ΑΠΕ ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ προχώρησε σε 21 αχρείαστες μειώσεις από το 2015 αφού ενσωμάτωσε όλες τις προηγούμενες» και επιμένει ότι η ΝΔ επιθυμεί να μη μειωθούν οι συντάξεις αφενός γιατί δεν ψήφισε κανέναν από τους 3 νόμους «βάσει των οποίων έγιναν».

Εν συνεχεία αναφέρεται στην πολιτική που θα ακολουθήσει η ΝΔ, εάν γίνει κυβέρνηση, αναφορικά με το ασφαλιστικό σύστημα λέγοντας ότι οι παρεμβάσεις θα κινηθούν σε δύο κατευθύνσεις. Στην αλλαγή του «νόμου Κατρούγκαλου», όπου η ΝΔ θα μετατρέψει το ασφαλιστικό σε ένα δίκαιο, ανταποδοτικό, αποτελεσματικό και απόλυτα διαφανές σύστημα και δεύτερον σε μια γενναία μείωση των ασφαλιστικών εισφορών.

Σχολιάζοντας τον ισχυρισμό της ΝΔ ότι «έχει επέλθει πλήρης ανατροπή από το 2015» αναφορικά με την αγορά εργασίας και στην ερώτηση «εάν τρία χρόνια πριν, εν μέσω κρίσης, τόσο η ανεργία όσο και οι αποδοχές ήταν σε καλύτερη κατάσταση» ο κ.Βρούτσης υποστηρίζει ότι «η αποκλιμάκωση της ανεργίας ξεκίνησε το 2013 ως αποτέλεσμα μεγάλων μεταρρυθμίσεων στην αγορά εργασίας από το 2010 έως το 2014» και κατηγορεί την κυβέρνηση ότι δημιούργησε τη γενιά των «φτωχών» εργαζομένων.

Τέλος αναφορικά με τον ΕΝΦΙΑ ο τομεάρχης Εργασίας της ΝΔ υπογραμμίζει ότι «είναι άδικος όσο αφορά το ύψος της φορολογίας», αλλά ξεκαθαρίζει ότι «όσο αφορά το περιεχόμενο, είναι ένας φόρος που υπάρχει σε όλη την Ευρώπη και σε όλα τις ανεπτυγμένες χώρες και επιβάλλεται στην ακίνητη περιουσία» ενώ υπογραμμίζει ότι «η ΝΔ προτείνει τη σταδιακή μείωση του κατά 30% μέσα σε δύο χρόνια».

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης του κ. Βρούτση στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων:

Ερ.: Κύριε Βρούτση, τώρα καθώς πλησιάζουμε στην 21 Αυγούστου θα ήθελα να σας ρωτήσω. Είναι εφικτός ο στόχος μη περικοπής των συντάξεων; Αντέχει το ασφαλιστικό σύστημα μία τέτοια απόφαση για την οποία η ΝΔ κατέθεσε, προ ημερών, και αντίστοιχη τροπολογία;

Απ.: Αν είναι κάποιος που πραγματικά επιθυμεί να μη μειωθούν οι συντάξεις, αυτός είναι η ΝΔ. Και αυτό για δύο λόγους: Πρώτον, γιατί δεν ψήφισε κανέναν από τους 3 νόμους βάσει των οποίων έγιναν μεγάλες και αχρείαστες περικοπές στις συντάξεις (Ν.4387/2016, Ν.4472/2017, Ν.4549/2018) και δεύτερον γιατί στο τέλος του 2014, παραδώσαμε το ασφαλιστικό σύστημα ισορροπημένο καθώς εκπλήρωνε τους όρους βιωσιμότητας μέχρι το 2060. Κάτι που επιβεβαιώνεται από την πρώτη και μοναδική αναλογιστική μελέτη που κάναμε το 2014 -υπό την αιγίδα του Ageing Working Group, της Ευρ. Επιτροπής και της Εθνικής Αναλογιστικής Αρχής- και που δεν αμφισβητείται από κανένα. Προφανώς, λοιπόν, είναι απόλυτα δικαιολογημένη η πρόταση νόμου για μη περικοπή των συντάξεων που καταθέσαμε και μάλιστα τη στιγμή που το θέμα ανοίγει πρώτη η κυβέρνηση, που έχει ήδη νομοθετήσει την περικοπή τους.

Ερ.: Εκτιμάτε ότι η πρόσφατη εγκύκλιος, που εστάλη από το υπουργείο Οικονομικών για περαιτέρω μείωση των συντάξεων θα εφαρμοστεί;

Απ.Η εγκύκλιος που εστάλη από το υπουργείο Οικονομικών, δίνει τις κατευθυντήριες γραμμές και δεσμεύει τα Υπουργεία στην διαμόρφωση του προϋπολογισμού τους -όσο αφορά έξοδα και δαπάνες- έτσι ώστε στο τέλος να επιτευχθεί ο συμφωνημένος από την κυβέρνηση δημοσιονομικός στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5%.

Ειδικά, όμως, για το υπουργείο Εργασίας οι προβλεπόμενες μειώσεις βρίσκονται σε απόλυτη ταύτιση με αυτά που ψήφισαν οι ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ στο Μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα 2019-2022.

Συγκεκριμένα, η συνταξιοδοτική δαπάνη προτείνεται να μειωθεί από τα 28,7 δισ. ευρώ στα 25,4 δισ. ευρώ, δηλαδή σημαντική μείωση κατά 3,22 δισ. ευρώ. Επιπλέον, όμως, προβλέπεται και μείωση των προνοιακών δαπανών κατά 460 εκατ. Όλα τα προηγούμενα αποτελούν δεσμευτικές κατευθύνσεις, που τελικά θα διαμορφώσουν τον Προϋπολογισμό του 2019 που θα ψηφιστεί στα τέλη του 2018. Και ενώ συμβαίνουν όλα αυτά, ολόκληρη η κυβέρνηση και οι βουλευτές των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ επιμένουν να υποστηρίζουν ότι οι συντάξεις δεν θα περικοπούν. Μήπως πρόκειται για μια ακόμη αυταπάτη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ; Ας ευχηθούμε πως όχι.

Ερ.: Ωστόσο κ. Βρούτση, τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης σας κατηγορούν, ως ΝΔ, ότι ενώ επί ημερών σας κόψατε μεγάλο μέρος των συντάξεων τώρα επανέρχεστε με τροπολογία για τη μη περικοπή. Τι απαντάτε;

Απ.: Μόνο ως αστείος ακούγεται ο ισχυρισμός αυτός του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς αν ήθελε πραγματικά να κάνει μια σύγκριση των περικοπών -και από τα 4 μνημόνια- θα έπρεπε να ακυρώσει πρώτα όλες τις προηγούμενες μειώσεις, να προχωρήσει στις δικές του και μετά να τις συγκρίνει. Αντίθετα, ο ΣΥΡΙΖΑ προχώρησε σε 21 αχρείαστες μειώσεις -μετά το 2015- αφού ενσωμάτωσε όλες τις προηγούμενες. Άκρως υποκριτικό έως γελοίο, λοιπόν, το επιχείρημα. Αλλά και αν ακόμη θέλει κάποιος επί της ουσίας να τις συγκρίνει, θα διαπιστώσει ότι οι περικοπές στο ασφαλιστικό του ΣΥΡΙΖΑ -μετά το 2015- είναι ύψους 10 δισ. ευρώ. Δηλαδή, κατά πολύ περισσότερες από αυτές των 2 πρώτων μνημονίων (3,9 δισ. ευρώ και 4,7 δισ. ευρώ αντίστοιχα). Και να σκεφτεί κανείς, ότι οι μειώσεις στο ασφαλιστικό με το ΣΥΡΙΖΑ δεν ήταν αναγκαίες. Η Ν.Δ. ξεκάθαρα -για τους λόγους που ανέφερα παραπάνω- καλωσορίζει το ενδεχόμενο της μη περικοπής των συντάξεων. Συντάξεις, που όμως ήδη έχουν περικοπεί για όλους τους νέους συνταξιούχους -από το Μάιο του 2016 και μετά- κατά 35% οι κύριες και 44% οι επικουρικές σε σχέση με το 2014. Ενώ εκκρεμεί ακόμη η προνομοθετημένη περικοπή των συντάξεων -για 2 εκατ. συνταξιούχους- που σε συνδυασμό με τη μείωση του αφορολογήτου η απώλεια θα είναι μια έως τρεις κύριες συντάξεις και μια επικουρική σύνταξη για όλους.

Ερ.: Πέραν του γεγονότος ότι η ΝΔ καλωσορίζει τη μη περικοπή συντάξεων, τελικά θεωρείτε ότι θα επιτευχθεί ο στόχος;

Απ.: Η απόφαση της κυβέρνησης για τη περικοπή των συντάξεων, αποτελεί ξεχωριστή διαρθρωτική αλλαγή. Όμως η εθνική συμφωνία για το ασφαλιστικό σύστημα, προβλέπει ότι η συνταξιοδοτική δαπάνη δεν θα πρέπει να υπερβεί το 16% του ΑΕΠ μέχρι το 2060. Κάτι που έχουν συμφωνήσει με την Ευρώπη, όλες οι κυβερνήσεις από το 2010 και μετά. Η δεύτερη αναλογιστική μελέτη που εκδόθηκε -επί ΣΥΡΙΖΑ- το 2018 επιτυγχάνει αυτό το στόχο, έχοντας δυστυχώς όμως ενσωματώσει όλες τις μειώσεις που έχει ήδη νομοθετήσει και για τους παλιούς και για τους νέους συνταξιούχους. Προφανώς, λοιπόν, η μη περικοπή των συντάξεων οδηγεί σε ανατροπή του εθνικού στόχου που έχει συμφωνηθεί με την Ευρώπη.

Ερ.: Κύριε Βρούτση η ΝΔ προτίθεται να εφαρμόσει το μικτό σύστημα (δημόσια με ιδιωτική ασφάλιση) αν γίνει κυβέρνηση;

Απ.: Οι παρεμβάσεις μας στο ασφαλιστικό σύστημα θα κινηθούν σε δυο κατευθύνσεις: Πρώτον, στην αλλαγή του «νόμου Κατρούγκαλου», όπου θα μετατρέψουμε το ασφαλιστικό σε ένα δίκαιο, ανταποδοτικό, αποτελεσματικό και απόλυτα διαφανές σύστημα. Δεύτερον, σε μια γενναία μείωση των ασφαλιστικών εισφορών. Μια μείωση, που θα προκύψει από τη σημαντική μείωση του ασφαλιστικού εισοδήματος, καθώς αυτό σήμερα βαρύνεται από εξοντωτικές εισφορές που οδηγούν στην εισφοροδιαφυγή και τη φοροδιαφυγή, υπονομεύοντας το ίδιο το σύστημα. Όσο αφορά το σύστημα και τους πυλώνες του, θα αξιοποιήσουμε την εμπειρία και τις βέλτιστες πρακτικές άλλων ανεπτυγμένων χωρών. Ο 1ος πυλώνας θα είναι δημόσιος, καθολικός και υποχρεωτικός με βάση το αναδιανεμητικό και ανταποδοτικό σύστημα. Ο 2ος πυλώνας θα είναι επίσης υποχρεωτικός, με βάση το σύστημα της νοητής κεφαλαιοποίησης. Μια σημαντική μεταρρύθμιση που ξεκινήσαμε το 2014 και ισχύει μέχρι σήμερα. Είναι αυτονόητο, ότι τα επαγγελματικά ταμεία που εμείς δημιουργήσαμε, θα αποτελέσουν προτεραιότητά μας. Τέλος, ο 3ος πυλώνας θα είναι η ιδιωτική ασφάλιση -όπως ισχύει και σήμερα- ενισχυμένη όμως με περισσότερα κίνητρα.

Ερ.: Αναφορικά με την αγορά εργασίας η ΝΔ καταγγέλλει ότι έχει επέλθει πλήρης ανατροπή από το 2015. Τουτέστιν υποστηρίζετε ότι τρία χρόνια πριν, και εν μέσω κρίσης, τόσο η ανεργία όσο και οι αποδοχές ήταν σε καλύτερη κατάσταση;

Απ.: Η Ν.Δ. μιλάει πάντα υπεύθυνα, επιστρατεύοντας τους αριθμούς και την αλήθεια. Δεν είμαστε ΣΥΡΙΖΑ που οι παραδοχές του στηρίζονται στα ψέματα και την αυθαιρεσία. Ως εκ τούτου, όλα τα τελευταία στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Απασχόληση στην Ευρωζώνη και την Ε.Ε., διαψεύδουν την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και αποκαλύπτουν ότι η Ελλάδα συνεχώς αποκλίνει από τα υπόλοιπα κράτη της Ευρώπης, σε όλους τους κρίσιμους κοινωνικούς δείκτες. Θυμίζω, ότι η αποκλιμάκωση της ανεργίας ξεκίνησε το 2013 όχι τυχαία, αλλά ως αποτέλεσμα μεγάλων μεταρρυθμίσεων στην αγορά εργασίας από το 2010 έως το 2014. Επιπλέον, σύμφωνα με τη δυναμική της οικονομίας -όπως είχε διαμορφωθεί το 2014- στο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής (2015-2018) προβλεπόταν η ανεργία το 2017 να πέσει στο 17,1%. Σήμερα, βρίσκεται στο 20,8% (ΕΛ.ΣΤΑΤ Δεκ. 2017) με τη χώρα μας να κατέχει αφενός την αρνητική πρωτιά στην ευρωζώνη και αφετέρου να αποκλίνει συνεχώς από το μέσο όρο ανεργίας της ευρωζώνης που είναι 8,5%.

Δυστυχώς, οι αρνητικές επιδόσεις στην αγορά εργασίας δεν συνοδεύτηκαν μόνο από το «φρενάρισμα» της αποκλιμάκωσης της ανεργίας, αλλά και από την κυριαρχία -για πρώτη φορά- των ευέλικτων μορφών απασχόλησης στις νέες προσλήψεις και σύμφωνα με την ΕΡΓΑΝΗ. Έτσι, το 60% πλήρης απασχόληση και 40% μερική απασχόληση που ίσχυε μέχρι το 2015, σήμερα ανετράπη πλήρως σπάζοντας κάθε προηγούμενο ρεκόρ. Μαζί με τη δυσάρεστη αυτή εξέλιξη, δημιουργήθηκε -για πρώτη φορά- στη χώρα μας και με αποκλειστική ευθύνη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ η γενιά των «φτωχών» εργαζόμενων. Σύμφωνα, λοιπόν, με τα στοιχεία του ΕΦΚΑ (Φεβρουάριος 2018) ο 1 στους 3 μισθωτούς στην Ελλάδα απασχολείται πλέον με μερική απασχόληση. Δηλαδή, από το σύνολο των 2,03 εκατ. μισθωτών εργαζομένων στη χώρα μας, οι 613.119 εργάζονται με καθεστώς μερικής απασχόλησης και αμείβονται με μέσο καθαρό μισθό -προ φόρων- 317,6 ευρώ. Δηλαδή, μικρότερο ακόμη και από το επίδομα ανεργίας. Επιπλέον από την 1/1/2018, όλοι οι μισθοί μειώθηκαν λόγω της κατάργησης της έκπτωσης 1,5% στην παρακράτηση φόρου. Ενώ από την 1/1/2020 επέρχεται και νέα περικοπή μισθών, λόγω της μείωσης του αφορολογήτου στο 5.680 €. Γεγονός, που θα οδηγήσει στην απώλεια ενός καθαρού μισθού για όλους τους μισθωτούς.

Ερ.: Τελικά και έχοντας περάσει πολύς καιρός από τότε θα ήθελα να μου πείτε: ο ΕΝΦΙΑ είναι ένας άδικος φόρος και χρειάζεται κατάργηση;

Απ.:Ο ΕΝΦΙΑ, είναι άδικος όσο αφορά το ύψος της φορολογίας. Όσο αφορά το περιεχόμενο, είναι ένας φόρος που υπάρχει σε όλη την Ευρώπη και σε όλες τις ανεπτυγμένες χώρες και επιβάλλεται στην ακίνητη περιουσία. Γι’ αυτό άλλωστε και η Ν.Δ. -ως κόμμα ευθύνης- και ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν έταξαν ποτέ, ούτε υποσχέθηκαν την κατάργηση του. Κάτι, που έκαναν οι ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ εξαπατώντας τους Έλληνες πολίτες. Η Ν.Δ προτείνει τη σταδιακή μείωσή του κατά 30% μέσα σε δυο χρόνια. Κάτι άλλωστε, που ήταν ήδη δρομολογημένο και από την κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά.

Ερ.: Γιατί η ΝΔ επιμένει στην ύπαρξη 4ου μνημονίου την ίδια στιγμή που στελέχη της ΕΕ το αρνούνται;

Απ.:Η Ν.Δ. επιμένει, γιατί αυτή είναι η πραγματική αλήθεια, όσο και αν προσπαθούν να την κρύψουν από τον ελληνικό λαό. Το κείμενο των 40 σελίδων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με τίτλο «συμπληρωματικό μνημόνιο», αποδεικνύει του λόγου το αληθές. Πρόκειται για κείμενο που υιοθέτησε η κυβέρνηση στο Eurogroup της 24ης Μαΐου και αποδεικνύει ότι εξακολουθεί να λέει ακόμη και σήμερα ψέματα για δήθεν καθαρή έξοδο της χώρας από τα μνημόνια. Το κείμενο αυτό, περιλαμβάνει νέα δημοσιονομικά μέτρα χωρίς χρηματοδότηση. Δηλαδή, μιλάμε για ένα 4ο Μνημόνιο, χωρίς χρηματοδότηση. Πιο συγκεκριμένα το «4ο Μνημόνιο» ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ περιλαμβάνει: Μέτρα 5,1 δισ. ευρώ που θα προκύψουν από μείωση των συντάξεων και του αφορολόγητου ορίου. Υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ μέχρι το 2022 και 2,2% κατά μέσο όρο μέχρι το 2060.Τριμηνιαία εποπτεία της Τρόικας μέχρι το 2022. Πολύ πιο ενισχυμένη μάλιστα από άλλες χώρες που βγήκαν από μνημόνια, όπως η Κύπρος και η Πορτογαλία.


Exit mobile version