Quantcast
Βρεφονηπιακοί σταθμοί: Ποια ΑΦΜ μπορούν να υποβάλουν αίτηση σήμερα και αύριο - enikonomia.gr
share

Βρεφονηπιακοί σταθμοί: Ποια ΑΦΜ μπορούν να υποβάλουν αίτηση σήμερα και αύριο

δημοσιεύτηκε:

Αίτηση για την  ένταξη σε βρεφονηπιακούς σταθμούς και για την πρόσβαση παιδιών σχολικής ηλικίας, εφήβων και ατόμων με αναπηρία, σε υπηρεσίες δημιουργικής απασχόλησης της περιόδου 2024-2025 μπορούν να υποβάλλουν μέχρι αύριο, Κυριακή, 14 Ιουλίου οι δικαιούχοι των voucher των οποίων ο ΑΦΜ λήγει  σε 0, 1, 2.

Σημειώνεται δε πως οι αιτήσεις για τους παραπάνω βρεφονηπιακούς σταθμούς γίνονται με τα απαραίτητα δικαιολογητικά μόνο μέσω της ειδικής εφαρμογής στην ιστοσελίδα της Ελληνικής Εταιρίας Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑΑ Α.Ε) www.eetaa.gr και  www.paidikoi.eetaa.gr.

Ποια ΑΦΜ ακολουθούν τις επόμενες ημέρες

  • Από τις 15 Ιουλίου του 2024 μέχρι τις 17 Ιουλίου του  2024 είναι για τα ΑΦΜ που λήγουν σε 3, 4, 5.
  • Από τις 18 Ιουλίου του 2024 μέχρι και τις 20 Ιουλίου του 2024 είναι για τα ΑΦΜ που λήγουν σε 6, 7, 8, 9.
  • Από τις 21 Ιουλίου 2024 μέχρι και την 1η Αυγούστου του 2024 είναι για όλα τα ΑΦΜ.

Tι άλλο πρέπει να γνωρίζετε

Υπενθυμίζεται πως δημοσιεύθηκαν πρόσφατα στο ΦΕΚ οι λεπτομέρειες του  εν λόγω προγράμματος:

 

1.ΑΙΤΟΥΝΤΕΣ

Η αίτηση υποβάλλεται από το νόμιμο εκπρόσωπο του παιδιού ή ατόμου με αναπηρία που δύναται να ωφεληθεί της δράσης, που είναι:

  • Γονέας παιδιού βρεφικής, προσχολικής, σχολικής ηλικίας, εφήβου και ατόμου με αναπηρία, σύμφωνα με τις περιπτώσεις που περιγράφονται στα στοιχεία α έως
    δ της παρ. 1 του άρθρου 3 της παρούσας.
  • Άτομο, το οποίο έχει με δικαστική απόφαση την επιμέλεια του παιδιού ή και άτομο που βρίσκεται σε χηρεία.
  • Άτομο, το οποίο έχει οριστεί δικαστικός συμπαραστάτης ή ασκεί επιμέλεια του συμπαραστατούμενου με δικαστική απόφαση ή είναι ανάδοχος γονέας με ενεργή αναδοχή στο Εθνικό Μητρώο Εγκεκριμένων Αναδοχών.

2.ΔΟΜΕΣ – ΦΟΡΕΙΣ

1. Δομές παροχής υπηρεσιών φροντίδας, φιλοξενίας βρεφών, νηπίων, παιδιών ή/και ΑμεΑ, οι οποίες λειτουργούν νομίμως, δύνανται να είναι μόνο:

  •  Βρεφικοί, Βρεφονηπιακοί και Παιδικοί Σταθμοί.
  • Βρεφονηπιακοί Σταθμοί Ολοκληρωμένης Φροντίδας (Β.Ν.Σ.Ο.Φ).
  • Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών(Κ.Δ.Α.Π.).
  • Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών με Αναπηρία (Κ.Δ.Α.Π. ΑμεΑ).

Ειδικότερα, για τις ανάγκες της παρούσας, οι Δομές διακρίνονται στις ακόλουθες κατηγορίες:

 

 

Τα ανωτέρω όρια ηλικίας, όλων των κατηγοριών δομών, εναρμονίζονται με το εκάστοτε ισχύον θεσμικό πλαίσιο. Ειδικότερα, και για τις ανάγκες εφαρμογής της παρούσας, στην κατηγορία ιδιωτικών δομών Α2 δύνανται να εγγραφούν ως προνήπια, παιδιά τα οποία ως την 31η.12.2024 έχουν συμπληρώσει την ηλικία των 2,5 ετών.

Ο αριθμός των θέσεων που προσφέρουν οι Δομές, δεν μπορεί να υπερβαίνει το σύνολο της δυναμικότητάς τους. Προς το σκοπό αυτό οι Φορείς υποβάλλουν για τη/ τις δομή/ές τους στην ΕΕΤΑΑ σχετική Υπεύθυνη Δήλωση σύμφωνα με τα πρότυπα και τις διαδικασίες που προβλέπονται στην πρόσκληση της ΕΕΤΑΑ.

2. Δεν περιλαμβάνεται στο αντικείμενο της παρούσας δράσης, η παροχή υπηρεσιών από:

α) Μονάδες Απασχόλησης Βρεφών ή/και Παιδιών για λίγες ώρες (έως 4 ώρες).

β) Κέντρα Μελέτης, Φροντιστήρια, Κέντρα Κατάρτισης.

γ) Αθλητικούς Συλλόγους και Σωματεία, Σχολές Καράτε, Σχολές Ξιφασκίας, Σχολές Χορού, Ωδεία κ.λπ., των οποίων το καταστατικό δεν αναφέρει σαφώς τη δημιουργία και λειτουργία ΚΔΑΠ ανεξαρτήτως του εάν έχουν λάβει άδεια λειτουργίας της αντίστοιχης κατηγορίας δομής, καθώς και

δ) Δομές/φορείς που έχουν αποκλειστεί από τη συμμετοχή στο πρόγραμμα λόγω διαπίστωσης παρατυπιών κατά την εφαρμογή της δράσης: «Προώθηση και υποστήριξη παιδιών για την ένταξή τους στην προσχολική εκπαίδευση καθώς και για τη πρόσβασή παιδιών σχολικής ηλικίας, εφήβων και ατόμων με αναπηρία, σε υπηρεσίες δημιουργικής απασχόλησης» της χρονικής περιόδου 2023-2024.

3. α) Όλες οι κατηγορίες των δομών παρέχουν τις υπηρεσίες τους στις εγκαταστάσεις τους κατά τα ειδικότερα προβλεπόμενα στο οικείο θεσμικό πλαίσιο ίδρυσης και λειτουργίας τους και δεν μπορούν να παρέχουν υπηρεσίες που δεν περιγράφονται από το θεσμικό πλαίσιο της άδειας ίδρυσης και λειτουργίας τους.

β) Οι δομές ΚΔΑΠ, δε δύνανται να εξαργυρώνουν voucher σε οιονδήποτε τρίτο φορέα όπως σε τρίτους που λειτουργούν ως φροντιστήρια μαθημάτων πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης ή φροντιστήρια διδασκαλίας ξένων γλωσσών ή αθλητικά σωματεία. Η δε λειτουργία τους δε δύνανται να ταυτίζεται με αυτή των αθλητικών σωματείων κ.λπ.

4. Οι Φορείς με δομές της κατηγορίας Α1 ή Β1 (βρεφικοί σταθμοί) οφείλουν να εγγράφουν βρέφη από την ηλικία (μήνες) που αναφέρεται στην άδειά τους ή από τον κανονισμό λειτουργίας των σταθμών, εφόσον πρόκειται για δημοτικούς σταθμούς, ή από το θεσμικό πλαίσιο που διέπει τη λειτουργία τους. Σε άλλη περίπτωση η εγγραφή δε θα θεωρείται έγκυρη.

5. Οι Φορείς με παιδικούς σταθμούς συστεγαζόμενους με νηπιαγωγεία, υποχρεούνται να υποβάλουν στην ΕΕΤΑΑ, μέσω της ειδικής εφαρμογής του Μητρώου Φορέων/Δομών για την δράση, Υπεύθυνη Δήλωση (του νόμιμου εκπροσώπου τους), η οποία μπορεί να εκδίδεται και μέσω της διαδικασίας του e-gov, από την οποία να
προκύπτει ότι ο αριθμός των φιλοξενούμενων παιδιών προσχολικής ηλικίας (2,5 έως 4 ετών) είναι σύμφωνος με τον αναφερόμενο αριθμό της ισχύουσας άδειας του παιδικού σταθμού.

6. Οι Φορείς θα πρέπει να απασχολούν το προσωπικό που προβλέπεται από το αντίστοιχο θεσμικό πλαίσιο, βάσει του συνολικού αριθμού των εγγεγραμμένων σε αυτές παιδιών (εντός και εκτός δράσης) και οπωσδήποτε μέχρι του ορίου της προβλεπόμενης δυναμικότητας κάθε δομής, καθ’ όλη τη διάρκεια υλοποίησης της Δράσης και καθόλη τη διάρκεια του ωραρίου της δομής. Επιπλέον,
θα πρέπει να μεριμνούν για την κάλυψη του προσωπικού της δομής, ώστε να διασφαλίζεται σε κάθε περίπτωση η αναγκαία αναλογία προσωπικού για την απρόσκοπτη παροχή υπηρεσιών προς τα παιδιά, σύμφωνα με το πλαίσιο που διέπει τη λειτουργία τους.

Δεν υπολογίζονται στο απαιτούμενο από το πλαίσιο λειτουργίας του κάθε φορέα προσωπικό, οι εκτελούντες πρακτική άσκηση καθώς και οι προσφέροντες εθελοντική εργασία.

7. Οι Δομές της παρ. 1 δύνανται να είναι ή να ανήκουν στους παρακάτω Φορείς:

  • Δήμους και Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου και Ιδιωτικού Δικαίου αυτών.
  • Επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα ή Εταιρείες μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα του άρθρου 741 του Αστικού Κώδικα.
  • Άλλα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου ή Ιδιωτικού Δικαίου, που νομίμως έχουν τη δυνατότητα παροχής αυτών των υπηρεσιών.

8. Οι Δομές της παρ. 1 οφείλουν να διαθέτουν καθ’ όλη τη διάρκεια του Προγράμματος σε πλήρη επιχειρησιακή λειτουργία το σύνολο του εξοπλισμού ΤΠΕ που απαιτείται
για την υποστήριξη της ηλεκτρονικής παρακολούθησης της παρουσίας των ωφελούμενων παιδιών ή και ατόμων με αναπηρία, σύμφωνα με τις διαδικασίες που προβλέπονται στην Πρόσκληση της ΕΕΤΑΑ.

9. Απαραίτητη προϋπόθεση για φιλοξενία ωφελούμενων της δράσης είναι η ένταξη του φορέα/δομής στο Μητρώο Φορέων/Δομών της δράσης που διατηρεί η ΕΕΤΑΑ.

10. Οι Φορείς/Δομές, μέσω της συμμετοχής τους στο Πρόγραμμα, αποδέχονται την ακρίβεια των στοιχείων που παρέχουν και τα οποία τηρούνται στο Πληροφοριακό Σύστημα της ΕΕΤΑΑ

3.ΕΤΗΣΙΑ ΟΡΙΑ ΔΑΠΑΝΗΣ

1. Τα ανώτατα ετήσια όρια δαπάνης σε ευρώ, που θα καταβάλλονται από την ΕΕΤΑΑ ανά κατηγορία Δομής (Α, Β, Γ, Δ) και ανά κατηγορία θέσης αυτών (Α1, Α2, Β1,
Β2, Β3, Γ, Δ), που θα καλυφθούν και για το σύνολο των παρεχόμενων υπηρεσιών, συμφώνως προς την παρ. 2 του άρθρου 3 της παρούσας, είναι:

 


Η περίπτωση της γραμμής Ε του πίνακα ετησίων ορίων δαπάνης αναφέρεται στην κατηγορία αξίας συμμετοχής ωφελουμένων παιδιών που μετά τη μοριοδότησή τους κατά τα οριζόμενα στα άρθρα 8 και 13, λαμβάνουν χρηματοδότηση αποκλειστικά από τους πόρους του Υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας

2. Επισημαίνεται ότι, τα ανωτέρω ποσά αφορούν:

α. Στις κατηγορίες Δομών/θέσεων Α1, Α2, Β1, Β2 που, σύμφωνα με το θεσμικό πλαίσιο αδειοδότησής τους, το ωράριο λειτουργίας τους είναι οκτώ (8) ώρες ημερησίως, και καλύπτουν το συνολικό κόστος των κατ’ ελάχιστο παρεχόμενων υπηρεσιών σύμφωνα με το θεσμικό πλαίσιο που διέπει τη λειτουργία της κάθε Δομής, πλην της μετακίνησης,

β. στην κατηγορία Δομής/Θέσης Β3 που, σύμφωνα με το θεσμικό πλαίσιο αδειοδότησής της, το ωράριο λειτουργίας της είναι οκτώ (8) ώρες ημερησίως και καλύπτουν το συνολικό κόστος των κατ’ ελάχιστο παρεχόμενων υπηρεσιών, σύμφωνα με το θεσμικό πλαίσιο που διέπει τη λειτουργία της κάθε Δομής, συμπεριλαμβανομένης της σίτισης και της μετακίνησης,

γ. στην κατηγορία Δομής/Θέσης Γ που, σύμφωνα με το θεσμικό πλαίσιο αδειοδότησής της και όπως αναφέρονται στην άδεια ίδρυσης και λειτουργίας και καλύπτουν το συνολικό κόστος των κατ’ ελάχιστο παρεχόμενων υπηρεσιών για την κάθε βάρδια τουλάχιστον τεσσάρων(4) ωρών,

δ. στην κατηγορία Δομής/Θέσης Δ που, σύμφωνα με το θεσμικό πλαίσιο αδειοδότησής της, το ωράριο λειτουργίας της είναι οκτώ (8) ώρες ημερησίως, και οι υπηρεσίες θα πρέπει να καλύπτουν το συνολικό κόστος των κατ’ ελάχιστο παρεχόμενων υπηρεσιών, σύμφωνα με το θεσμικό πλαίσιο που διέπει την ίδρυση και λειτουργία αυτής, συμπεριλαμβανομένης της σίτισης και της μετακίνησης, η παροχή των οποίων είναι υποχρεωτική στο πλαίσιο της παρούσας.

3. Εφόσον, το ωράριο που προβλέπεται στην άδεια της Δομής είναι μικρότερο των προαναφερθέντων κατά περίπτωση ωραρίων λειτουργίας, ή η δομή λειτουργεί λιγότερες ώρες από αυτές που προβλέπονται στην άδειά της, και με την επιφύλαξη των όσων ορίζονται στην περ. α της παρ. 2 του άρθρου 5, προσαρμόζεται αναλόγως το ποσό, ανά εξυπηρετούμενο παιδί (για παράδειγμα, για ΚΔΑΠ βάρδιας δύο ωρών, βάσει αδείας, το ανώτατο όριο δαπάνης θα αντιστοιχεί στα 2/4 της 4ωρης βάρδιας) και εφαρμόζεται κατά την πληρωμή του φορέα/δομής.

4. Σε περίπτωση, κατά την οποία ο νόμιμος εκπρόσωπος του ωφελούμενου λάβει voucher, που δεν ενεργοποίησε, λόγω έλλειψης θέσης στη συγκεκριμένη κατηγορία δομής στην οποία ανήκει ηλικιακά το παιδί, μπορεί να το ενεργοποιήσει για πρώτη φορά σε άλλη κατηγορία θέσης της ίδιας κατηγορίας δομής (από Α1, Β1 σε Α2, Β2, αντίστοιχα) καθ’ όλη τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς
μέχρι την 1η εργάσιμη εκάστου μήνα, εκτός των δύο (2) τελευταίων μηνών λειτουργίας του προγράμματος της τρέχουσας περιόδου, δηλαδή των μηνών Ιουνίου και Ιουλίου 2025, κατάλληλη για την ηλικία του παιδιού, την στιγμή εγγραφής του.  Στην περίπτωση αυτή, αναπροσαρμόζεται αντιστοίχως η αξία του voucher. Σε κάθε περίπτωση, το voucher μπορεί να ενεργοποιηθεί μόνο σε μία εκ των δύο κατηγοριών, ή στις Α1/Β1 ή στις Α2/ Β2, με την επιφύλαξη του άρθρου 5 παρ. 1.

5. Προκειμένου για την πληρωμή της «αξίας τοποθέτησης» για όλες τις κατηγορίες δομών ανά μήνα απαιτείται οι παρουσίες του ωφελούμενου παιδιού/ατόμου με αναπηρία να είναι κατ’ ελάχιστον δέκα (10) ημέρες. Οι ημέρες απουσίας που αιτιολογούνται με κατάλληλα κατά περίπτωση έγγραφα, όπως στην περίπτωση ασθένειας του ωφελούμενου παιδιού/ατόμου με αναπηρία βεβαίωση ιατρού ή νοσοκομείου, προσμετρώνται στις παρουσίες. Από το ανωτέρω όριο των δέκα (10) ημερών εξαιρείται ο μήνας Σεπτέμβριος 2024 για την περίπτωση που η ενεργοποίηση των αξιών τοποθέτησης δεν πραγματοποιηθεί εντός του χρονικού διαστήματος της παρ. 4, χωρίς υπαιτιότητα των αιτούντων. Επίσης, εξαιρούνται, οι επίσημες τοπικές αργίες, καθώς και οι περιπτώσεις ανωτέρας βίας – φυσικών καταστροφών, αναγκών επισκευών στις δομές κ.λπ. – οι οποίες προκαλούν αναγκαστική και αιτιολογημένη παύση λειτουργίας των δομών.

4.ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΚΑΙ ΜΟΡΙΟΔΟΤΗΣΗ – ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΩΦΕΛΟΥΜΕΝΩΝ

Α.1. Τα κριτήρια επιλογής αφορούν:

α. Στο οικογενειακό εισόδημα: Δικαίωμα υποβολής συμμετοχής στο σύνολο των δομών/φορέων της δράσης για λήψη πλήρους αξίας τοποθέτησης σύμφωνα με τα οριζόμενα στην παρ. 1 του άρθρου 6, έχουν διά των νόμιμων εκπροσώπων τους παιδιά/άτομα με αναπηρία οικογενειών, των οποίων το οικογενειακό ετήσιο εισόδημα φορολογικού έτους 2023 δεν υπερβαίνει το ποσό
των 36.000 ευρώ  κατά τις ακόλουθες διακρίσεις:

  • Έως 27.000 ευρώ έως δύο (2) παιδιά,
  • έως 30.000  ευρώ  για τρία (3) παιδιά,
  • έως 33.000  ευρώ για τέσσερα (4) παιδιά,
  •  έως 36.000  ευρώ  από πέντε (5) παιδιά και άνω.

β. Για τους σκοπούς κάλυψης συμμετοχής στις δομές Α1, Α2, Β1 και Β2 για λήψη μειωμένης αξίας τοποθέτησης σύμφωνα με τα οριζόμενα στην παρ. 1 του άρθρου 6, έχουν διά των νόμιμων εκπροσώπων τους παιδιά οικογενειών των οποίων το οικογενειακό ετήσιο εισόδημα φορολογικού έτους 2023 δεν υπερβαίνει το ποσό των 42.000 ευρώ κατά τις ακόλουθες διακρίσεις:

  • Έως 33.000 ευρώ  έως δύο (2) παιδιά,
  •  έως 36.000  ευρώ για τρία (3) παιδιά,
  •  έως 39.000  ευρώ  για τέσσερα (4) παιδιά,
  •  έως 42.000  ευρώ από πέντε (5) παιδιά και άνω.

Στην πρόσκληση του άρθρου 18 της παρούσας εξειδικεύονται οι επιμέρους προϋποθέσεις επιλογής των εισοδηματικών κριτηρίων επιλογής ωφελούμενων.

2. Εξαιρείται του περιορισμού ως προς το ύψος του οικογενειακού εισοδήματος, όπως αυτό προσδιορίζεται στην παρούσα, ο/η νόμιμος/η εκπρόσωπος του εν δυνάμει ωφελούμενου παιδιού με σωματικές, πνευματικές, ψυχικές παθήσεις ή αναπηρίες ή του ατόμου με αναπηρία, που υποβάλει αίτηση:

α) Για τις κατηγορίες των θέσεων Β3 (Βρεφονηπιακοί Σταθμοί Ολοκληρωμένης Φροντίδας – ΒΝΣΟΦ) και Δ (ΚΔΑΠ ΑμεΑ) του άρθρου 5,

β) για τις κατηγορίες των θέσεων Α2 ή Γ (Παιδικός Σταθμός ή Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών), με την προϋπόθεση της προσκόμισης:

– Έγγραφης Υπεύθυνης Δήλωσης του νόμιμου εκπροσώπου του Φορέα/Δομής περί αποδοχής του παιδιού, και

– γνωμάτευσης ιατρού, ότι αυτό είναι ωφέλιμο για το παιδί και ότι έχει τη δυνατότητα ένταξης σε πλαίσιο λειτουργίας του Παιδικού Σταθμού ή του Κ.Δ.Α.Π. τυπικής ανάπτυξης.

3. Επίσης, εξαιρούνται των περιορισμών αναφορικά με το ύψος του οικογενειακού εισοδήματος, όπως αυτό  προσδιορίζεται στην παρούσα, οι αιτούντες νόμιμοι εκπρόσωποι που ανήκουν στην κατηγορία ΑμεΑ (με ποσοστό αναπηρίας άνω του 67%), που αιτούνται για βρεφικούς, βρεφονηπιακούς ή και παιδικούς σταθμούς (Κατηγορία θέσης Α1, Α2, Β1, Β2) και ΚΔΑΠ (κατηγορία δομής Γ και Δ).

4. Τα δικαιολογητικά συμμετοχής που αφορούν στο οικογενειακό εισόδημα και την οικογενειακή και κοινωνική κατάσταση των αιτούντων, τα οποία είτε αντλούνται αυτόματα με διεπαφές από τα Πληροφοριακά Συστήματα του Κέντρου Διαλειτουργικότητας του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, είτε επισυνάπτονται (up load) κατά την ηλεκτρονική υποβολή της αίτησης, εξειδικεύονται με την Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος της ΕΕΤΑΑ.

Λαμβάνεται υπόψη και υπολογίζεται το εισόδημα και των δύο (2) γονέων (μερών ή συζύγων) ή του γονέα, που φέρει την ιδιότητα του νόμιμου εκπροσώπου του ωφελουμένου σε περίπτωση μονογονεϊκής οικογένειας, καθώς και το εισόδημα των εξυπηρετούμενων ατόμων, εφόσον υποβάλλουν ξεχωριστή φορολογική δήλωση.

Το συνολικό οικογενειακό εισόδημα, προκύπτει από την Πράξη Διοικητικού Προσδιορισμού Φόρου (Εκκαθαριστικό του Σημείωμα) του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών για το φορολογικό έτος 2023 (εισοδήματα που αποκτήθηκαν από 1/1/2023 – 31/12/2023). Στο εισόδημα περιλαμβάνεται το δηλωθέν και τα αυτοτελώς φορολογούμενα ποσά, όπως αυτά αποτυπώνονται στο πεδίο Δ.1. του Εκκαθαριστικού Σημειώματος.
Η μη υποβολή φορολογικής δήλωσης των αιτουσών/ αιτούντων καθώς και του ετέρου μέλους σε περίπτωση ξεχωριστής φορολογικής δήλωσης για το 2023, συνιστά λόγο απόρριψης της αίτησης.

Β. 1.Σύστημα μοριοδότησης.
Τα κριτήρια μοριοδότησης που λαμβάνονται υπόψη, αφορούν στο οικογενειακό εισόδημα και σε κριτήρια οικογενειακής και κοινωνικής κατάστασης και εφαρμόζονται για την επιλογή των ωφελούμενων, εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις συμμετοχής. Τα κριτήρια μοριοδότησης για την επιλογή των ωφελούμενων εφαρμόζονται, εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις συμμετοχής.

Για το ετήσιο δηλωθέν οικογενειακό εισόδημα, τα μόρια που δίδονται υπολογίζονται βάσει του τύπου:
ΜΟΡΙΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ = 90 – (Ε – Π) 500
Όπου:

Το Ε, ισούται με το συνολικό ετήσιο οικογενειακό εισόδημα και των δύο συζύγων/μερών καθώς και των εξυπηρετούμενων ατόμων εφόσον υπάρχουν (όπως
αποτυπώνεται στο πεδίο Δ.1. ΕΚΚ.) καθώς και τα αυτοτελώς φορολογούμενα ποσά και Π αντιστοιχεί στο ποσό των 500 ευρώ  για κάθε παιδί, που εντάσσεται στα ηλικιακά
όρια του άρθρου 5 της παρούσας (έως την ηλικία των 12 ετών). Η ανωτέρω τιμή του Π, δηλαδή των 500  ευρώ
ισχύει και για κάθε παιδί/άτομο με αναπηρία άνω των 12 ετών. Για τα εισοδήματα που ο ανωτέρω τύπος δίνει αρνητικό αποτέλεσμα, η μοριοδότηση είναι μηδενική.

Στην περίπτωση κατά την οποία οι ενδιαφερόμενοι αιτούντες υπερβαίνουν τα οριζόμενα στην Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος της ΕΕΤΑΑ. εισοδηματικά κριτήρια, τότε δεν βαθμολογούνται σε κανένα κριτήριο και απορρίπτονται. Η μοριοδότηση των ανωτέρω κριτηρίων παρουσιάζεται αναλυτικά και στον ακόλουθο πίνακα:

2. Διαδικασία επιλογής των ωφελούμενων

Η διαδικασία επιλογής των ωφελούμενων από την ΕΕΤΑΑ, διεξάγεται από Επιτροπές και πραγματοποιείται
βάσει του συστήματος μοριοδότησης και κατάταξης,  σύμφωνα με τις προβλέψεις του άρθρου 13 ως προς τηνπηγή χρηματοδότησης, μέχρις εξαντλήσεως του προϋπολογισμού της πράξης, όπως αυτό εξειδικεύεται στην Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος.

Το σύστημα επιλογής βασίζεται στον καθορισμό των απαραίτητων δικαιολογητικών που πρέπει να υποβληθούν από τους ενδιαφερόμενους, στον ορισμό μηχανισμού ελέγχου των δικαιολογητικών αυτών και στη βαθμολόγηση και κατάταξη των ενδιαφερόμενων βάσει του συστήματος μοριοδότησης. Η ΕΕΤΑΑ ελέγχει την πληρότητα των δικαιολογητικών των ενδιαφερομένων, όπως αυτά εξειδικεύονται στην Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος που εκδίδει και ειδικότερα προβαίνει στις κάτωθι ενέργειες:

α) Επεξεργασία στοιχείων των αιτήσεων με πληροφοριακό σύστημα, διασταύρωση και έλεγχο των σχετικών στοιχείων και δικαιολογητικών. Οι έλεγχοι και οι διασταυρώσεις, όπου είναι δυνατόν, γίνονται με χρήση των  διεπαφών που παρέχονται από το Κέντρο Διαλειτουργικότητας του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης,

β) μοριοδότηση των ωφελούμενων, σύμφωνα με τα κριτήρια της παρ. 2 του παρόντος άρθρου και κατάταξή τους με σειρά προτεραιότητας έναντι των υπολοίπων υποψηφιοτήτων,

γ) δημιουργία πινάκων, σε ηλεκτρονική μορφή, στους
οποίους θα περιέχονται τα επιλεγέντα ωφελούμενα παιδιά και ΑμεΑ, με βάση την κατά προτεραιότητα μοριοδότησή τους και με σειρά κατάταξης μέχρις εξαντλήσεως
του διαθέσιμου προϋπολογισμού της Δράσης και σύμφωνα με τις προβλέψεις του άρθρου 13,

δ) ανακοίνωση των προσωρινών αποτελεσμάτων (κατάρτιση πίνακα ωφελουμένων και τυχόν επιλαχόντων),

ε) εξέταση τυχόν ενστάσεων που έχουν υποβληθεί ηλεκτρονικά και σύμφωνα με τις διαδικασίες που περιγράφονται στην Πρόσκληση,

στ) οριστικοποίηση των αποτελεσμάτων (κατάρτιση οριστικών πινάκων ωφελουμένων και επιλαχόντων).

3. Μετά την επιλογή, η ΕΕΤΑΑ χορηγεί «αξία τοποθέτησης» (voucher) σε κάθε ωφελούμενο παιδί ή άτομο με αναπηρία, διά του αιτούντος – νόμιμου εκπροσώπου αυτού. Η «αξία τοποθέτησης» είναι αυστηρά προσωπική και δεν εξαργυρώνεται, δε μεταβιβάζεται, ούτε πωλείται.

4. Στην περίπτωση που, κατά τον χρόνο υποβολής της αίτησης συμμετοχής στο πρόγραμμα έχει υποβληθεί η απαραίτητη φορολογική δήλωση οικονομικού έτους 2023, εκκρεμεί ωστόσο η εκκαθάριση αυτής από την αρμόδια φορολογική αρχή, είναι δυνατή η υποβολή της εκκαθαρισμένης δήλωσης εισοδημάτων με την υποβολή εκ μέρους του αιτούντα ένστασης κατά την τασσόμενη με την Πρόσκληση προθεσμία εξέτασης ενστάσεων. Στην περίπτωση αυτή, η αίτηση εξετάζεται σύμφωνα με τα οριζόμενα με την παρούσα και εφόσον πληρούνται οι όροι της, είναι δυνατή η συμπερίληψη του ωφελούμενου στους οριστικούς πίνακες ωφελουμένων και επιλαχόντων.

Διαβάστε ολόκληρο ΦΕΚ για το πρόγραμμα  εδώ

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.