Quantcast
Βραχυχρόνια μίσθωση: Τι λένε οι ειδικοί για το αυστηρότερο πλαίσιο που θα εφαρμοστεί από το 2024 - enikonomia.gr
share

Βραχυχρόνια μίσθωση: Τι λένε οι ειδικοί για το αυστηρότερο πλαίσιο που θα εφαρμοστεί από το 2024

δημοσιεύτηκε:

Ο θεσμός της βραχυχρόνιας μίσθωσης υπήρξε μια τεράστια προσφορά όχι μόνο στο τουριστικό προϊόν της χώρας μας, όχι μόνο στην εθνική μας οικονομία, αλλά και στην κοινωνία γενικότερα, είπε στην ΕΡΤ ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ), Στράτος Παραδιάς.

«Έδωσε μια καινούργια πνοή στις πόλεις και στα κέντρα τους. Κτίρια νεκρά, παλιά γραφεία, εγκαταλελειμμένες βιοτεχνίες κυρίως στο εμπορικό κέντρο της Αθήνας και στις γύρω περιοχές ανακαινίστηκαν κι άλλαξε η όψη όλων αυτών των περιοχών.

Στην δραστηριότητα αυτή δόθηκε η ευκαιρία σε ένα νέο είδος τουριστών να έρθουν κοντά. Ας πούμε το κλασικό μοντέλο μιας οικογένειας με δύο παιδιά που δεν αντέχει να πάει στο ξενοδοχείο σε ένα δωμάτιο μιας βραχυχρόνιας μίσθωσης, σε ένα σπίτι μιας βραχυχρόνιας μίσθωσης, μπορεί να βολευτεί πάρα πολύ καλά, πάρα πολύ οικονομικά. Δηλαδή ήρθε κόσμος, αυξήθηκε η προσέλευση του τουρισμού στη χώρα μας. Και ας μην ξεχνάμε ότι ο τουρισμός είναι η βασική βιομηχανία για την χώρα.

Εμείς λοιπόν πιστεύουμε ότι κάθε μέτρο που περιορίζει τη δραστηριότητα αυτή, που επιβάλλει προσκόμματα στη δραστηριότητα αυτή, που την καθιστά πιο δύσκολη για τον απλό ιδιοκτήτη, στην πραγματικότητα είναι ένα μέτρο εναντίον του τουρισμού και εναντίον των δημοσιονομικών», τόνισε.

«Είναι θετικό το ότι δεν μπήκε περιορισμός στον αριθμό των ημερών που δικαιούται κανείς να νοικιάζει το σπίτι του σε βραχυχρόνια μίσθωση. Ο ΦΠΑ όμως είναι ανασταλτικός παράγοντας που μπαίνει σε όποιον έχει από 3 διαμερίσματα και πάνω, διότι ανοίγει μια άλλη πλέον γραφειοκρατία, μια εξάρτηση από λογιστές, από φορολογικά βιβλία δύσκολα, παρουσιάζει προσκόμματα. Το όριο που μπήκε στη μεταμόρφωση κάποιου από ιδιώτη σε επαγγελματία είναι πάρα πολύ χαμηλά. Αυτή είναι η αίσθησή μας, σημείωσε ο κ. Παραδιάς.

Θα πω στον κύριο Παραδιά ότι ήρθε η ώρα να κλείσει αυτός ο μεγάλος κύκλος του διαμοιρασμού, όπως το σκέφτεται κάποιους συμπολίτες μας που έχει ακίνητα στη βραχυχρόνια μίσθωση και αυτό το πλαίσιο μας βρίσκει απόλυτα σύμφωνους, είπε από τη πλευρά του στην ΕΡΤ ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων Γρηγόρης Τάσιος. 

«Συνεπώς, όποιος θέλει να ασχοληθεί με τη φιλοξενία και να μπορεί να έχει ένα εισόδημα, θα πρέπει αν διαθέτει πάνω από τρία ακίνητα να ασκεί επαγγελματική δραστηριότητα. Μένει να δούμε πώς θα διαμορφωθεί το νέο πλαίσιο για να κάνουμε όποιες παρατηρήσεις.  Το πλαίσιο που μπαίνει τώρα θα το δούμε. Θα είμαστε εδώ στο διάλογο να δούμε και πώς θα περιορίσουμε και τις μέρες, στην πορεία βέβαια, αφού ξεκινήσει η εφαρμογή από 1/1/2024.

Για εμάς το πιο σημαντικό είναι ότι ήταν η πρώτη φορά που από επίσημα κυβερνητικά χείλη αναγνωρίστηκε ο ρόλος της βραχυχρόνιας μίσθωσης στο τουριστικό προϊόν και λίγο νιώσαμε ότι μπήκε μια τελεία σε όλη αυτή τη συζήτηση των περιορισμών και μάλιστα στη συνέντευξη του  ο πρωθυπουργός την επόμενη μέρα δημιούργησε και μια πρώτη αποσύνδεση της στεγαστικής κρίσης με τη βραχυχρόνια μίσθωση, που είναι ένας μύθος που κυκλοφορεί τα τελευταία χρόνια, και άρα νιώθουμε μια ικανοποίηση ότι λίγο πάμε τη συζήτηση σε ένα άλλο επίπεδο», είπε ο γραμματέας του Συνδέσμου Εταιρειών Βραχυχρόνιων Μισθώσεων Ακινήτων Κώστας Κιάμος.

Σχετικά με το ΦΠΑ, είπε ότι είναι καλό που μπαίνει τώρα για να μην υπάρχει το επιχείρημα «αυτοί δίνουν λιγότερο, αυτοί δίνουν περισσότερο» και να είμαστε όλοι με ίσους όρους στο παιχνίδι και να κάνουμε το καλύτερο δυνατό για το τουριστικό προϊόν. Άρα με αυτό τον τρόπο θα βοηθήσουμε τα πράγματα να γίνουν πιο επαγγελματικά. Αυτή είναι η δικιά μας οπτική, ανέφερε ο κ. Κιάμος και πρόσθεσε: Η στεγαστική κρίση θέλει μια πιο ιδιαίτερη προσέγγιση. Θα πρέπει όταν θα μιλήσουμε για περιορισμούς οποιουδήποτε είδους, πρώτα να μελετήσουμε ποια είναι τα κενά ακίνητα, γιατί στην Ελλάδα έχουμε πολλά από αυτά. Δηλαδή δεν γίνεται να μιλάμε στην Αθήνα για περιορισμό με 10.000 ακίνητα στη βραχυχρόνια μίσθωση, ενώ έχουμε 150.000 κλειστά διαμερίσματα. Βλέπουμε ότι η κυβέρνηση αυτό το έχει αντιληφθεί από τα μέτρα που είχε εξαγγείλει μετά το πρόγραμμα σπίτι μου και τα υπόλοιπα προγράμματα. Επίσης, όταν θα μιλάμε για μελέτη φέρουσας ικανότητας που προτείνει το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο, θα πρέπει να αντιληφθούμε ότι όταν αποφασίζουμε σαν κοινωνία ότι τα Χανιά, η Σαντορίνη δεν χωράνε άλλους τουρίστες, αυτό ισχύει και για τα ξενοδοχεία. Δεν σημαίνει ότι αν υπολογίσουμε τη φέρουσα ικανότητα, δεν θα φτιάξουμε άλλα διαμερίσματα βραχυχρόνιας μίσθωσης, αλλά θα φτιάχνουμε ξενοδοχεία».

Πολύ σύντομη απάντηση για τη φέρουσα ικανότητα. Εμείς δεν έχουμε πρόβλημα να δούμε και τα ξενοδοχεία στη φέρουσα ικανότητα. Άλλωστε είμαστε πολύ λιγότερες κλίνες από την ανάπτυξη πάνω από 150 χιλιάδων ακινήτων βραχυχρόνιας μίσθωσης που το 2018 απέδωσαν 50 εκατομμύρια στο κράτος και τώρα που με δική μας πίεση έγινε η διασταύρωση και φτάσαμε στα 600 εκατομμύρια, για να βλέπουμε και τις διαφορές της μαύρης οικονομίας, είπε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων.

«Στο δεύτερο στοιχείο σε σχέση με το τέλος πια το οποίο έγινε, κλιμακώθηκε ουσιαστικά και το ταμείο των φυσικών καταστροφών. Το να έχουμε τόσο υψηλό τίμημα, ιδιαίτερα στα πολυτελείας ξενοδοχεία, μένει από εδώ και πέρα να δούμε πώς αυτό μπορεί να αναδιαρθρωθεί και να δούμε να είναι πιο αναλογικό, δηλαδή όπως αφού είμαστε με τη βραχυχρόνια μίσθωση εδώ παρέα σήμερα με τον ένα και τον άλλο τρόπο, να πω ότι μία βίλλα στη Μύκονο που ενοικιάζεται 1.000 ευρώ την ημέρα θα πληρώνει ενάμιση ευρώ τέλος φυσικών καταστροφών με το νέο νόμο από το 2024, ενώ ένα πεντάστερο ξενοδοχείο θα πληρώνει 10 ευρώ, κατέληξε ο κ. Τάσιος.

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.