Βραχυχρόνια μίσθωση ακινήτων: Ποιοι πρέπει να υποβάλουν μέχρι αύριο δήλωση και ποιοι κινδυνεύουν με πρόστιμα άνω των 5.000 ευρώ

βραχυχρόνια μίσθωση

Έως αύριο, Τρίτη, 20 Αυγούστου θα πρέπει οι ιδιοκτήτες ακινήτων που τα διαθέτουν για βραχυχρόνια μίσθωση να υποβάλουν τις σχετικές δηλώσεις  για τα στοιχεία μηνός  Ιουλίου, προκειμένου να μην βρεθούν αντιμέτωποι με πρόστιμα άνω των 5.000 ευρώ. Οι υπόχρεοι θα πρέπει να υποβάλουν την παραπάνω δήλωση στο Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής.

Υπενθυμίζεται πως η υφιστάμενη νομοθεσία αναφέρει πως οι δηλώσεις Βραχυχρόνιας Μίσθωσης  θα πρέπει να υποβάλλονται στο Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής μέχρι τις 20 του επόμενου μήνα από την ημέρα αναχώρησης του μισθωτή από το ακίνητο. Επίσης επισημαίνεται πως, το πρόστιμο για την μη εγγραφή στο Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής της ΑΑΔΕ ανέρχεται στο 50% των ακαθαρίστων εσόδων του τελευταίου φορολογικού έτους και με ελάχιστο όριο 5.000 ευρώ.

Διευκρινίζεται δε πως εάν δεν συμμορφώνονται οι φορολογούμενοι και διαπιστώνονται παραβάσεις,  τότε  θα γίνεται η αποστολή των σημαντικών υποθέσεων στις αντίστοιχες ελεγκτικές υπηρεσίες, θα διενεργείται έλεγχος και θα επιβάλλεται πρόστιμο στους παράτυπους ιδιοκτήτες.

Οι μηνιαίες δηλώσεις βραχυχρόνιας μίσθωσης

Ορισμένα είναι τα βήματα που θα πρέπει να ακολουθήσει ο εκμισθωτής για να υποβάλλει τη μηνιαία δήλωση των παρόχων υπηρεσιών βραχυχρόνιας μίσθωσης. Αναλυτικά:

Τι εξετάζει η ΑΑΔΕ για  το επόμενο διάστημα

Μεταγενέστερα η ΑΑΔΕ αναμένεται να «σκανάρει» την αγορά προκειμένου να εντοπίζει περιπτώσεις κατά τις οποίες δεν θα  δηλώνονται οι μισθώσεις στο Μητρώο, είτε θα  δηλώνονται αλλοιωμένα στοιχεία. Κάποια από αυτά τα στοιχεία αναμένεται να αφορούν την διάρκεια των μισθώσεων ή τον Αριθμό Μητρώου Ακινήτου Βραχυχρόνιας Διαμονής.

Exit mobile version