Quantcast
Βούτσης: Απολύτως απαραίτητο για το μέλλον της χώρας ένα αξιόπιστο πλαίσιο δημοσιονομικής διαχείριση - enikonomia.gr
share

Βούτσης: Απολύτως απαραίτητο για το μέλλον της χώρας ένα αξιόπιστο πλαίσιο δημοσιονομικής διαχείριση

δημοσιεύτηκε:

«Όλοι έχουμε τη συνείδηση πλέον ότι είναι απολύτως απαραίτητο ένα αξιόπιστο πλαίσιο δημοσιονομικής διαχείρισης, στη βάση και των διεθνών ελεγκτικών προτύπων αλλά και της πολύ μεγάλης εμπειρίας που οι αρμόδιες αρχές αποκόμισαν τα τελευταία δύσκολα χρόνια», τόνισε ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, Νίκος Βούτσης, κατά τον χαιρετισμό του στην Ημερίδα του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή, που πραγματοποιήθηκε σήμερα, στην Αίθουσα της Γερουσίας, με θέμα τη μεταρρύθμιση της Δημοσιονομικής Διαχείρισης.

Ο κ. Βούτσης τόνισε πως τα τελευταία χρόνια έγινε μια μεγάλη προσπάθεια να μπει μία τάξη, να υπάρξουν μεταρρυθμίσεις, τομές, καινοτόμες διαδικασίες στη δημοσιονομική διαχείριση, υπογραμμίζοντας πως «τώρα μπορούμε πια να δούμε μπροστά με εμπιστοσύνη, ως προς τα δημόσια οικονομικά της χώρας, τον τρόπο σωστής αντιμετώπισής τους, την καταγραφή τους, τον έλεγχό τους, ώστε να μην έχουμε άλλες δυσάρεστες εκπλήξεις στο μέλλον».

Ο Πρόεδρος της Βουλής έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο έργο του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους, υπογραμμίζοντας πως «μέσα από τη διαδρομή του, αυτά τα χρόνια, έδωσε το αποτύπωμά του, τις ευκαιρίες να υπάρξουν πιο διεισδυτικές συζητήσεις και ταυτόχρονα να υπάρξουν ενστάσεις, αντιπαραθέσεις, πάνω σε ζητήματα που με ενάργεια, ανά τρίμηνο, έφερνε στην επιφάνεια και που αφορούσαν στη διαμόρφωση των δημοσιονομικών πραγμάτων σε δύσκολες εποχές».

Ο κ. Βούτσης αναφέρθηκε στη γενικότερη προσπάθεια της Βουλής «να αποτελεί υπόδειγμα καλής δημοσιονομικής διαχείρισης, έτσι ώστε ν’ ακολουθεί και όλος ο υπόλοιπος δημόσιος τομέας». Όπως επεσήμανε, «έχουμε κάνει κάθε προσπάθεια έτσι ώστε η Βουλή, εδώ και καιρό, να έχει στο πλαίσιο της συνταγματικής πρόνοιας την αυτονομία των οικονομικών της και ο προϋπολογισμός της Βουλής, πρώτα ψηφίζεται και ύστερα ενσωματώνεται στον προϋπολογισμό του κράτους, πλην όμως, αυτή η διαδικασία γίνεται σε πλήρη συνεννόηση με όλους τους θεσμούς και με την εκτελεστική εξουσία, ενώ όλοι μας οι λογαριασμοί και οι ειδικοί κωδικοί υπόκεινται σε δημόσιο έλεγχο, από τους αρμόδιους ελεγκτικούς μηχανισμούς».

Τους μηχανισμούς περαιτέρω ανάπτυξης ενός αξιόπιστου πλαισίου δημοσιονομικής διαχείρισης που πρέπει να ακολουθήσει το ελληνικό κράτος, ανέλυσε ο Συντονιστής του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή κ. Φραγκίσκος Κουτεντάκης. Επί του θέματος τοποθετήθηκαν με τις εισηγήσεις τους οι κ.κ. Jacob Soll, Καθηγητής Ιστορίας και Λογιστικής του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνια, Benoit Chevauchez, μέλος της Τεχνική Βοήθεια του ΔΝΤ για το πλαίσιο Δημοσιονομικής Διαχείρισης στην Ελλάδα και Αλέξανδρος Μακαρονίδης, επικεφαλής Task Force της Eurostat για τα Ευρωπαϊκά Λογιστικά Πρότυπα Δημοσίου Τομέα.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.