Συνεχίζεται η απογοητευτική πορεία της κατασκευής νέων κατοικιών, καθώς, σύμφωνα με τα σχετικά στοιχεία, κατά το φετινό πρώτο εξάμηνο ολοκληρώθηκαν μόλις 4.055 νέες κατοικίες, έναντι 4.719 που είχαν ολοκληρωθεί κατά το αντίστοιχο περυσινό διάστημα, σηματοδοτώντας πτώση της τάξεως του 14% σε ετήσια βάση.
Αξίζει να σημειωθεί ότι τον Ιούνιο κατασκευάστηκαν 769 κατοικίες πανελλαδικά, έναντι 953 που είχαν κατασκευαστεί κατά τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους.
Αντίστοιχα, τον φετινό Μάιο, η ετήσια πτώση άγγιξε το 38%, καθώς κατασκευάστηκαν μόνον 535 ιδιωτικές κατοικίες, έναντι 868 τον ίδιο μήνα του προηγούμενου έτους και 903 τον Μάιο του 2014.
Αξίζει να σημειωθεί ότι τα τελευταία χρόνια, οι κατασκευές νέων κατοικιών διαρκώς υποχωρούν, καθώς, με βάση τον σημερινό ρυθμό, φέτος δεν προβλέπεται να ολοκληρωθούν περισσότερες από 8.500 – 9.000 κατοικίες, όταν το 2014 είχαν ολοκληρωθεί 9.553 κατοικίες και το 2013, 11.748 κατοικίες.
Στον αντίποδα, στο ζενίθ της κατασκευαστικής δραστηριότητας, το 2007, είχαν κατασκευαστεί 103.865 κατοικίες, ενώ το 2008, όταν άρχισαν να γίνονται ορατά τα πρώτα σημάδια της ύφεσης, ολοκληρώθηκαν 66.705 νέες κατοικίες.
Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με τα σχετικά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, οι επενδύσεις για την ανέγερση νέων κατοικιών στην Ελλάδα έχουν καταγράψει συνολική πτώση της τάξεως του 95% κατά το διάστημα από το 2007 μέχρι το τέλος του δεύτερου τριμήνου του έτους, ενώ η πτώση της ιδιωτικής οικοδομικής δραστηριότητας κατά την περίοδο από το 2005 έως το τέλος του πρώτου φετινού εξαμήνου αγγίζει το 93% (με βάση την επιφάνεια). Είναι χαρακτηριστικό ότι οι επενδύσεις σε κατοικίες, ως ποσοστό του ΑΕΠ, έχουν μειωθεί στην Ελλάδα από 10,8% το 2007 σε μόλις 0,8% το 2015.
Αντίστοιχα, κατά τη διάρκεια του φετινού οκταμήνου (Ιανουάριος – Αύγουστος), η ιδιωτική κατασκευαστική δραστηριότητα μειώθηκε κατά 8,4%, με βάση τον όγκο σε ετήσια βάση, έναντι μείωσης κατά 1,1% στην αντίστοιχη περίοδο του 2015. Αντίστοιχα, ο αριθμός των ιδιωτικών οικοδομικών αδειών υποχώρησε κατά 8% κατά το φετινό οκτάμηνο, έναντι οριακής μείωσης κατά 0,8% στο αντίστοιχο περυσινό διάστημα.
Σε κάθε περίπτωση, η τάση αναμένεται να παραμείνει πτωτική, δεδομένου και του τεράστιου αποθέματος κενών και απούλητων ακινήτων, που εκτιμάται ότι προσεγγίζει τις 200.000 κατοικίες, αλλά και της διατήρησης της ζήτησης σε εξαιρετικά χαμηλό επίπεδο.
Αλλωστε, όπως αναφέρει ο κ. Μπάμπης Χαραλαμπόπουλος, επιστημονικός σύμβουλος της εταιρείας πιστοποιημένων εκτιμητών Solum Property Solutions και τέως πρόεδρος του Ελληνικού Ινστιτούτου Εκτιμητικής, τα ακίνητα ερημώνουν και για σειρά άλλων παραγόντων που σχετίζονται με την οικονομική κρίση, όπως π.χ. η αναχώρηση πολλών χιλιάδων Ελλήνων στο εξωτερικό για αναζήτηση εργασίας, όπως επίσης και η επιστροφή πολλών νέων στην πατρική στέγη, καθώς δεν αντέχουν οικονομικά να συντηρήσουν την κατοικία στην οποία μένουν.
Επίσης, «έχουν αναχωρήσει πολλοί ξένοι που εργάζονταν στην Ελλάδα, λόγω έλλειψης απασχόλησης στη χώρα, ενώ παράλληλα άλλοι Ελληνες έχουν επιστρέψει στα χωριά τους λόγω της κρίσης», τονίζει ο κ. Χαραλαμπόπουλος. Ο ίδιος επισημαίνει και τον παράγοντα του δημογραφικού με συνεχείς μειωτικές τάσεις του πληθυσμού της χώρας μας, που επίσης λειτουργεί αρνητικά για την πορεία της ζήτησης, τόσο τη σημερινή όσο και τη μελλοντική.
Πηγή: Καθημερινή