Βουλή: Σήμερα η ψήφιση της τροπολογίας για την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Κύπρου

Βουλή

Σήμερα θα ψηφιστεί στη Βουλή η τροπολογία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας που περιλαμβάνει τη ρύθμιση για τον ισόποσο επιμερισμό του γεωπολιτικού ρίσκου μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου, για το έργο ηλεκτρικής διασύνδεσης, το Great Sea Interconnector.

Η ρύθμιση αυτή κατατέθηκε χθες και συμπεριλαμβάνεται στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών με τίτλο «Νέο Αναπτυξιακό Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και συμπληρωματικές διατάξεις».

Επίσης επισημαίνεται πως για να γίνει η επανέναρξη των θαλάσσιων ερευνών αλλά και για να γίνει η προώθηση της κατασκευής του καλωδίου, θα πρέπει οι δύο ρυθμιστικές αρχές να αναθεωρήσουν την Κοινή Απόφαση για τον Διασυνοριακό Διαμοιρασμό του Κόστους του Έργου (CBCA).

Ενώ έως  τη Δευτέρα, 30 Σεπτεμβρίου θα πρέπει να ολοκληρωθεί η αναγκαία αναθεώρηση προκειμένου να στείλει  ο ΑΔΜΗΕ στη Nexans την «Full Notice to Proceed», με την οποία θα δεσμευτεί οριστικά ως προς τις υποχρεώσεις που απορρέουν από το συμβόλαιο ύψους 1,4 δισ. ευρώ με τη γαλλική εταιρεία.

Το νομοσχέδιο

Αναλυτικά στο άρθρο 5 του νομοσχεδίου με τίτλο”  Ολοκλήρωση της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κύπρου-Κρήτης” επισημαίνονται τα εξής:

 

 

Exit mobile version