Βουλή: Σήμερα η κατάθεση του προσχεδίου του κρατικού προϋπολογισμού για το 2025-Τι θα αναφέρει για ανάπτυξη, πληθωρισμό και παροχές

Βουλή

Σήμερα, Δευτέρα, 7 Οκτωβρίου αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή το προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού για το 2025 ενώ η συζήτηση για το θέμα αυτό θα γίνει περί τα μέσα Οκτωβρίου στην κοινοβουλευτική Επιτροπή των Οικονομικών.

Μάλιστα σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες, στο προσχέδιο θα αναφέρεται πως η ελληνική οικονομία θα “τρέξει” με ρυθμό ανάπτυξης 2,2% φέτος και με 2,3% το επόμενο έτος. Αυτή είναι και η εκτίμηση για της Κομισιόν. Ωστόσο δεν αποκλείεται το 2024 ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας να κλείσει με 2,5% το 2024 σύμφωνα με εκτίμηση του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης. Αυτή ήταν και η πρόβλεψη που συμπεριλαμβάνεται στο Πρόγραμμα Σταθερότητας το οποίο κατέθεσε πριν μισό χρόνο η κυβέρνηση προς την Κομισιόν.

Τι άλλο θα αναφέρει το προσχέδιο

Επίσης στο νέο προσχέδιο αναμένεται να αναφέρονται τα εξής:

Διευκρινίζεται δε πως οι στόχοι του νέου προϋπολογισμού ενδέχεται να ακυρωθούν σε περίπτωση που οι διεθνές τιμές του πετρελαίου εκτοξευθούν στα 100 δολάρια το βαρέλι ή ενδεχομένως και σε ακόμα υψηλότερα επίπεδα λόγω του πολέμου στην Μέση Ανατολή . Ουσιαστικά εάν επικρατήσει αυτό το σενάριο, τότε  μπαίνουν σε κίνδυνο  και οι προβλέψεις για μια σειρά παροχών  ύψους 1,3 δισ. ευρώ που έχει ανακοινώσει  η κυβέρνηση ότι θα συμπεριλάβει στον προϋπολογισμό. Αναλυτικά αυτό αφορά μεταξύ άλλων τα εξής:

Ωστόσο δεν αναμένεται να μειωθούν ή να αναβληθούν:

 

 

Exit mobile version