Εγκρίθηκε από την Επιτροπή Δημοσίων Επιχειρήσεων, Τραπεζών, Οργανισμών Κοινής Ωφέλειας και Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης της Βουλής, ο διορισμός της Βασιλικής Λαζαράκου στη θέση της προέδρου της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.
Υπέρ του διορισμού της προτεινομένης από τον υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα, τάχθηκαν οι βουλευτές της ΝΔ, ενώ τα άλλα κόμματα της Αντιπολίτευσης ψήφισαν «παρών» και μόνο η Ελληνική Λύση ψήφισε αρνητικά.
Ειδικότερα, 10 βουλευτές ψήφισαν «ναι», 8 δήλωσαν «παρών» και ένας «όχι».
Ο υφυπουργός Οικονομικών, Γιώργος Ζαββός, προανήγγειλε ότι η κυβέρνηση μέσα στον Οκτώβριο θα καταθέσει νομοσχέδιο για την ενίσχυση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.
«Για την κυβέρνηση, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς είναι ένας εξαιρετικά σημαντικός τομέας για την αναπτυξιακή πορεία της χώρας», τόνισε, από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, δίνοντας έμφαση στην ενίσχυση του εποπτικού της ρόλου και στη θωράκισή της με τις κατάλληλες υποδομές και τα αναγκαία εργαλεία.
Στόχος, όπως είπε, είναι να δημιουργηθεί ένα ευνοϊκό και σταθερό θεσμικό και οικονομικό περιβάλλον που θα έχει κανόνες και υψηλά στάνταρτς και θα διασφαλίζει τη διαφάνεια και την οικονομική σταθερότητα.
Στο νομοσχέδιο θα περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, ρυθμίσεις για την ενίσχυση του εποπτικού ρόλου της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, θέματα εταιρικής διακυβέρνησης, βιώσιμης ανάπτυξης και ηλεκτρονικής εναρμόνισης.
Από την πλευρά της, η κ. Λαζαράκου, αναπτύσσοντας τις προτεραιότητες της, τόνισε ότι στόχος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς είναι η προστασία των επενδυτών και η εύρυθμη λειτουργία της αγοράς, άρα, όπως είπε, χρειάζεται ένα ενισχυμένο διαφανές πλαίσιο εποπτείας της εναρμονισμένο με την ευρωπαϊκή νομοθεσία.
Η κ. Λαζαράκου αναφέρθηκε στο τρίπτυχο εκσυγχρονισμός, ενίσχυση και οργάνωση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και έδωσε έμφαση στους γρηγορότερους και αποτελεσματικότερους ελέγχους, καθώς και στην αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών, ώστε να λειτουργήσει ως μοχλός ανάπτυξης της οικονομίας.
«Πρέπει να προγραμματίσουμε τις νέες συνθήκες και να βοηθήσουμε τις ελληνικές επιχειρήσεις, κυρίως τις μικρές, να έχουν χρηματοδοτική βοήθεια», σημείωσε.
Ο πρώην υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Δραγασάκης, συμφώνησε στην ανάγκη ενίσχυσης της εποπτείας της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς σημειώνοντας ότι, με αφορμή την περίπτωση της Folli -Follie που έκανε διεθνώς ζημιά στην αξιοπιστία της χώρας, η προηγούμενη κυβέρνηση είχε επεξεργαστεί και είχε έτοιμο νομοσχέδιο τόσο για τη προστασία των επενδυτών όσο και της κοινωνίας.
Η κ. Λαζαράκου ανέφερε ότι το νομοσχέδιο είναι προς τη σωστή κατεύθυνση και διαβεβαίωσε ότι η εισήγησή της στο υπουργείο θα είναι θετική ώστε να βελτιωθεί και να προστεθούν οι απαραίτητες προσαρμογές.
Την ανάγκη άμεσης θεσμικής ενίσχυσης της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς ώστε να έχει «δρακόντεια εποπτεία», επισήμανε και ο υφυπουργός Οικονομικών, Γιώργος Ζαββός, κάνοντας λόγο για «ένα διάτρητο θεσμό που 30 χρόνια κομίζει τις αμαρτίες του ελληνικού οικονομικού συστήματος».
Ακόμα, έδωσε έμφαση στην έντονη και επείγουσα ανάγκη να δημιουργηθούν μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση οι κατάλληλοι χρηματοδοτικοί μηχανισμοί που θα βοηθήσουν κυρίως τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.