Το μεσημέρι θα αρχίσει η πρώτη συζήτηση στη Βουλή για το προσχέδιο του Κρατικού Προϋπολογισμού για το 2023, όπως έχει γνωστοποιήσει ο πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων, Σταύρος Καλογιάννης.
Σημειώνεται ότι ο Προϋπολογισμός του 2023 είναι ο πρώτος κρατικός προϋπολογισμός τα τελευταία 12έτη που καταρτίζεται εκτός του πλαισίου μνημονιακής επιτήρησης ή ενισχυμένης εποπτείας. Συνεπώς πλέον, όλα τα δημοσιονομικά μεγέθη απεικονίζονται μόνο με τη κοινή μεθοδολογία του Ευρωπαϊκού Συστήματος Λογαριασμών (ESA) και παραλείπονται πλέον εκτιμήσεις κατά πρόγραμμα
Οι επόμενες δύο συνεδριάσεις, δεύτερη και τρίτη ορίσθηκαν να γίνουν την Τετάρτη 19 Οκτωβρίου στις 10 π.μ. και στη 1 μ.μ. αντίστοιχα.
Επίσης, ο κ. Καλογιάννης είχε ενημερώσει τα μέλη της Επιτροπής, ότι την Πέμπτη 20 Οκτωβρίου θα πραγματοποιηθεί η ενημέρωση που έχει ζητήσει να κάνει ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας σχετικά με την πορεία του Ιδιωτικού Χρέους.
Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα έχει κατατεθεί στη Βουλή το Προσχέδιο του Κρατικού Προϋπολογισμού για το 2023 το οποίο προβλέπει μεταξύ άλλων:
Ρυθμό ανάπτυξης 5,3% για το 2022 έναντι 4,5% που είχε προβλεφθεί στον Κρατικό Προϋπολογισμό του 2022 και 3,1% που είχε εκτιμηθεί στο Πρόγραμμα Σταθερότητας του Απριλίου 2022, τη στιγμή που ο Εναρμονισμένος Δείκτης Τιμών Καταναλωτή εκτιμάται να αυξηθεί κατά 8,8%, έναντι 5,6% που προβλεπόταν στο Πρόγραμμα Σταθερότητας.
Σε αυτό το πλαίσιο, το ποσοστό ανεργίας αναμένεται να διαμορφωθεί σε 12,9% έναντι 13,9% που προβλεπόταν στο Πρόγραμμα Σταθερότητας και 14,2% στον Προϋπολογισμό του 2022.
Οι κίνδυνοι
Ωστόσο είναι σαφές ότι οι κίνδυνοι που περιβάλλουν τις μακροοικονομικές προβλέψεις, τόσο σε Εθνικό όσο και σε Παγκόσμιο επίπεδο για το 2023, είναι αυξημένοι και συνδέονται κατά κύριο λόγο με τις γεωπολιτικές προκλήσεις, την εξέλιξη του πολέμου στην Ουκρανία, τις συνθήκες εφοδιασμού της Ευρώπης με φυσικό αέριο, τις τιμές της ενέργειας και των καυσίμων και την Ευρωπαϊκή νομισματική πολιτική.