Να ασκήσει πιέσεις προς τις τράπεζες, προκειμένου να μη λαμβάνουν μονομερείς αποφάσεις και να εκλογικεύσουν τις χρεώσεις προς τους πελάτες τους, ζητεί από την κυβέρνηση η διοίκηση του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΒΕΘ), με επιστολή της προς τον υπουργό Οικονομικών, Κωστή Χατζηδάκη.
Ενδεικτικά αναφέρει στην επιστολή περίπτωση συστημικής τράπεζας, «η οποία αποφάσισε να αλλάξει μονομερώς την πολιτική είσπραξης των τόκων. Η τράπεζα ενημέρωσε λίγες ημέρες πριν από την ημερομηνία εφαρμογής της απόφασής της ότι καταργεί το διάστημα των 35 ημερών ανοχής για την πληρωμή των τόκων που ίσχυε, με αποτέλεσμα οι επιχειρηματίες- πελάτες της να βρεθούν σε δυσχερή θέση». Την ίδια ώρα, η διοίκηση του ΒΕΘ επισημαίνει πως συστημικές τράπεζες δεν εξυπηρετούν επαρκώς τους πελάτες τους, καθώς «περιορίζουν το χρόνο συναλλαγών εντός του καταστήματος, ενώ απαιτούν ραντεβού για τις όποιες εργασίες πραγματοποιηθούν από κάποια ώρα και μετά».
Επιπλέον, όπως υποστηρίζει το ΒΕΘ, οι τράπεζες επιβάλλουν προμήθειες και χρεώσεις σχεδόν σε κάθε πράξη, με κυριότερα παραδείγματα τις εκταμιεύσεις δανείων, τις πιστωτικές κάρτες, τις συναλλαγές πληρωμών και μεταφορών κεφαλαίων και πολλά ακόμα, «με γενική εικόνα ότι ειδικά από την πανδημία και μετά οι επιπλέον χρεώσεις έχουν γίνει θησαυρός για τις τράπεζες και εφιάλτης για τους πελάτες τους».
«Αυτό που είναι σημαντικό είναι οι τράπεζες να δίνουν λύσεις και όχι να δημιουργούν προβλήματα στους συναλλασσόμενους. Προπάντων θα πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να εφαρμόσουν ουσιαστικά μέτρα στήριξης της επιχειρηματικότητας» αναφέρει στην επιστολή του το ΒΕΘ, επισημαίνοντας πως «οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις στην πλειονότητά τους – παρά τις πρωτοφανείς κρίσεις που κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν και έως έναν βαθμό συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν – κατάφεραν να κρατηθούν ζωντανές συνεισφέροντας σημαντικά στην ελληνική οικονομία και δημιουργώντας, παράλληλα, νέες θέσεις εργασίας. Στην προσπάθειά τους αυτή βρίσκονται, ωστόσο, συχνά αντιμέτωπες με την αδιαφορία των τραπεζών για τις ιδιαίτερες συνθήκες που βιώνουν και συχνά γίνονται απαγορευτικές για το μικρομεσαίο επιχειρείν».