UBS: Τι αποκαλύπτει νέα έρευνα για τον πλούτο της Ελλάδας και τους εκατομμυριούχους

UBS

 

Νέα έρευνα της UBS με τίτλο “Global Report Wealth 2024” αποκαλύπτει πως ο μέσος πλούτος στην Ελλάδα μειώθηκε 11% μέσα σε 15 χρόνια δηλαδή από το 2008 μέχρι και το 2023 ενώ ο διάμεσος 31%.

Τα ίδια στοιχεία της έρευνας έδειξαν πως η Ελλάδα ήταν η μοναδική χώρα μεταξύ των  56 χωρών  που είχε μείωση του πλούτου των πολιτών της  τόσο όσον αφορά το μέσο όσο και το διάμεσο ποσό. Αξιοσημείωτο είναι δε πως σύμφωνα με την UBS ο αριθμός των εκατομμυριούχων στη χώρα μας αναμένεται να έχει οριακή μείωση τα επόμενα χρόνια. Συγκεκριμένα σε 80.655 ανέρχονταν ο αριθμός των εκατομμυριούχων στην Ελλάδα το 2023  ενώ σύμφωνα με εκτίμηση της  UBS ο αριθμός τους θα μειωθεί  περαιτέρω σε 80. 295 το 2028 .

Ωστόσο  αύξηση της τάξεως του  43% αναμένεται να σημειωθεί στον  αριθμό των Τούρκων εκατομμυριούχων καθώς εκτιμάται πως θα φθάσει τους 87.077.

Ενώ οι ΗΠΑ είχαν μεγαλύτερο αριθμό εκατομμυριούχων μεταξύ των μεταξύ των 56 χωρών καθώς αυτός άγγιξε σχεδόν τα  22 εκατομμύρια και μετά  ακολουθούσαν η Κίνα και η ΒρετανίαΟ αριθμός αυτός αντιστοιχεί στο 38% του παγκόσμιου αριθμού.

Σημειώνεται δε πως οι Ελβετοί είχαν τον υψηλότερο μέσο πλούτο μεταξύ των  56 χωρών και μετά  ακολουθούσαν οι πολίτες του Λουξεμβούργου, του Χονγκ Κονγκ και των ΗΠΑ.

Ο μέσος πλούτος των Ελλήνων

Σημειώνεται δε πως αμετάβλητος έμεινε ο μέσος πλούτος των Ελλήνων  το 2023 σε σχέση με το 2022, ενώ τη μεγαλύτερη αύξηση την είχε η Τουρκία,  καθώς εκτινάχθηκε 157%, πολύ περισσότερο από ότι σε οποιαδήποτε άλλη χώρα.

Αξιοσημείωτο είναι δε πως την τρίτη θέση όσον αφορά την αύξηση του πλούτου το 2023 κατέλαβε η Ρωσία. Αυτό δείχνει πως  οι κυρώσεις της Δύσης δεν είχαν τον αντίκτυπο που αναμενόταν

 

Δείτε παρακάτω τους σχετικούς πίνακες  της UBS

 

 

 

Exit mobile version