Στη δίνη των φυσικών καταστροφών η παγκόσμια οικονομία, με τις ασφαλιστικές εταιρίες να καταβάλλουν αποζημιώσεις 200 δισ. δολαρίων ετησίως, τετραψήφιες σε σχέση με το 1980. Αποκαλυπτική έκθεση για τις επερχόμενες συνέπειες της κλιματικής αλλαγής.
Οι ζημίες οι οποίες οφείλονται σε φυσικές καταστροφές αυξήθηκαν φθάνοντας σε ένα κόστος περί τα 200 δισεκατομμύρια δολάρια κατ’ έτος εδώ και μια δεκαετία, δηλαδή ένα ποσό τετραπλάσιο αυτού το οποίο καταγραφόταν την δεκαετία του 1980.
Οι αποζημιώσεις που χρειάστηκε να καταβάλουν σε παγκόσμιο επίπεδο οι ασφαλιστικές εταιρίες για καταστροφές που προκλήθηκαν από ακραία καιρικά φαινόμενα το 2011, έφθασαν τα 380 δισεκατομμύρια δολάρια. Πλέον όλα δείχνουν ότι η παγκόσμια οικονομία βρίσκεται πλέον στην δίνη των φυσικών καταστροφών.
Τα τελευταία τριάντα χρόνια περίπου 2,5 εκατ. πρόσωπα έχουν χάσει τη ζωή τους εξαιτίας φυσικών καταστροφών.
Εκ αυτών, τα τρία τέταρτα των θανάτων οφείλονταν σε ακραία καιρικά φαινόμενα, ενώ οι ζημίες από αυτά ανήλθαν συνολικά σε περίπου 4 δισεκατομμύρια δολάρια, αποκαλύπτει έκθεσή που είχε δημοσιοποιηθεί στη Βαρσοβία, στο περιθώριο του συνόδου του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για το κλίμα
Μάλιστα οι φυσικές καταστροφές δεν κάνουν διακρίσεις μεταξύ πλούσιων και φτωχών χωρών. Έκθεση της αμερικανικής κυβέρνησης για την αλλαγή του κλίματος κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για σχεδόν όλες τις περιοχές των ΗΠΑ.
Όπως επισημαίνεται εκατομμύρια Αμερικανοί πλήττονται άμεσα από τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής. Μέσα στις επόμενες δεκαετίες η μέση θερμοκρασία αναμένεται να αυξηθεί στις περισσότερες περιοχές της χώρας κατά έναν έως και δυο βαθμούς Κελσίου. Η δε στάθμη των θαλασσών ενδέχεται να αυξηθεί μέχρι το 2100 από 30 εκατοστά έως και 1,2 μέτρα, με καταστροφικές συνέπειες για για παραθαλάσσιες πόλεις, όπως το Μαϊάμι.
Η ίδια έκθεση υπογραμμίζει, με απλά λόγια, τις συνέπειες που φέρνει η κλιματική αλλαγή στην καθημερινότητα των Αμερικανών: από την επαπειλούμενη αύξηση του αριθμού των πυρκαγιών και τις συνέπειες στην υγεία (πχ. αλλεργίες) μέχρι και οικονομικές επιπτώσεις στις υποδομές (δρόμους, γέφυρες, βιομηχανικές εγκαταστάσεις).
Τα δεδομένα αυτά, όλους τους τομείς της παγκόσμιας οικονομίας απο τις ασφαλιστικές εταιρίες μέχρι την κατασκευαστική βιομηχανία και απο την τουριστική βιομηχανία μέχρι την γεωργία. Αλλά και οι αόριστες προς το παρόν δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει οι μεγαλύτεροι παγκόσμιοι ρυπαντές, δηλαδή η Κίνα και οι ΗΠΑ, στα πλαίσια του περιορισμού αέριων ρύπων, θα οδηγήσει σε τεράστιες επενδύσεις προκειμένου να προσαρμοστούν στην χρήση άλλων μορφών ενέργειας που θα αντικαταστήσουν τα ορυκτά καύσιμα.
Παράλληλα, δεν θα πρέπει να υποβαθμιστούν οι δημογραφικές επιπτώσεις καθώς οι φυσικές καταστροφές αλλά και οι αλλαγές που προβλέπεται ότι θα επέλθουν π.χ. με την ερημοποίηση, την μείωση των αποθεμάτων γλυκού νερού και την άνοδο της στάθμης των θαλασσών, σε μεγάλες ζώνες του πλανήτη είναι παράμετροι που επηρεάζουν άμεσα τόσο την οικονομία όσο και την γεωπολιτική.
Το σίγουρο είναι ότι πλέον το κλίμα αποτελεί ένα δεδομένο το οποίο την επόμενη εικοσαετία θα επηρεάσει πολλαπλώς την παγκόσμια οικονομία είτε στα πλαίσια της αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών είτε στην προσαρμογή της στα νέα δεδομένα.