Τζεντιλόνι: Η έκθεση των θεσμών για την ελληνική οικονομία θα είναι πολύ θετική

Η έκθεσητων θεσμών για την ελληνική οικονομία, που θα ανακοινωθεί στα τέλη Φεβρουαρίου, θα είναι πολύ θετική, προανήγγειλε ο Επίτροπος της ΕΕ για την Οικονομία, Πάολο Τζενιλόνι, ανοίγοντας τον δρόμο για να χρησιμοποιηθούν τα κέρδη των ευρωπαϊκών κεντρικών τραπεζών από τα ελληνικά ομόλογα (SMP και ANFAs) για επενδύσεις.

Ο κ. Τζεντιλόνι προανήγγειλε, παράλληλα, μία αναθεώρηση προς τα πάνω όσον αφορά τις χειμερινές προβλέψεις της Κομισιόν για τον ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, λέγοντας ότι θα είναι πιο κοντά σε αυτές της Τράπεζας της Ελλάδος. Σημειώνεται ότι η Κομισιόν προέβλεπε ρυθμό ανάπτυξης 2,3% για την Ελλάδα το 2020, ενώ η Τράπεζα της Ελλάδος προβλέπει 2,5%.

«Ως προς τη χρήση των SMP και ANFAs, η διαδικασία προχωράει με την παρουσίαση αυτόν τον μήνα της έκθεσης για την ελληνική οικονομία η οποία έχω λόγους να πιστεύω ότι θα είναι πολύ θετική και είναι επίσης πιθανό την επόμενη εβδομάδα οι χειμερινές προβλέψεις για την Ελλάδα σε σχέση με αυτές που είχαμε το φθινόπωρο, θα είναι πιο κοντά σ΄ αυτές που εξέδωσε πρόσφατα η Τράπεζα της Ελλάδας. Αυτή η διαδικασία, λοιπόν δίνει τον ρυθμό ώστε όπως αποφασίσαμε τον Δεκέμβριο, στη συνάντηση του Ιουνίου του Eurogroup θα συζητήσουμε και θα μπορέσουμε να αποδώσουμε τη χρήση αυτών των κερδών για επενδύσεις. Θα είναι το πρώτο βήμα και όχι το μοναδικό, καθώς θα έχουμε σταδιακή προσέγγιση σ’ αυτό το θέμα».

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος αναφέρθηκε στο σχέδιο της Κομισιόν για την “Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία” και υπογράμμισε ότι η Ελλάδα μπορεί να αναδειχθεί σε “πράσινο πρωταθλητή” στην Ευρώπη, καθώς έχει σημαντικά συγκριτικά πλεονεκτήματα και αναφέρθηκε στη γεωγραφική της θέση, το κλίμα, τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, τον πράσινο τουρισμό, τον αγροδιατροφικό τομέα με πολλά μοναδικά προϊόντα. «Είναι σημαντικό να αδράξεις την ευκαιρία», είπε χαρακτηριστικά.

Για το καυτό θέμα της ενεργειακής μετάβασης, για την οποία στη χώρα μας υπάρχει προβληματισμός λόγω της εξάρτησης από τον λιγνίτη, ο Ευρωπαίος αξιωματούχος σημείωσε ότι οι πόροι του νέου μηχανισμού, του λεγόμενου Ταμείου Δίκαιης Μετάβασης, το οποίο καλείται να απορροφήσει τους οικονομικούς και κοινωνικούς κραδασμούς στη μεταβατική φάση προς την πράσινη ενέργεια, επικεντρώνονται στον άνθρακα και ειδικά για την Ελλάδα, στον λιγνίτη.

Πηγή πληροφοριών: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Exit mobile version