ΤτΕ: Μείωση στα επιτόκια των νέων δανείων τον Σεπτέμβριο – Αναλυτικά τα στοιχεία

δάνειο

Σημαντική μείωση καταγράφηκε στα επιτόκια των νέων δανείων τον Σεπτέμβριο επειδή υπήρξε αυξημένος τραπεζικός ανταγωνισμός, όπως αυτό προκύπτει από σχετικά στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος. Αυτό συνέβη δεδομένου ότι η ζήτηση ήταν μικρή, το επιτόκιο των νέων δανείων περιορίστηκε κατά μέσο όριο στο 6,15% (έναντι 6,33% τον Αύγουστο), ενώ των νέων καταθέσεων αυξήθηκε στο 0,43% (έναντι 0,39%). Αυτό είχε ως αποτέλεσμα το περιθώριο επιτοκίου στις νέες χορηγήσεις να ανέλθει στις 5,72 μονάδες από 5,94 μονάδες  που ήταν 1 μήνα νωρίτερα.

Ωστόσο μικρή αύξηση  σημειώθηκε στο επιτοκιακό περιθώριο υφιστάμενων καταθέσεων και δανείων, στις 5,89 μονάδες έναντι 5,85 μονάδες τον Αύγουστο.  Σημειώνεται δε πως τα  μέσα σταθμισμένα επιτόκια του συνόλου των υφιστάμενων καταθέσεων και δανείων αυξήθηκαν στο 0,46% και στο 6,35% αντίστοιχα το Σεπτέμβριο. Αξιοσημείωτο είναι δε πως  τα επιτοκιακά περιθώρια  ήταν σε πολύ υψηλά  επίπεδα αν  αυτά συγκριθούν με αυτά του  Ιουλίου του 2022  καθώς το επιτοκιακό περιθώριο ήταν τότε  στο 3,69% για τα νέα δάνεια και καταθέσεις και στο 3,56% για τα υφιστάμενα.

Νέες καταθέσεις

Νέα Δάνεια

Όσον αφορά τη διάρθρωση των επιτοκίων ως προς το ύψος του δανείου σημειώνεται ότι το μέσο επιτόκιο για δάνεια μέχρι και 250.000 ευρώ αυξήθηκε κατά 8 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 5,76%, για δάνεια από 250.001 μέχρι 1 εκατ. ευρώ αυξήθηκε κατά 9 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 6,06%, ενώ για δάνεια άνω του 1 εκατ. ευρώ μειώθηκε κατά 34 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 6,06%.

 

Υφιστάμενες Καταθέσεις

Υφιστάμενα Δάνεια

 

Δείτε παρακάτω τους σχετικούς πίνακες

 

 

 

Exit mobile version