Ανάπτυξη 0,7% το 2014 και κατ` ελάχιστον 2,5% για το 2015 προβλέπει η ενδιάμεση έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος, η οποία δόθηκε πριν από λίγο στην Βουλή.
Στην έκθεση τονίζεται ότι η επιστροφή στην ανάπτυξη μπορεί να γίνει μόνο με συναίνεση των πολιτικών κομμάτων και πως η ελληνική οικονομία χρειάζεται την προληπτική πιστωτική γραμμή.
Συγκεκριμένα στην έκθεση αναφέρεται ότι η διατήρηση της σταθςερότητας, η εξάλειψη της αβεβαιότητρας και η αναπτυξιακή προοπτική είναι: «εφικτές µόνο σε ένα περιβάλλον συνεννόησης και συνεργασίας των πολιτικών φορέων ώστε να εξασφαλίζεται η συνέχεια.
Η χώρα µας ακόµη χρειάζεται υποστήριξη από ένα αξιόπιστο πρόγραµµα προληπτικής χρηµατοδότησης από τους Ευρωπαίους εταίρους έως ότου διασφαλιστεί η διατηρήσιµη χρηµατοδότηση των δανειακών αναγκών της από τις διεθνείς αγορές.
Στο πλαίσιο αυτό η σχέση αµοιβαίας εµπιστοσύνης και συνεργασίας µε τους εταίρους µας αποκτά πρωτεύουσα σηµασία».
Παράλληλα επισημαίνεται ότι τo κλίμα στις διεθνείς αγορές παραμένει εύθραυστο, γεγονός που δυσχεραίνει την προσπάθεια της Ελλάδας για ομαλή επάνοδο στις διεθνείς αγορές κεφαλαίων.
Επίσης, απαιτείται η επιτάχυνση των διαρθρωτικών αλλαγών, ο εξορθολογισμός της λειτουργίας του κράτους, η πάταξη της φοροδιαφυγής αλλά και μέριμνα για την βιωσιμότητα των ασφαλιστικών ταμείων.
Οι παρεµβάσεις όπως η διατήρηση της δημοσιονομικής προσαρμογής, ο εξορθολογισμός του κράτους, οι αλλαγές στην αγορά εργασίας, η μέριμνα στα ασφαλιστικά ταμεία και η τόνωση των δημοσίων επενδύσεων θα επιτρέψουν τη σταδιακή µείωση των συντελεστών φορολογίας εισοδήµατος φυσικών και νοµικών προσώπων προσώπων.
Για το τραπεζικό σύστημα η μεγαλύτερη πρόκληση είναι η αύξηση του όγκου των προβληματικών δανείων και η ΤτΕ καλεί τις τράπεζες να προχωρήσουν άμεσα στην ενεργή διαχείριση του προβλήματος.
Τονίζεται ακόμη ότι το τραπεζικό σύστημα πρέπει να αναλάβει ενεργό ρόλο στην κλαδική αναδιάρθρωση της οικονομίας, διοχετεύοντας πιστώσεις στις πραγματικά βιώσιμες επιχειρήσεις.
Η πρόβλεψη
Η Τράπεζα της Ελλάδος στην προηγούμενη Έκθεση Νομισματικής Πολιτικής, τον Ιούνιο του 2014, είχε εκτιμήσει, με βάση τις υφιστάμενες τότε ενδείξεις, ότι η οικονομία είχε εισέλθει σε φάση σταθεροποίησης, γεγονός που καθιστούσε πολύ πιθανή την επάνοδο της οικονομίας σε τροχιά ανάκαμψης.
Η εκτίμηση αυτή επιβεβαιώθηκε, καθώς μετά από έξι χρόνια συνεχούς και μεγάλης πτώσης, το ΑΕΠ εμφανίζει το β΄ και το γ΄ τρίμηνο του 2014 θετικούς ετήσιους ρυθμούς μεταβολής, με αποτέλεσμα την αύξησή του κατά 0,6% το εννεάμηνο του 2014 έναντι της αντίστοιχης περιόδου του 2013.
Κινητήριες δυνάμεις αυτής της εξέλιξης ήταν η αύξηση των εξαγωγών και η ανάκαμψη της ιδιωτικής κατανάλωσης και των επενδύσεων σε μεταφορικό και μηχανολογικό εξοπλισμό.