Τσίπρας: Πιο ήπια η δημοσιονομική προσαρμογή – Δεν κόβονται οι συντάξεις

Η δημοσιονομική προσαρμογή που προβλέπει η συμφωνία είναι σαφώς ηπιότερη από τα προηγούμενα χρόνια, αλλά οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις είναι σκληρές, δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.
Τα 4 προηγούμενα χρόνια είχαμε κάθε χρόνο δημοσιονομική προσαρμογή 4% του ΑΕΠ, ενώ τώρα θα έχουμε 1% του ΑΕΠ κάθε χρόνο, με το συνολικό ύψος των μέτρων για την τριετία να φθάνει τα 7,9 δις. ευρώ, σημείωσε, προθέτοντας ότι και τώρα θα έχουμε υφεσιακά μέτρα, αλλά η προσαρμογή θα είναι πιο ήπια.
Πρέπει να φθάσουμε σε πρωτογενές πλεόνασμα στο 3% του ΑΕΠ το 2018, αλλά χωρίς να υπάρχει υποχρέωση για 1% φέτος και 2% το 2016.
Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι δεν μειώνονται οι μισθοί και οι συντάξεις και επομένως δεν συνεχίζεται η εσωτερική υποτίμηση, αλλά παραδέχθηκε ότι με τις αυξήσεις στην φορολογία – κυρίως στον ΦΠΑ – μειώνεται το διαθέσιμο εισόδημα των πολιτών.
Πρόκειται για παραλογισμό, είπε, αναφερόμενος στην επιμονή των δανειστών να αυξηθούν οι συντελεστές του ΦΠΑ στην εστίαση και στα ξενοδοχεία.
Όσον αφορά στις συντάξεις, είπε ότι δεν μειώνονται, αλλά καταργούνται οι πρόωρες συνταξιοδοτήσεις και αυξάνεται το όριο ηλικίας στα 67 χρόνια. «Ο πυρήνας των συντάξεων», είπε, «παραμένει αλώβητος». Για το ΕΚΑΣ είπε ότι δεν θα καταργηθεί, αλλά θα αντικατασταθεί έως το 2020 από το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα. Για τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος στις επικουρικές συντάξεις, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι θα επανεξεταστεί στο τέλος του 2016 και ότι η συμφωνία προβλέπει τη δυνατότητα να μην ισχύσει, εφόσον βρεθούν ισοδύναμα μέτρα.
Ο πρωθυπουργός είπε ότι δεν θεωρεί πως οι πρόωρες συνταξιοδοτήσεις αποτελούν προοδευτική πολιτική και ότι το πρόβλημα του ασφαλιστικού θα το έχουμε μπροστά μας είτε με τρόικα είτε χωρίς τρόικα.
Είπε, ακόμη, ότι η αύξηση των εισφορών για τον κλάδο υγείας αποτελεί προοδευτική πολιτική .

Exit mobile version