Με το ποσό των 25 δις. ευρώ που προβλέπει η συμφωνία για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, οι Έλληνες που κράτησαν τα χρήματά τους σε αυτές δεν θα έχουν κανένα πρόβλημα, γιατί οι καταθέσεις τους θα είναι διασφαλισμένες, τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας στη συνέντευξη που έδωσε στην ΕΡΤ. Ο ίδιος, μάλιστα, σημείωσε πως θεωρεί ότι τελικά οι τράπεζες θα χρειασθούν λιγότερα – περίπου 10 δις. ευρώ – για την ανακεφαλαιοποίησή τους.
Ο ELA θα αυξηθεί σταδιακά μετά την επικύρωση της συμφωνίας από τα κοινοβούλια των χωρών της Ευρωζώνης, είπε ο πρωθυπουργός, και αυτό θα οδηγήσει σταδιακά στην αύξηση του ορίου ημερήσιων αναλήψεων των καταθετών, αλλά πρόσθεσε ότι δεν μπορεί να προβλέψει ακριβώς τον χρόνο που θα χρειασθεί για την άρση των ορίων αυτών. Οι τράπεζες, είπε, θα ανοίξουν όταν κυρωθεί η συμφωνία.
Για τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο νέο πρόγραμμα, ο κ. Τσίπρας είπε ότι αυτό το έθεσαν ως προϋπόθεση η Γερμανία, η Ολλανδία και μία σειρά άλλων χωρών για να δώσουν τα 82 δις. ευρώ που προβλέπει συνολικά η συμφωνία για την επόμενη τριετία.
«Για να πούμε του στραβού το δίκιο», είπε, οι χώρες αυτές θα δώσουν 82 δις. ευρώ και δέχθηκαν να προχωρήσει το θέμα της αναδιάρθρωσης του χρέους. Με την αναδιάρθρωση, πρόσθεσε, το μήνυμα που θα εκπέμψουμε στις αγορές είναι ότι η Ελλάδα δεν θα έχει πρόβλημα χρέους.
Όσον αφορά στο νέο Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι η πρόταση του Σόιμπλε ήταν να έχει τη έδρα του στο Λουξεμβούργο και με μία περιουσία 50 δις. ευρώ για να εκποιηθεί. Τελικά, είπε, μετά από τη μάχη που δόθηκε, καταλήξαμε ότι το Ταμείο θα έχει ελληνική διοίκηση με εποπτεία από τους δανειστές (όπως και το ΤΑΙΠΕΔ).
Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι μέσα στα επόμενα 30 χρόνια θα πρέπει να εισπραχθούν από την πώληση των μετοχών των τραπεζών 25 δις. ευρώ, επομένως σε βάθος 30ετίας θα υπάρξουν ρευστοποιήσεις ύψους 25 δις. ευρώ άλλων περιουσιακών στοιχείων (όχι απαραίτητα αποκρατικοποιήσεις), από τα οποία τα 12,5 δις. ευρώ θα διατεθούν για την ανάπτυξη και τα άλλα 12,5 δις. ευρώ για τη στήριξη των τραπεζών.