Quantcast
Τσίπρας: Η Ελλάδα είναι συνεπιβάτης και όχι λαθρεπιβάτης στο ευρώ - enikonomia.gr
share

Τσίπρας: Η Ελλάδα είναι συνεπιβάτης και όχι λαθρεπιβάτης στο ευρώ

δημοσιεύτηκε:

Μηνύματα προς την Ευρώπη και τις ΗΠΑ έστειλε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στη συνέντευξη τύπου που έδωσε στη Μόσχα με τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.
Απαντώντας σε επικριτικά σχόλια Ευρωπαίων αξιωματούχων για την επίσκεψή του στη Μόσχα, ο κ. Τσίπρας είπε ότι η Ελλάδα δεν είναι αποικία χρέους, αλλά ανεξάρτητη χώρα που μπορεί να ασκεί τη δική της πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική, αξιοποιώντας τον γεωπολιτικό ρόλο της.
Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι στη συνάντηση με τον κ. Πούτιν συζήτησε τη δυνατότητα μίας αμοιβαίας επωφελούς συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, αλλά όχι το χρηματοδοτικό πρόβλημα της Ελλάδας. Η Ελλάδα, είπε, δεν είναι επαίτης και το χρηματοδοτικό της πρόβλημα είναι ευρωπαικό, προσθέτοντας ότι πρέπει να βρεθεί από κοινού λύση του με την Ευρώπη, η οποία θα έχει και η ίδια πρόβλημα, αν δεν το λύσει.
Απαντώντας στα σενάρια να αναγκασθεί η Ελλάδα να πεταχθεί από το πλοίο της Ευρωζώνης, ο πρωθυπουργός είπε ότι η Ελλάδα είναι συνεπιβάτης και συνιδιοκτήτης του πλοίου και όχι λαθρεπιβάτης, προσθέτοντας ότι δεν μπορεί να υπάρχουν χώρες που θα είναι στην πρώτη θέση και άλλες στο κατάστρωμα, με κίνδυνο να βρεθούν στη θάλασσα.
Στη συνάντηση με τον Ρώσο Πρόεδρο τέθηκαν τα ζητήματα:
– της ενίσχυσης της ενεργειακής συνεργασίας και ειδικότερα της κατασκευής ενός ελληνικού αγωγού που θα μεταφέρει ρωσικό αέριο από τα ελληνοτουρκικά σύνορα,
– της ενίσχυσης των ελληνικών εξαγωγών στη Ρωσία που επλήγησαν από το περυσινό εμπάργκο στα αγροτικά προιόντα της ΕΕ και
– των ρωσικών επενδύσεων σε μία σειρά τομέων της Ελλάδας – όπως στις υποδομές, την ενέργεια και τον τουρισμό.
Όσον αφορά τον αγωγό, ο Τσίπρας είπε ότι η Ελλάδα θα διερευνήσει τη δυνατότητα χρηματοδότησης ενός ελληνικού αγωγού, που θα αποτελεί επέκταση του λεγόμενου Turkish Stream, δηλαδή του αγωγού που προβλέπεται να μεταφέρει αέριο από τη Ρωσία στην Τουρκία, σεβόμενη το πλαίσιο (των υποχρεώσεων) από τη συμμετοχή της στην Ε.Ε.
Στο θέμα του εμπάργκο, για το οποίο ο Πούτιν είπε ότι δεν μπορεί να γίνει εξαίρεση μόνο για μία χώρα της ΕΕ, ο πρωθυπουργός και ο Ρώσος Πρόεδρος σημείωσαν ότι συζητήθηκε η δημιουργία κοινών ελληνορωσικών επιχειρήσεων για να αντιμετωπισθεί το πρόβλημα.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.