Δεν πρόκειται να υπάρξει νέο μνημόνιο, δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στη δευτερολογία του στη Βουλή.
«Από τις ομιλίες του κ. Σαμαρά, του κ. Θεοδωράκη και του κ. Βενιζέλου διαπίστωσα την προσδοκία ότι η χώρα θα οδηγηθεί σε τρίτο μνημόνιο που θα το υπογράψει η νέα κοινοβουλευτική πλειοψηφία», είπε απευθυνόμενους στους αρχηγούς των κομμάτων της Αντιπολίτευσης, προσθέτοντας: «Μην προσδοκάτε άδικα. Αυτή η κυβέρνηση και αυτή η Βουλή δεν πρόκειται να ψηφίσουν νέα μνημόνια».
Απαντώντας στην επισήμανση του Προέδρου του Ποταμιού κατά την πρωτολογία του, ότι ο χρόνος τελειώνει για την κυβέρνηση, γιατί η συμφωνία πρέπει να κλείσει έως τις 14 Ιουνίου, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «δεν υπάρχει χρονικό όριο στη διαπραγμάτευση», προσθέτοντας ότι το όριο είναι μόνο η επίτευξη μίας δίκαιης συμφωνίας. Το ορόσημο της 14ης Ιουνίου αφορά, είπε ο κ. Τσίπρας, το γεγονός ότι η γερμανική Βουλή θα κλείσει τότε για λίγες ημέρες, ενώ σημείωσε ότι ένα τέτοιο χρονικό περιορισμό δεν του έχει θέσει ούτε η καγκελάριος Μέρκελ.
Ο πρωθυπουργός είπε ότι είναι σωστή η παρατήρηση του αρχηγού της Ν.Δ. πως με τα μικρότερα πρωτογενή πλεονάσματα θα χρειασθεί νέος δανεισμός. «Για τον λόγο αυτό», πρόσθεσε, «ζητάμε την αναδιάρθρωση του χρέους», κάτι που δεν έχουν στην οπτική τους η Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ.
Αναφορικά με την πρόταση για συμφωνία της ελληνικής κυβέρνησης προς τους θεσμούς, ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι προβλέπει τη μείωση του συντελεστή ΦΠΑ κατά 2 μονάδες όσον αφορά το ρεύμα και την εστίαση, αλλά και αύξηση στα ξενοδοχεία, όχι όμως πάνω από τον μέσο όρο της ΕΕ για να μην πλήξουμε την ανταγωνιστικότητά τους.
Σχετικά με τη δήλωση του κ. Σαμαρά ότι η κυβέρνησή του δεν είχε αποδεχθεί την κατάργηση του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ στα νησιά, ο πρωθυπουργός είπε ότι θα τη χρησιμοποιήσει για να πει στους δανειστές μας ότι δεν μπορεί να δεχθεί αυτός ένα τέτοιο μέτρο. Πάντως, είπε, ότι η θέση του κ. Σαμαρά πως δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή η πρόταση των πιστωτών, τον βοηθά στη διαπραγμάτευση.
Τελος, είπε ότι η Ν.Δ. συγκρίνει την πρόταση των θεσμών με τα σκληρά μέτρα με το e-mail Χαρδούβελη, το οποίο αντανακλούσε τις θέσεις της τότε κυβέρνησης και όχι των πιστωτών.