Μέσα σε λίγες εβδομάδες από σήμερα οι πολίτες θα ενημερωθούν για τον τρόπο που μπορούν να προστατέψουν το σπίτι τους από πλειστηριασμό αλλά και για το πώς θα κάνουν αίτηση στον εξωδικαστικό μηχανισμό, όπως γνωστοποίησε σήμερα ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Οικονομικών, Όμηρος Τσάπαλος μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα.
«Τώρα διευκολύνουμε τους πολίτες και θα τους ενημερώσουμε γι’ αυτό όταν έρθει η ώρα μέσα σε λίγες εβδομάδες από σήμερα. Θα διευκολύνουμε τους πολίτες για να μάθουν τα δικαιώματά τους. Να ξέρουν δηλαδή ότι μπορούν να μπουν σε καθεστώς ευαλωτότητας εφόσον το δικαιούνται και με αυτόν τον τρόπο να προστατεύσουν το σπίτι τους από πλειστηριασμό. Και θα τους δώσουμε δυνατότητες ενημέρωσης για το πώς θα κάνουν αίτηση στον εξωδικαστικό μηχανισμό. Γενικά να ξέρουν ποια είναι τα δικαιώματά τους και ποιοι κινδυνεύουν για να αποφύγουμε τέτοιου είδους περιπτώσεις και στο μέλλον. Στο παρελθόν υπήρξαν πολλές περιπτώσεις δυστυχώς. Καμία κυβέρνηση δεν θέλει αλλά δεν θέλει και κανένας συμπολίτης μας να βιώνει τέτοιου είδους περιστατικά» σημείωσε ο κ. Τσάπαλος
Τι αλλάζει στον εξωδικαστικό μηχανισμό με το νέο νομοσχέδιο
Επίσης ο κ. Τσάπαλος αναφέρθηκε εκτενώς στο θέμα του εξωδικαστικού μηχανισμού. Όπως είπε με το νέο νομοσχέδιο για τα κόκκινα δάνεια βελτιώνεται ο εξωδικαστικός μηχανισμός.
«Ο νόμος, έτσι όπως ψηφίστηκε χθες, προστατεύει 100% τον ευάλωτο δανειολήπτη. Δηλαδή εκείνον ο οποίος είναι άνεργος, εκείνος ο οποίος δεν έχει παρά ελάχιστα εισοδήματα και απειλείται η πρώτη του κατοικία σε πλειστηριασμό. Γι’ αυτούς τους ανθρώπους, οι οποίοι είναι πάρα πολλοί και καθημερινά βλέπουμε περιπτώσεις ατόμων να βγαίνουν στο σφυρί τα σπίτια τους, δεν χρειάζεται το 10% προκαταβολή. Έχουν εξαιρεθεί από την πρόβλεψη του νόμου αυτοί οι άνθρωποι να πληρώνουν 10% προκαταβολή. Υποχρεωτικά ο servicer και η τράπεζα, όπως και το Δημόσιο, από εδώ και στο εξής θα αποδέχονται την απόφαση του εξωδικαστικού χωρίς προκαταβολή Και Εάν θέλει ο servicer να προσβάλει την απόφαση του εξωδικαστικού θα πρέπει να πάει δικαστικά και να αποδείξει με δικά του έξοδα κατά πόσον έχει δίκιο ή όχι, .Για όλους τους υπόλοιπους δε , υπάρχει αυτή η πρόβλεψη του 10% σε εκείνες τις περιπτώσεις που έχουν φτάσει στο τελευταίο σκαλοπάτι ουσιαστικά, λίγο πριν τον πλειστηριασμό » είπε ο κ. Τσάπαλος.
Υπενθύμισε δε πως οι servicers ζητούσαν όλα αυτά τα χρόνια ποσοστά προκαταβολής της τάξεως του 30%/ 35%/ 40% από τους δανειολήπτες . «Γιατί ξέρετε πολύ καλά ότι τους συμφέρει τους servicers όταν έχει πάει στο χείλος του γκρεμού το σπίτι να το πάρουν παρά να αποδεχτούν μια προκαταβολή από τους δανειολήπτες. Εμείς τους επιβάλλουμε να πληρώνουν οι δανειολήπτες μόνο το 10%, το ελάχιστο δηλαδή και όχι 30, 35%/ 40%. Και αυτό νομίζω ότι είναι μια πάρα πολύ σημαντική πρόβλεψη του εξωδικαστικού. Όπως επιπλέον πρόβλεψη είναι για όλους τους δανειολήπτες, ασχέτως αν είναι ευάλωτοι ή όχι, ότι μπορούν να δουν επιπλέον κούρεμα στην οφειλή τους έως 28%, εφόσον έχουν εμπράγματη εξασφάλιση (δηλαδή εφόσον έχουν κάποιο ακίνητο σε βεβαίωση της εξασφάλισης). Και επίσης μειώνεται το επιτόκιο της δόσης στο 3%. Μέχρι πρότινος ήταν ένα μικτό επιτόκιο και σταθερό και euribor, ξέρουμε όλοι ότι με βάση το euribor εκτινάχθηκαν τα επιτόκια » τόνισε με έμφαση.
«Τώρα λοιπόν λέμε 3% στάνταρ κλειδωμένο επιτόκιο για την κάθε δόση του εξωδικαστικού. Θεωρούμε ότι ανοίγουμε τον δίαυλο για πάρα πολλούς δανειολήπτες που ήταν εγκλωβισμένοι και όμηροι όλα αυτά τα χρόνια » πρόσθεσε.
Τι ισχύει για το ελβετικό φράγκο
Στη συνέχεια ρωτήθηκε εάν αυτό ισχύει και για εκείνους που πήραν δάνειο σε ελβετικό φράγκο. «Αυτό αφορά τους πάντες. Μπορούν και αυτοί που πήραν δάνειο σε ελβετικό φράγκο να ενταχθούν στον εξωδικαστικό μηχανισμό, να βάλουν μέσα και τα χρέη τους σε εφορία και ΕΦΚΑ, να κάνουν έναν καλό διακανονισμό και με κούρεμα, με ένα ευνοϊκό επιτόκιο που δεν το βρίσκεις αυτό το επιτόκιο σε καμία ρύθμιση με τράπεζα και να μπορέσουν έτσι να αντέξουν, να διευθετήσουν τα χρέη τους και να σώσουν πρωτίστως το σπίτι τους » απάντησε.