Οι θεσμοί δεν ζητούν έξτρα φόρο για το νέο σύστημα επικουρικής ασφάλισης ξεκαθάρισε σήμερα ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Πάνος Τσακλόγλου μιλώντας στο ραδιόφωνο στο Πρώτο Πρόγραμμα.
Όπως είπε σχετικά με το νέο νομοσχέδιο για την επικουρική ασφάλιση ” ο προγραμματισμός ήταν να έρθει στη Βουλή και να ψηφιστεί μέχρι τις καλοκαιρινές διακοπές. Η αρχική πρόθεση. ήταν να είναι ανοιχτή η Βουλή και την πρώτη εβδομάδα του Αυγούστου, οπότε θα συζητιόταν και θα ψηφιζόταν το νομοσχέδιο το συγκεκριμένο. Αποφασίστηκε, να κλείσει μια εβδομάδα νωρίτερα η Βουλή, οπότε αυτό που θα γίνει είναι ότι θα εισαχθεί το νομοσχέδιο, θα γίνουν οι συζητήσεις οι αντίστοιχες της Επιτροπής και θα πάει η ψήφιση του για μετά τις θερινές διακοπές,” δηλαδή τέλη Αυγούστου.
Και συνέχισε λέγοντας ότι παρουσίασε αναλυτικά στο ανώτατο δυνατό επίπεδο το νέο νομοσχέδιο για την επικουρική ασφάλιση στους θεσμούς. ” Έχει γίνει αναλυτική κουβέντα” για το νομοσχέδιο για την επικουρική ασφάλιση, οι θεσμοί από την πλευρά τους ” μου έστειλαν κάποιες διευκρινίσεις που ήθελαν, μιλήσαμε πάλι μαζί τους. Δεν έχει τεθεί ποτέ αυτό το ζήτημα το οποίο συζητιέται ,είδα και εγώ στις εφημερίδες περί εξτρά φόρου ” για το νέο σύστημα επικουρικής ασφάλισης.
Και εξήγησε γιατί δεν τέθηκε το θέμα περί εξτρά φόρου: “Συζητιέται όλη αυτή η ιστορία περί του κόστους μετάβασης και ούτω καθ’ εξής. Και πράγματι η κυβέρνηση εγγυάται ότι οι συντάξεις των παλαιών συνταξιούχων θα συνεχίσουν να καταβάλλονται ακριβώς με τους ίδιους κανόνες που καταβάλλονται και σήμερα, ενώ ταυτόχρονα οι εισφορές των νέων συνταξιούχων θα μπαίνουν σε ατομικούς λογαριασμούς όπου θα επενδύονται και κάποτε από αυτούς θα πληρωθεί και η σύνταξη η δική τους. Οπότε προκύπτει πράγματι αυτό το χρηματοδοτικό κενό το οποίο είπαμε. Αλλά αυτό εδώ το κενό είναι σε αυτά τα νούμερα τα οποία αναφέρονται στο δημόσιο διάλογο μόνο εάν παίρναμε αυτά τα λεφτά από τις εισφορές των νέων ασφαλισμένων και απλά τις θάβαμε δηλαδή δεν κάναμε καμία επένδυση με αυτές στην εθνική οικονομία”.
Ωστόσο ” αυτό το πράγμα το οποίο έχουμε πει είναι ότι ένα σημαντικό κομμάτι των πόρων του καινούργιου ασφαλιστικού συστήματος πρόκειται να επενδυθεί στην ελληνική οικονομία”, συμπλήρωσε και τόνισε ότι ” το ποσοστό των επενδύσεων, αυτή τη στιγμή στην ελληνική οικονομία είναι μακράν το χαμηλότερο στην ΕΕ, και αυτός είναι και ο κύριος παράγοντας για τον οποίο δεν πετυχαίνουμε και υψηλούς ρυθμούς οικονομικής ανάπτυξης. Όταν κάνεις επενδύσεις σε μια οικονομία, αυτό το πράγμα που βγαίνει είναι ότι έχεις αύξηση στην παραγωγικότητά σου. Αυτό σημαίνει περισσότερες δουλειές, σημαίνει υψηλότερους μισθούς και αυτά με τη σειρά τους σημαίνουν και υψηλότερους φόρους και υψηλότερες εισφορές κοινωνικής ασφάλισης. Μόνο όταν αφαιρέσεις όλα αυτά τα πράγματα από αυτό ακαθάριστο κόστος μετάβασης , προκύπτει το καθαρό κόστος μετάβασης”.
Μεταξύ άλλων ανέφερε ότι εκτός από την αναλογιστική μελέτη, έχουμε καταθέσει και μια μελέτη μακροοικονομικών συνεπειών της εισαγωγής αυτής της νέας μεταρρύθμισης, η οποία λέει πως αν τα λάβουμε όλα αυτά υπόψη, είναι εντελώς διαχειρίσιμο το κόστος για το οποίο συζητάμε.
” Η Ελλάδα είναι μια χώρα που έχει υψηλό δημόσιο χρέος” είπε και πρόσθεσε ότι ” είμαστε μια γερασμένη χώρα.”
Αν όμως είμασταν μια χώρα με πολλούς εργαζόμενους κα με πάρα πολύ λίγους συνταξιούχους, δεν θα υπήρχε και μεγάλη πίεση για να μεταρρυθμιστεί το σύστημα της επικουρικής ασφάλισης .Για αυτόν ακριβώς τον λόγο τι κάνουμε “. Δηλαδή να βγάλουμε ένα κομμάτι από αυτό που λέμε τον δημογραφικό κίνδυνο – το ότι γερνάμε πολύ σαν κοινωνία από το σύστημα της κοινωνικής ασφάλισης. Ίσα- ίσα μειώνουμε την αβεβαιότητα, δεν την αυξάνουμε με αυτό το σύστημα”, σημείωσε .
Τα κίνητρα για ασφαλιστούν οι νέοι εργαζόμενοι
Σε ερώτηση τι κίνητρο θα έχουν οι νέοι ασφαλισμένοι για να ασφαλιστούν σε ιδιωτικές εταιρείες και να δημιουργηθεί αυτός ο ιδιωτικός κουμπαράς απάντησε τα εξής ” δεν υπάρχουν ούτε ιδιωτικές εταιρίες, ούτε ιδιωτικός κουμπαράς. Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου κάνουμε. Η επικουρική είναι κομμάτι της κοινωνικής ασφάλισης, προστατεύεται από το Σύνταγμα και δεν υπάρχει ούτε η εμπλοκή ιδιωτικών εταιρειών όπως κάποιοι πολύ πονηρά το θέτουν στο δημόσιο διάλογο “.
Και συνέχισε λέγοντας , ” ότι δεν είναι ότι κάνουμε κάτι τόσο πρωτότυπο. Αυτά τα συστήματα τα οποία πάμε να εισάγουμε τώρα ,υπάρχουν εδώ και πολλές δεκαετίες σε πάρα πολλές χώρες. Την εμπειρία που έχουμε από τις χώρες αυτές είναι ότι παρότι τα κεφαλαιοποιητικά συστήματα έχουν διακυμάνσεις, οι αποδόσεις τους σε μακροχρόνια περίοδο …..και τώρα που μιλάμε o πρώτος συνταξιούχος που θα βγει από αυτό το σύστημα θα είναι έπειτα από 3-4 δεκαετίες. Αυτό το πράγμα το οποίο έχουμε είναι ότι αποδόσεις τους είναι σημαντικά υψηλότερες από αυτές που δίνουν τα διανεμητικά συστήματα σαν αυτό που έχουμε τώρα και ειδικά τα διανεμητικά συστήματα γερασμένων κοινωνιών όπως είναι η ελληνική .Oπότε αυτό το οποίο μπορούν να προσδοκούν είναι μια πολύ καλύτερη σύνταξη από αυτήν που θα έπαιρναν με τον υφιστάμενο μηχανισμό .Οπότε έχουν και κίνητρο να ασφαλιστούν και κίνητρο ότι θα πάρουν μια πολύ καλύτερη σύνταξη που θα έπαιρναν διαφορετικά.”.
Τσακλόγλου: Οι θεσμοί δεν ζητούν έξτρα φόρο για το νέο σύστημα επικουρικής ασφάλισης
δημοσιεύτηκε:
22:38
, 12 Ιουλίου 2021
Οικονομία
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα
3 ώρες πριν
Μπρατάκος: «Καθοριστικός ο ρόλος των Επιμελητηρίων στην τοπική και περιφερειακή ανάπτυξη»
5 ώρες πριν