Αν υπάρξει συμφωνία για τις ελληνικές προτάσεις, αυτή θα είναι δύσκολη, δήλωσε στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, παραδεχόμενος ότι η κυβέρνηση έκανε μεγάλες παραχωρήσεις. Με τη συζήτηση, είπε, ζητάμε ενίσχυση της διαπραγματευτικής θέσης της κυβέρνησης για να επιτύχει καλύτερη συμφωνία.
Από την άλλη πλευρά, ο υπουργός άφησε να εννοηθεί ότι η επιδιωκόμενη συμφωνία θα είναι καλύτερη από αυτή που καταψήφισε το 61,5% των Ελλήνων με το δημοψήφισμα, επειδή θα έχει ευνοϊκές ρυθμίσεις για το χρέος και προβλέπει σταδιακή εφαρμογή κάποιων επώδυνων μέτρων – όπως της κατάργησης του ΕΚΑΣ και των επιδοτήσεων στους αγρότες – χωρίς να προβλέπονται περισσότερα δημοσιονομικά μέτρα έως το 2018.
Στο Eurogroup, είπε ο υπουργός, η Γερμανία και το ΔΝΤ μας ζήτησαν περισσότερα μέτρα, επειδή το πρόγραμμα είναι 3ετές, αλλά εμείς είπαμε ότι τα επιπλέον μέτρα πρέπει να είναι διαρθρωτικά (για την πάταξη της διαφθοράς και την αναδιοργάνωση της δημόσιας διοίκησης).
Όσον αφορά στο χρέος, ο υπουργός είπε ότι «πολλά πράγματα που ζητήσαμε, θα γίνουν» και τόνισε ειδικότερα ότι τα ομόλογα που πρέπει να αποπληρώσει τα επόμενα χρόνια η Ελλάδα στην ΕΚΤ (περίπου 25 δις. ευρώ), καθώς και τα δάνεια που πρέπει να αποπληρώσει στο ΔΝΤ, θα μετατραπούν σε χρέος προς τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) που θα είναι πιο εύκολα εξυπηρετήσιμο.
Ο κ. Τσακαλώτος πρόσθεσε ότι υπάρχουν στο τραπέζι πολλές προτάσεις για το πώς θα βοηθηθεί η Ελλάδα, όχι μόνο για το βραχυπρόθεσμο χρέος έναντι της ΕΚΤ, αλλά και το μακροπρόθεσμο χρέος που πρέπει να εξυπηρετεί από το 2022 (υπονοώντας την αναδιάρθρωσή του με πιθανή νέα επιμήκυνση της αποπληρωμής του και μείωση των επιτοκίων).
Για το αναπτυξιακό σκέλος της συμφωνίας, ο υπουργός είπε ότι είναι πιο καθαρά τα πράγματα, καθώς υπάρχει το πακέτο Γιούνκερ. Τόνισε, όμως, ότι υπάρχουν και γκρίζες ζώνες, όπως είναι ο τρόπος που θα γίνεται η εποπτεία. Η προηγούμενη πρόταση των εταίρων προέβλεπε 4 αξιολογήσεις σε 5 μήνες, είπε, και τόνισε ότι οι πολύ συχνές αξιολογήσεις είναι καταστροφικές.