Οι προβλέψεις μας για την πορεία της οικονομίας το τρίτο τρίμηνο του έτους (μετά την επιβολή των capital controls) είναι πολύ καλύτερες από αυτές που έγιναν από τους δανειστές, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, μιλώντας στη συζήτηση για τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης στη Βουλή.
Ο υπουργός σημείωσε ότι τις προβλέψεις αυτές δεν μπορούσαμε να τις ενσωματώσουμε στο προσχέδιο του προϋπολογισμού, αλλά πρόσθεσε ότι έχουν ειδοποιηθεί οι Βρυξέλλες σχετικά. Γι’ αυτό τον λόγο, είπε, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε χθες σε επιστροφή στην ανάπτυξη από το πρώτο εξάμηνο του 2016.
Ο κ. Τσακαλώτος άφησε να εννοηθεί ότι η κυβέρνηση θα ζητήσει να αλλάξουν οι προβλέψεις για το ΑΕΠ που περιλαμβάνονται στο προσχέδιο του προϋπολογισμού και συγκεκριμένα για μείωση του ΑΕΠ φέτος κατά 2,3% και το 2016 κατά 1,3%.
Αν τελειώσουμε με τα θέματα της πρώτης αξιολόγησης, της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών και της ρύθμισης του χρέους, πρόσθεσε ο υπουργός Οικονομικών, μπορεί να αυξηθεί γρήγορα η ζήτηση και να καταργηθούν τα capital controls.
Για το ζήτημα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, ο κ. Τσακαλώτος τόνισε ότι αυτή πρέπει να γίνει γρήγορα και με στήριξη στους υφιστάμενους μετόχους (το κράτος και τους ιδιώτες).
Για το χρέος, είπε, ότι η κυβέρνηση έχει διεθνοποιήσει το ζήτημα και αυτό δίνει μεγάλες ελπίδες ότι μπορεί να λυθεί μετά την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης. Η κυβέρνηση, είπε, έχει την τεχνική κατάρτιση και τις πολιτικές συμμαχίες για να επιτύχει.
Αισιόδοξος εμφανίσθηκε ο υπουργός Οικονομικών και για την αποκατάσταση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας στην Ελλάδα, καθώς, όπως είπε, πολλοί Ευρωπαίοι θέλουν να συμβεί αυτό, γιατί φοβούνται και για τη δική τους χώρα.
Εκτός από τις εργασιακές σχέσεις, η κυβέρνηση θα δώσει αγώνα και για τα ανοικτά θέματα που αφορούν στις συντάξεις και τα κόκκινα δάνεια.
Παραδέχθηκε ότι υπάρχουν πολλά δύσκολα πράγματα που πρέπει να γίνουν με την πρώτη αξιολόγηση και δημιουργούνται προβλήματα που πρέπει να λυθούν με άλλους τρόπους. Για παράδειγμα, είπε, από την αύξηση της φορολογίας των αγροτών θα υπάρξουν προβλήματα για αυτούς, αλλά αυτά θα πρέπει να αντιμετωπισθούν όχι μέσα από το φορολογικό σύστημα, αλλά με ένα αναπτυξιακό πρόγραμμα που θα παρουσιάσει η κυβέρνηση στους θεσμούς τον Οκτώβριο.