Πολύ κοντά με τους θεσμούς στα βασικά θέματα της διαπραγμάτευσης – το ασφαλιστικό, τη φορολογία εισοδήματος, τα νέα δημοσιονομικά μέτρα και τα κόκκινα δάνεια – βρίσκονται η κυβέρνηση και οι δανειστές, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, στη διάρκεια συνέντευξης τύπου που έδωσε.
Ο υπουργός εξέφρασε την αισιοδοξία ότι θα υπάρξει συμφωνία σε έκτακτο Eurogroup στις 25/26 Απριλίου, αν και είπε ότι η σύγκληση του συμβουλίου αυτού δεν είναι βέβαιη. Το πακέτο των μέτρων είπε είναι αξιόπιστο και φθάνει συνολικά το 3% του ΑΕΠ (περίπου 5,4 δις. ευρώ), με το 1% να προκύπτει από το ασφαλιστικό, το 1% από τα δημοσιονομικά μέτρα και το υπόλοιπο 1% από τις αλλαγές στη φορολογία εισοδήματος.
Ο κ. Τσακαλώτος είπε ότι η κυβέρνηση ετοιμάζει δύο νομοσχέδια – για το ασφαλιστικό και τις αλλαγές στη φορολογία εισοδήματος – για να τα καταθέσει την επόμενη εβδομάδα στη Βουλή και να συζητηθούν με την κανονική κοινοβουλευτική διαδικασία, με στόχο να ψηφιστούν στο τέλος Απριλίου. Πρόσθεσε, ότι στα νομοσχέδια αυτά θα υπάρχει η δυνατότητα να ληφθούν και νέες παρατηρήσεις των δανειστών.
Για τις αλλαγές στη φορολογία εισοδήματος, ο υπουργός είπε ότι η κυβέρνηση πήρε πολλές συμβουλές από τους δανειστές.
Το νομοσχέδιο, είπε, ότι είναι προοδευτικά φορολογικό, προβλέπει έκπτωση φόρου 2.000 ευρώ για εισοδήματα έως 20.000 ευρώ, που σημαίνει πρακτικά ότι δεν θα φορολογούνται όσοι έχουν εισόδημα έως 9.100 ευρώ ετησίως. Από το ποσό των 20.000 ευρώ και πάνω, η έκπτωση φόρου θα μειώνεται 100 ευρώ ανά 1.000 ευρώ εισοδήματος.
Φορολογούμενος με εισόδημα 15.000 ευρώ ετήσιο εισόδημα θα πληρώσει επιπλέον φόρο 65 ευρώ, είπε, ενώ με την πρόταση της τρόικας θα πλήρωνε επιπλέον 245 ευρώ. Για έναν που έχει ετήσιο εισόδημα 100.000 ευρώ, θα προκύψει επιπλέον φόρος 1.800 ευρώ αντί μείωσης 1.900 ευρώ με βάση την πρόταση των δανειστών.
Τα εισοδήματα από τα ενοίκια θα φορολογούνται αυτοτελώς και η ειδική εισφορά αλληλεγγύης θα υπολογίζεται με οριακά φορολογικά κλιμάκια.
Για όσους έχουν εισόδημα από μισθούς και επιχειρηματική δραστηριότητα, τα εισοδήματά τους θα αθροίζονται (και θα φορολογούνται επομένως με υψηλότερους συντελεστές).
Τα μερίσματα θα φορολογούνται αυτοτελώς με 15% και προβλέπεται μείωση φορολογίας για το 92% των επιχειρήσεων.