Τσακαλώτος: Δεν συζητάμε πρόσθετα μέτρα

Του Τάσου Δασόπουλου

 

«Δεν συζητήσαμε για το πρόσθετο πακέτο μέτρων. Δεν μπορούμε να συζητούμε για κάτι για το οποίο δεν έχουμε δεχθεί ούτε καν επί της αρχής» τόνισε ο υπουργός Oικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος μετά την ολοκλήρωση – πριν από λίγη ώρα – της πρώτης ημέρας των επαφών με τους δανειστές, με απούσα την κ. Βελκουλέσκου του ΔΝΤ.

Ο υπουργός επέμεινε ότι στο φορολογικό και στο ασφαλιστικό, το υπουργείο Oικονομικών θα κινηθεί στην βάση όσων ειπώθηκαν στην κοινή συνέντευξη τύπου της περασμένης Τετάρτης με τον υπουργό Eργασίας Γιώργο Κατρούγκαλο και Aνάπτυξης Γιώργο Σταθάκη. Με βάση και το περίγραμμα των νομοσχεδίων που δόθηκαν το μεσημέρι στην δημοσιότητα, το Υπουργείο Oικονομιkών δεν συζητά αφορολόγητο κάτω από τα 9.090 ευρώ και το υπουργείο Eργασίας την περικοπή κύριων συντάξεων.

Στη συνάντηση που είχε νωρίτερα ο υπουργός Περιβάλλοντος Πάνος Σκουρλέτης για το θέμα του ΑΔΜΗΕ τόνισε ότι έχει οριστικοποιηθεί ένα σχέδιο δράσης για την ιδιωτικοποίηση της θυγατρικής της ΔΕΗ με το 20% να περνά σε ιδιώτη και το 29% να δίδεται μέσω του χρηματιστηρίου. Όπως είπε τον Μάιο θα κατατεθεί νομοθετική ρύθμιση για την αναστολή των διατάξεων που ήθελαν ιδιωτικοποίηση του 51% της εταιρίας. Θα περιέχει ακόμη το θεσμικό πλαίσιο για την απόσχιση της εταιρίας από την ΔΕΗ και την έναρξη του διαγωνισμού για την πώληση του 20% που υπολογίζεται ότι θα ολοκληρωθεί μέχρι και το τέλος του έτους, με μια ενδιάμεση επανεξέταση του θέματος τον Οκτώβριο.

Στη συνάντηση που είχαν οι ευρωπαίοι δανειστές με τον υπουργό Παιδείας Νίκο Φίλη, το θέμα του τέθηκε από την ελληνική πλευρά ήταν να απεμπλακούν οι 22.000 προσλήψεις που έχουν προγραμματιστεί από το υπουργείο από τους δημοσιονομικούς στόχους που συζητιούνται στην αξιολόγηση. Πάντως, όπως παραδέχθηκε ο κ. Φίλης μετά τη συνάντηση, το θέμα τελικά δεν συζητήθηκε.

Exit mobile version