Η αντιμετώπιση της διαφθοράς, ο εκσυγχρονισμός της δημόσιας διοίκησης καθώς και οι ανάγκες της πραγματικής οικονομίας βρίσκονται εξίσου ψηλά στην ατζέντα της κυβέρνησης, όπως η αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης και της φοροδιαφυγής, τόνισε ο Αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, υπεύθυνος για θέματα διεθνών οικονομικών σχέσεων, Ευκλείδης Τσακαλώτος, τη Δευτέρα, σε αίθουσα της βρετανικής Βουλής. Στόχος της ομιλίας του Έλληνα υπουργού ήταν να ενημερώσει Βρετανούς βουλευτές, οικονομολόγους, εκπροσώπους βρετανικών κομμάτων κ.α. για το τι προτίθεται να κάνει η ελληνική κυβέρνηση ώστε να αντιμετωπιστεί η οικονομική κρίση, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στην υπόλοιπη Ευρώπη.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Τσακαλώτος τόνισε ότι μια διάσκεψη για το χρέος είναι απολύτως αναγκαία και μπορεί να δώσει λύσεις, όπως έγινε και στο παρελθόν. Ενώ με την ευκαιρία μια άλλης ερώτησης, άσκησε κριτική στην προηγούμενη κυβέρνηση λέγοντας ότι δεν ήθελε να δεχτεί την εξάμηνη επέκταση του προγράμματος όπως της είχε προσφερθεί από την ΕΕ καθώς ήξερε ότι θα έχανε τις εκλογές και ήθελε να φέρει σε δύσκολη θέση την νέα κυβέρνηση.
Ο κ. Τσακαλώτος επεσήμανε ότι υπάρχουν μεγάλες διαφορές σε αυτά που πραγματικά υποστηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ και σε αυτά που οι αντίπαλοι του λένε ότι πρεσβεύει. Τόνισε ότι μια έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα είναι εξαιρετικά δαπανηρή. Ενώ όπως επεσήμανε μια τέτοια εξέλιξη είναι πολύ πιθανόν να αποσταθεροποιήσει ολόκληρη την ευρωζώνη. «Υπό αυτή την έννοια ο ΣΥΡΙΖΑ είναι στρατηγικά ένα φιλοευρωπαϊκό κόμμα και αυτό δεν είναι μόνο ζήτημα τακτικής» είπε χαρακτηριστικά ο Έλληνας υπουργός. Επίσης εκτίμησε πως αν μια χώρα βγει από το ευρώ θα κλονιστεί ανεπανόρθωτα η αξιοπιστία του ενιαίου νομίσματος καθώς πάντα θα υπάρχει η υποψία ότι αυτό μπορεί να συμβεί και με άλλες χώρες.
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ