“Πρέπει να φτιάξουμε μια οικονομία πάνω σε στέρεες βάσεις” τόνισε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό ΕΝΑ Channel Καβάλας.
Ο υπουργός Οικονομικών εξήγησε ότι εκείνος ήταν αρνητικός απέναντι σε μια προληπτική γραμμή πίστωσης, που την υποστήριζε ο κ. Στουρνάρας, επειδή ήθελε “τώρα που είμαστε στα πόδια μας, να σοβαρευτούμε όλοι. Και η κυβέρνησή μου και η αντιπολίτευση και οι κοινωνικοί φορείς, να πάρουν τη βαθιά ευθύνη ότι τώρα δεν είμαστε μόνοι μας, έχουμε και την αλληλεγγύη της Ευρώπης, αλλά πρέπει να μπορέσουμε να φτιάξουμε μια οικονομία πάνω σε στέρεες βάσεις”.
Ο κ. Τσακαλώτος για τη συμφωνία της 21ης Ιουνίου για το χρέος είπε ότι “μας δίνει έναν καθαρό διάδρομο”, ενώ για το τι θα αλλάξει και πότε στην καθημερινότητα των πολιτών απάντησε:
“Εκτός από την περηφάνια που θα έχει ο ελληνικός λαός ότι πια στεκόμαστε στα πόδια μας, θα υπάρχουν και συγκεκριμένα μέτρα, επειδή όχι μόνο θα υπάρχει πάλι μέρισμα στο τέλος του χρόνου, αλλά από εδώ και πέρα παρ’ όλα τα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα δημιουργούμε δημοσιονομικό χώρο για να μπορούμε και να μειώσουμε τους φόρους και να κάνουμε σημαντικές δαπάνες για τα νοσοκομεία και για τα σχολεία. Για τους φόρους, μας έχει ζητήσει ο πρωθυπουργός, μέχρι το τέλος του Ιουλίου τα πρώτα 700 εκ. που θα μπουν στον προϋπολογισμό εκ των προτέρων για το 2019, πού μπορούν να ξοδευτούν καλύτερα. Είναι να μειωθεί ο ΕΝΦΙΑ; Είναι να βοηθήσουμε τους μικρομεσαίους και τους αυτοαπασχολούμενους με τις κοινωνικές εισφορές; Είναι να βοηθήσουμε περισσότερο σχετικά με το φόρο εισοδήματος; Υπάρχουν επιλογές, υπέρ και κατά. Ποτέ δεν είναι μια επιλογή η βέλτιστη, πάντα θα μπορούσες να κάνεις και κάτι άλλο. Και καλούμε και τις δυνάμεις της αντιπολίτευσης να το συζητήσουμε , αυτοί πού θα χρησιμοποιούσαν αυτόν τον δημοσιονομικό χώρο; Άρα σιγά- σιγά θα το βλέπουν στην τσέπη τους, όχι όσο γρήγορα θα θέλαμε διότι ήταν πολύ μεγάλη η κρίση. Δηλαδή, ίσως για τον κόσμο, που δεν είναι οικονομολόγος και μας ακούει δεν ξέρει τι σημαίνει, να έχει μια χώρα χάσει 1/4 του ΑΕΠ της. Είναι τόσο μεγάλο σοκ, δεν έχει γίνει ποτέ σε καμία χώρα, εκτός πολέμου, δηλαδή σε συνθήκες ειρήνης, και αυτό θέλει χρόνο. Το καταλαβαίνουμε, ότι ο κόσμος έχει υποφέρει. Άλλο να λες ότι πηγαίνουν καλύτερα τα πράγματα και άλλο να λες ότι τα πράγματα είναι καλά. Αλλά ο στόχος μας είναι σιγά- σιγά αφού θα πηγαίνουν καλύτερα σε τρία-τέσσερα χρόνια θα μπορούν να το βλέπουν πρακτικά, όχι μόνο με την μεγαλύτερη απασχόληση, τη μικρότερη φορολογία, τις περισσότερες επενδύσεις. Αυτό που με έχει στενοχωρήσει, ευρωπαϊκά, είναι η αίσθηση που έχει ο κόσμος ότι όχι μόνο τα πράγματα είναι κακά, αλλά θα είναι και χειρότερα για τα παιδιά μας. Αυτή την απαισιοδοξία δεν την έχει αντιμετωπίσει ο καπιταλισμός τα τελευταία 150 χρόνια, πάντα υπήρχε η αίσθηση ότι όσο κακά και να είναι τα πράγματα, τουλάχιστον τα παιδιά μας, θα είναι καλύτερα. Και αυτό αν δεν μπορείς να το αντιστρέψεις δημιουργεί πολλές πολιτικές δυσκολίες, που ίσως μιλήσουμε παρακάτω για αυτές”.
Σχετικά με τις δηλώσεις Στουρνάρα ότι το χρέος πλέον είναι βιώσιμο και ότι “ναι έχουμε δείκτες ανάπτυξης”, ο υπουργός Οικονομικών υπογράμμισε ότι “νομίζω υπάρχουν άνθρωποι που ευθυγραμμίζονται επιτέλους με την πραγματικότητα, ελπίζω αυτό να είναι μια κολλητική αρρώστια και να την «κολλήσουν» και τα κόμματα της αντιπολίτευσης”.
Μίλησε ακόμη για “μίζερη” στάση της ΝΔ απέναντι στον Πιέρ Μοσκοβισί ενώ υποστήριξε ότι η έξοδος στις αγορές είναι τεχνοκρατική απόφαση και όχι πολιτική πλέον”.