Τρόφιμα: Σε χαμηλό 3ετίας ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Ιούνιο -Δείτε αναλυτικά τα στοιχεία

τρόφιμα

Στο χαμηλό 3 ετίας υποχώρησε ο πληθωρισμός τροφίμων στην Ελλάδα  τον Ιούνιο, όπως αυτό προκύπτει από σχετικά στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα η Eurostat.

Συγκεκριμένα  ο δείκτης Τιμών Καταναλωτή στα τρόφιμα ανήλθε στο 1% τον περασμένο μήνα.  Η επίδοση αυτή είναι η χαμηλότερη από τον Μάιο του 2021.

Αξιοσημείωτο είναι δε πως ο δείκτης αυτός είναι χαμηλότερος από τον αντίστοιχο του μέσου όρου  της ΕΕ (1,3%) και της Ευρωζώνης (1,6%) και από τις χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου. Αυτό δεν αφορά την Γαλλία  (0,8%), όπου η ζήτηση είναι αυξημένη αυτήν την περίοδο λόγω του τουρισμού: Ισπανία 4,2%, Πορτογαλία 3,1%, Κύπρος 2,7%, Μάλτα 2,4%, Ιταλία 1,5%.

Η δήλωση Μητσοτάκη για τον πληθωρισμό

Υπενθυμίζεται πως  για το φαινόμενο του πληθωρισμού μίλησε χθες ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Όπως είπε  πληθωρισμός δεν είναι μόνο ελληνικό πρόβλημα αλλά παγκόσμιο και πολυπαραμετρικό. Σημείωσε ότι αρχίζουμε να βλέπουμε πια σημαντική υποχώρηση του πληθωρισμού και είναι μια πρώτη θετική ένδειξη η αποκλιμάκωση τιμών. «Ο πληθωρισμός εκτιμώ ότι θα πέσει κι άλλο. Και όσο πέφτει ο πληθωρισμός κι άλλο, σε κάποια προϊόντα -όχι σε όλα προφανώς- θα αρχίσουμε να βλέπουμε και αποκλιμάκωση των τιμών», υπογράμμισε ενώ τόνισε πως τα ζητήματα των καρτέλ ελέγχονται από την Επιτροπή Ανταγωνισμού την οποία ενισχύει η κυβέρνηση με 50 ακόμη στελέχη.

 

 

 

Exit mobile version